Öz, "Süt kampanyasında olduğu gibi, çocuklarımıza okullarda dağıtılmak üzere küçük paketlerde haftada bir gün kuru meyve dağıtımı yapılmasını istiyoruz. Bu bağlamda devlet desteğiyle bu besleyici ve sağlıklı ürünlerimizin tüketimini arttırmak niyetindeyiz." diye konuştu.

Birliğin Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan Osman Öz, kuru meyve ihracat rakamlarını değerlendirdi. Türkiye geneli kuru meyve ihracatının yüzde 8,8 oranında artarak 1,4 milyar dolar olarak gerçekleştiğini kaydeden Öz, "2013 yılı Ocak- Mart döneminde bir önceki yıla göre miktar bazında en fazla artış gösteren ilk üç ürün yüzde 444 ile kuru incir, yüzde 114 ile elma kurusu ve yüzde 65 ile kuru erik olmuştur." dedi.

Türkiye geneli 2011 yılında kuru meyve ve mamulleri ihracatı yapılan ülke sayısının serbest bölgeler hariç 113 iken 2012 yılında bu rakamın 125'e yükseldiğini aktaran Öz, şöyle devam etti: "Ülke grupları itibariyle bakıldığında ihracatımızın arttığı ülke grupları, ihracat artışında öne çıkan ülkeler ile ülke grubundaki ihracat artış oranları şu şekilde özetlenebilir: Afrika Ülkeleri (özellikle, Libya, Mısır, Cezayir, Sudan, yüzde 45,6), Türki Cumhuriyetler (yüzde 11), Asya ve Okyanusya (özellikle Pakistan, Filipinler, Çin, Tayvan, Hindistan, Hong Kong, G. Kore, Vietnam, Japonya, Singapur, Malezya, yüzde 6,6) ve Ortadoğu Ülkeleri (Irak, BAE, Umman, Kuveyt, Ürdün, yüzde5,2)."

Ürün grupları itibariyle 2013 yılında gerçekleşecek olan kuru meyve ihracatını değerlendiren Osman Öz, 2013 yılında, kuru meyve ihracatımızın yüzde 10'luk bir artışla 1,55 milyar dolar olarak gerçekleştirmeyi hedeflediklerini dile getirdi. Ege İhracatçı Birlikleri olarak bu ihracattan 900 milyon dolarlık pay almayı ve 2012-2013 ihracat sezonu sonunda çekirdeksiz kuru üzüm ihracatını 230 bin tonla kapatmayı öngördüklerini belirtirken kuru incir ihracatında da bugün itibariyle geçen sezona göre yüzde 25 oranında artış olduğunu kaydetti.

En çok kuru meyve ihracatı yapılan ülkelere de değinen Öz, "Geleneksel olarak sektörümüzün en fazla ihracat yaptığı ülkeler başta İngiltere, Almanya, Hollanda, Fransa, İtalya, Belçika, İspanya olmak üzere AB ülkeleri ile ABD, Rusya Federasyonu ve Kanada'dır. Son 3-4 yılda artan taleple birlikte bu ülkelere Irak ve Çin başta olmak üzere Uzakdoğu ülkeleri de eklenmiştir, AB'nin ihracatımızdaki payında az da olsa gerileme görülmektedir." şeklinde konuştu.

Kaynak: CİHAN