Tüm dünyanın gözünün ve kulağının çevrildiği "Tarihi Amed Newrozu" ile aynı saatlerde Konya'nın Kulu ilçesinde, Amed Newrozu coşkusuyla, Newroz ateşi yakıldı.

İç Anadolu'da dün Konya'nın Cihanbeyli İlçesinde startı verilen Newroz kutlamaları, bu gün de Konya'nın Kulu İlçesinde Tarihi Amed Newroz'u ile aynı saatlerde aynı coşkuyla kutlandı. Kulu'nun Pazar Yeri'nde kutlanan Newroz'a, soğuk ve kar yağışına aldırış etmeyen binlerce kişi, rengarenk giydikleri yerel giysileriyle alanı hınca hınç doldurdu. Newroz kutlamalarına HDP PM Üyesi Nihat Akdoğan, HDP Konya milletvekili adayları, HDP Konya il eş başkanları, il yöneticileri, HDP Kulu İlçe Örgütü Eş başkanları ile yöneticileri, DBP Kulu Belediyesi meclis üyelerinin yanı sıra binlerce kişi katıldı. Kadınların yerel giysileriyle dikkatleri çektiği Newroz alanına, "Irkçılık Ve Şovenizme Karşı Halkların Kardeşliği, Barış Demokrasi Özgürlük İçin Newroz Pîroz Be’’ pankartı asıldı. Alanda sık sık ‘‘ Newroz piroz be’’, "Şehît namirin", "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedana Kobanê" sloganları atıldı.


'AKP BARIŞA KARAKOL VE KALEKOL İLE CEVAP VERDİ'

Hesekê'de yapılan katliamı kınayarak konuşmasına başlayan HDP PM üyesi Nihat Akdoğan, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın iki yıl önce başlattığı barış sürecini; AKP Hükümeti yaptığı 'karakol, kalekol ve barajlarla cevap verdiğini kaydetti. Barış sürecini AKP ile değil halkların ortaya koyacağı iradsi ile barışa ulaşacaklarını ifade eden Akdoğan, Kulu'dan, başta Rojava halkı olmak üzere tüm Kürt halkının Newroz Bayramını kutladı.

'ÖCALAN BİZİ BARIŞA BİR ADIM DAHA YAKINLAŞTIRDI'

HDP Konya Eş Başkanı Nurhal Erkal yaptığı konuşmada, Rojava'nın Haseki kasabasında gerçekleştirilen vahşi intihar saldırısını hatırlatarak, "Dün Hesekê'de halkımıza yapılan katliamcılar şunu bilmelidir ki halkımız tehditlerle, şantajlar ve katliamlarla korkutamazsınız. Bu halkı, özgürlük mücadelesinden alıkoyamaz" dedi. Tarihi Amded Newroz'unda okunan PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın okunan mesajını değerlendiren Erkal, "Sayın Öcalan'ın 2013 Tarihi Amed Newroz'unda başlatmış olduğu barış süreci, bugün Diyarbakır Tarihi Newrozu'nda okunan Öcalan'ın mesajı bizleri barışa bir adım daha yakınlaştıracaktır" şeklinde konuştu.

Yapılan açıklamalardan sonra, HDP Konya milletvekili adayları Kulu’lara tanıtıldı. Nevroz’a sanatçı Hemê Hecî ve yerel sanatçıların sahne alması ve çekilen halaylarla sona erdi.

Haci Güneş - ANF