Tofaş’ın gelecek 10 yılını planladıklarını söyleyen Tofaş CEO’su Kamil Başaran “ Türkiye ’yi, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına taşıyacak yapı taşlarından birinin sanayi gücümüzü geliştirmek olduğunu görüyorum. Bu yeni otomobil yatırımlarımızın Tofaş’ın üretim ihracatına ivme kazandırırken, taşıdığı ilave istihdam, ihracat potansiyeli ile ülke ekonomisine ve cari açığının azaltılmasına da pozitif katkı sağlayacağı inancındayım” dedi. Devreye alacakları yeni araç projelerinin aynı platform üzerinde yer aldığını anlatan Başaran şöyle devam etti:
“ Tofaş, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, yeni bir model ailesinin “otomobil platform sorumluluğu”nu üstlendi. Tofaş haricinde ülkemizde bunun başka bir örneği bulunmuyor. Bu bizim için büyük bir gurur. Platform sorumluluğu ürün geliştirmenin çok daha ötesinde bir konum... Üstelik otomobil platformu sorumluluğu almış olmamız bizim için çok daha büyük bir potansiyeli ifade ediyor. Yeni platform sorumluluğu, aynı zamanda Fiat Chrysler Automobiles’deki (FCA) konumumuzu da güçlendiriyor. Bu durum bize gelecekte farklı varyasyonların kapısını da açabilir.”


Sınai mülkiyet hakkı bizim


Yeni üretilecek modellerin fikri ve sınai mülkiyet haklarının Tofaş’a ait olacağını dile getiren Başaran şöyle devam etti:


“Tofaş Bursa Fabrikası FCA genelinde hem binek hem de ticari aracı ayna anda üreten EMEA Bölgesi’ndeki tek fabrika. Doblo Amerika, Doblo FL, Yeni Sedan, Hatchback ve Station Wagon binek araç projeleri kapsamında, proje dönemleri dahilinde yaklaşık 2 milyon adet araç üretip 1,5 milyon kadarını ihraç etmeyi planlıyoruz.”

3 vardıyaya geçecek

Avrupa pazarında toparlanma ivmesinin 2016 yılında sağlaması durumunda kapasite kullanımlarının 2016 itibariyle en üst seviyelere taşınacağını anlatan Başaran ,” Bu aynı zamanda istihdam artışı anlamına gelir. Böylelikle iş hacmine paralel olarak, 2016 itibariyle 3 vardiya sistemine geçiş gündemimize gelecek” dedi. Yeni Doblo’yu 2015 yılının başında yeni sedan modelini de 2015’in sonunda pazara sunacaklarını anlatan Başaran “2016 yılında üretimine başlanacak yeni Hatchback ve Station Wagon araç projeleri kapsamında, 2016-2023 yılları arasında 700 bin araç üretimi hedefliyoruz. Bu iki modelin de önemli kısmını ihraç etmeyi planlıyoruz. Tüm bu yatırımlar Tofaş’ın ve Türk mühendisliğinin küresel ölçekte başarısını perçinleyecek^diye konuştu.