Kalp kapakçığı iflas ettiği için acil ameliyat edilmesi gereken Fatma Tokmak, bu engellemeler yüzünden sıradan muayenelerini dahi yaptıramıyor. 

25 Eylül Cuma günü ANF muhabiri Zeynep Kuray'ın ziyaret ettiği Tokmak, barış sürecinin savaş konseptine çevrilmesiyle askeri komutanların özellikle PKK’li tutsaklara dönük paranoyaya varan keyfi uygulamalarının hasta tutsakların tedavilerini engellemeye kadar uzandığına dikkat çekti. Bu keyfi uygulamaların başını astsubay olan Pelin isimli bir kadın komutanın çektiğini belirten Tokmak, komutanın muayene odasından ısrarla ayrılmaması ve tedavilere engel olması nedeniyle hastanelere gidemez olduklarını vurguladı.

 

‘Artık hastaneye gitmiyorum!

Her ay iğne olmak için hastaneye götürülen Tokmak, iki hafta önce hastaneye giderken ellerinin göğüs hizasında kalacak şekilde sıkıca kelepçelendiğini ve öylece ring araca bindirildiğini anlattı. Tokmak, “Kelepçeleri öyle bir sıktılar ki ellerim kan topladı. Samatya Devlet Hastanesine getirildiğimde bir asker ordusuyla doktor muayene odasına sokuldum. Sivil polisler de onlara eşlik ediyordu. İğne yapılmadan önce odadan çıkmaları istedim ancak cezaevi komutanı Pelin buna izin vermedi. Odayı terk etmedi. Kısa bir süre tartıştık. Bana “Fazla konuşma, biz çıkarsak sen de bizimle çıkarsın” diyerek beni tehdit etti. Bu yetmiyormuş gibi iğne yapan doktora ‘Hadi hadi çabuk olun biraz’ diyerek baskı yaptı. Resmen tedavimi engelledi” dedi. Pelin komutanın sadece kendisine değil diğer tüm PKK’li tutsaklara dönük aynı tavrı takındığını, bilinçli bir şekilde siyasi tutsakları aşağıladığını ve hasta-hekim mahremiyetinin çiğnendiğine işaret eden Tokmak, bu küçük düşürücü muamele yüzünden artık hastaneye gitmediğini vurguladı.

 

‘Sürecin intikamı bizden alınıyor'

Keyfi engellemeler nedeniyle tedavi edilmeyen bir diğer tutsak da Reyhan Kurumuş . Fatma Tokmak ile aynı koğuşu paylaşan ve 10 gün önce ayağını burkan Kurumuş’un tedavisi bu kez erkek bir komutanın engeline takıldı. İsmini öğrenemediği erkek komutanın muayene olmasını engellendiğini anlatan Kurumuş, “Sadi Konut Eğitim ve Araştırma hastanesine götürüldüm. Erkek komutan muayene odasından çıkmadığı gibi kelepçelerimi de çözmedi. Neden çözmediğini sorduğumda, “Kimseye güvenmem” diyerek konuyu kapattı. Böylelikle tedavi olamadan cezaevine geri götürüldüm” diye konuştu. Ayağında ezikler olduğu için 15 gün ayağını yere basamadığını ve acı çektiğini ifade eden Kurumuş, “Daha önce bu kadar sıkı bir uygulama yoktu. Süreç bozulduğundan beri komutanlar resmen bizden intikam alıyor” dedi. 

Yeni Özgür Politika