Demokrasi kültürünün toplumumuzda yaygınlaşmasına büyük katkı sağlayan Ateş, binlerce öğrenci ve akademisyen yetiştirdi.
 
İktisat Profesörü Toktamış Ateş, tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde hayatını kaybetti.
 
107 gündür yoğun bakımda tedavi gören yazar, çoklu organ yetmezliğine bağlı olarak önceki gece hayata gözlerini yumdu.
 
İLK TÖREN ÜNİVERSİTEDE
 
İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji Anabilim Dalı doktoru Elif Caymaz, uzun zamandan beri hastanede tedavi görmekte olan Ateş’in saat 02.00 sıralarında hayatını kaybettiğini belirtti.
 
Ateş’in tedavi sürecinde cerrahi operasyon da geçirdiğini ifade eden Caymaz, “Ağır bir nöbet ve sonrasında sistemik damar hastalığı vardı. Çoklu organ yetmezliği nedeniyle kalbi durdu. Sonrasında da kaybettik” bilgisini verdi.
 
Toktamış Ateş Hoca için ilk tören yarın saat 10.00’da yıllarca görev yaptığı İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü’nde düzenlenecek. Cenazesi aynı gün öğle namazını müteakip Fatih Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Merkez Efendi Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
 
Toktamış Hocanın acı haberinin ardından sevenleri Fatih’teki evine akın etti. Aralarında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın da yer aldığı ziyaretçileri Toktamış’ın eşi Nevin Ateş ve kızı Ayşegül Ateş kabul etti.
 
‘KIZINA HİÇ HAYIR DEMEDİ’
 
Metanetini koruyan Prof. Dr. Nevin Ateş, “En büyük dünyası 22 yaşındaki kızımız Ayşegül’dü. Ona hiçbir zaman ‘hayır’ demedi. O nedenle bizim evde en son kararları Ayşegül verir. Nereye defnedileceğine de o karar verdi. Mezar yerini de o seçti” dedi.
 
Duygularını ifade etmekte zorlanan acılı eş, “Çok üzgünüz. Söyleyecek çok şey var ama ifade edecek kelime bulamıyorum” diye konuştu.
 
6 yıldır Bugün'deydi
 
Toktamış Ateş, 1967’de İstanbul Üniversitesi’nin İktisat Bölümü’nü bitirdikten sonra bu bölümün Siyasal Bilimler Kürsüsü’ne asistan olarak atandı. 1974’te “Demokrasi Teorisi” başlıklı çalışmasıyla doçent, 1982’de de profesör olan Ateş 30’u aşkın kitap yazdı. 10 yıl Cumhuriyet Gazetesi’nde yazan Ateş, yaklaşık 6 yıldır Bugün Gazetesi’nde okuyucularıyla buluşuyordu.
 
KiM NE DEDi?
 
TBMM Başkanı Cemil Çiçek: Türkiye için önemli bir kayıp. Sükunet içerisinde, kendi görüşlerini ortaya koyan değerli bir bilim adamı ve gazeteciydi. Herkes ölümü tadacak. Mühim olan hoş bir sada bırakmaktır. Toktamış Ateş de arkasında hoş bir sada bırakarak, aramızdan ayrıldı.
 
Kültür Bakanı Ertuğrul Günay: Ülkemizin yetiştirdiği önemli siyaset bilimcilerden biri olan Toktamış Ateş, bugüne kadar nice öğrenci yetiştirmiş, dersleriyle, köşe yazılarıyla, kitaplarıyla bireylerin ufkunu açmış bir kana at önderi ve yeri doldurulamayacak bir aydındır.
 
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil: Toktamış Hocanın bizim için en önemli farklı yanı Türkiye’de farklılıkların buluşması gayretleri sırasında cesur adımları atmış olmasıdır. Türkiye’de birlikte olma ve beraber yaşama adına atılacak adımlarda Toktamış Hoca, en cesuru ve en kararlısı olarak hep arz-ı endam etti. Biz onu her zaman samimiyeti, insaniliği, cesareti ve kararlılığıyla hatırlayacağız.
 
Gazeteci Yazar Ali Bulaç: Görüşü ne olursa olsun yanlışa yanlış diyebiliyordu. Vicdanlı bir insandı. Türkiye için büyük bir kayıp. Türkiye’nin demokratikleşmesinde, görüşlerin yumuşamasında, insanların birbirine hoş görülü yaklaşmasında önemli bir katkısı olmuştur.
 
Gazeteci - Yazar Abdurrahman Dilipak: Birbirimizin görüşlerine katılmasak bile düşüncelerimizi özgürce ifade edebilmek adına basın mensuplarını çağırıp birbirimizin yanında durmaya söz vermiştik. Daha sonra bu bir televizyon programına dönüştü. Kırmadan, hakaret etmeden farklı düşüncelerle ülkemizin meselelerini birlikte konuşmaya çalıştık. O zor günlerde güçlü bir barış mesajı vermiştik.
 
Toplumsal hoşgörü cesareti
 
1995’te Zaman Gazetesi’nde “Diyalog” yazısı başlatan Toktamış Ateş, Cumhuriyet Gazetesi’nde yazarken 4 Ocak 1996’da Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı tarafından “1995 Hoşgörü Ödülü”ne layık görülmüştü. Ateş’in törende Vakfın Onursal Başkanı Fethullah Gülen’le el ele tutuşması dikkat çekmişti.
 
GÜLEN’DEN TAZiYE MESAJI
 
Fethullan Gülen, Toktamış Ateş’in vefatı üzerine bir taziye mesajı yayımladı. Gülen, mesajında şunları dile getirdi: “Akademi ve basın dünyamızın müstesna simalarından, cesur kalemi ve güleryüzlü, uzlaşmacı kişiliğiyle barış, hoşgörü ve diyalog anlayışının yerleşmesi için önemli hizmetler görmüş; en zor zamanlarda ortaya koyduğu tavırlarla ülkemizde demokrasi kültürünün gelişmesine büyük katkıları olmuş değerli ilim adamı ve yazar, çok kıymetli dostum Prof. Dr. Toktamış Ateş’in vefatını teessürle öğrenmiş bulunuyorum. Kendisine Cenab-ı Hak’tan rahmet; başta eşi Nevin Hanım olmak üzere kederli ailesine, yakınlarına, dost ve talebelerine sabr-ı cemil niyaz ederim.”
 
Bugün Gazetesi