Vatan'ın askeri kaynaklardan aldığı bilgilere göre, süreçte olası aktivist hareketlerin de önüne geçmek için İmralı Adası 'nın güvenliğinin artırılması için çalışma başlatılıyor. Bu kapsamda İmralı Adası havadan ve denizden oluşturulan özel güvenliksistemiyle korunacağı ifade edildi. Adaya, dev radar sistemleri, elektro optikkameralar ve kızılötesi görüntüleme sistemleri kurulacak.

Projenin, Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Aselsan arasında yürütüldüğü öğrenildi. Sistemsayesinde su altı ve su üstü hedefler, kontrol merkezinden 24 saat takip edilebilecek. İmralı'ya yaklaşan deniz araçları tespit edilecek. Deniz altından da düşman algılamalarına karşı sistemalarm verecek. Sistem gece görüş özelliğini de bünyesinde barındırıyor.

Sahil Güvenlik Komutanlığı bütçesinde, "İmralı Özel Görevi" adı altında ödenek bulunuyor. İmralı'da 500 civarında güvenlik görevlisi var. Güvenliği, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü personeli, asker, polis ve jandarma birlikte sağlıyor. Adada köpekli yaya devriyeleri de görev yapıyor. Ayrıca adanın etrafında Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı gemiler de devriye geziyor.