Kopenhag yakınlarındaki Glostrup mahkemesinde açılan davada 23 yaşındaki kişi suçlu bulunması halinde 4 yıldan fazla hapis cezası ile cezalandırılacak ve Danimarka vatandaşlığından atılarak sınırdışı edilecek.

Danimarka İddia makamları, kimliği açıklanmayan 23 yaşındaki kişinin çifte vatandaş olduğunu belirtiyor ve 2013 yılında Suriye’ye gittiğini ve 2013 yılının Temmuz-Ekim ayları arasında Suriye’de İŞID saflarında savaştığını iddia ediyorlar.

Sözkonusu kişinini geçtiğimiz ilkbahar aylarında tekrar Suriye’ye gitmek için çıkış yapmaya çalışırken gözaltına alındığı ve yurtdışına çıkma yasağı konulduğu  belirtiliyor.

İddianameyi hazırlayan savcı Lise-Lotte Nilas, söz konusu kişinin geçtiğimiz Mart ayından itibaren gözaltında tutulduğunu ve Suriye’de İŞID saflarında terör eylemlerinde bulunmak suçlamasıyla yargılanacağını açıkladı.

Savcı, 23 yaşındaki kişinin Türk vatandaşlığının Türk yetkililer tarafından doğrulanması durumunda Danimarka vatandaşlığından atılması ve hapis cezasını çektikten sonra sınırdışı edilmesini talep edeceklerini belirtiyor.

Savcının bu talebine Adalet Bakanı Sören Pind’in de caydırıcı olması açısından onay verdiği öğrenildi. Davanın ilkbaharda sonuçlanması bekleniyor.

Savcı tarafından yöneltilen suçlamaları reddeden 23 yaşındaki zanlının davası mahkeme jürisinin vereceği karar doğrultusunda ele alınacak.

Danimarka Polis istihbarat Servisi (PET) tarafından yayınlanan bir raporda, 2012 yılının bu yana Danimarka’dan 125 kişinin iç savaşa katılmak üzere Suriye’ye gittiği belirtiliyor. Gidenlerin yarısının geri döndüğü öngörülürken, 27 kişinin Suriye’de öldürüldüğü kaydediliyor.

(Haber.dk)