Malatya’da bu yıl 6’ncısı düzenlenen ‘Uluslararası Kervansaray Buluşması’ etkinlikleri 27 Eylül’de başlayacak. Etkinlik kapsamında panel, sergi, şiir dinletisi gibi programlar düzenlenecek.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, düzenlediği basın toplantısında, Battalgazi Kervansaray Buluşması adı altında bu yıl 6’ncısı düzenlenen ’Melita’dan Battalgazi’ye Tarih, Arkeoloji, Kültür ve Sanat Günleri’ etkinliği’nin kent ve ülke kültür hayatı için önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Etkinliklerin özellikle Malatya’nın kurtuluş günü olan Eylül ayında gerçekleştirildiğini söyleyen Gürkan, şöyle devam etti: "Kervansaray Buluşması etkinliğini düzenlememizin temel üç amacı var. Birincisi, vatandaşlarımıza tarihi ve kültürel mirasımızın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması noktasında üzerimize düşen görevleri yapmak, bu bilinç düzeyini vatandaşlarımıza ve çocuklarımıza vermektir. İkinci amacımız; kamu kuruluşları ve sivil toplum örgütlerini tarihi ve kültürel mirasımızın korunması konusunda bilinçlendirmektir. Ve bu bilinçlendirmenin akabinde de tarihi mirasımızın ayağa kaldırılması noktasında icraat safhasında çalışmalarını sağlamaktır. Bütün bunlar yapıldıktan sonra üçüncü temel amacımızda, bu tarihi ve kültürel mirasımızın ayağa kalkmış olduğu, Battalgazimizin mazisine layık istikbale hazırlama olgusunu Malatya halkı için gelire dönüşmesini sağlamaktır.”

ETKİNLİKLER 27 EYLÜL’DE BAŞLIYOR

6. Uluslararası Kervansaray Buluşması kapsamında ‘Melita’dan Battalgazi’ye tarih-arkeoloji-kültür-sanat günleri’ etkinliği 27 Eylül–5 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Etkinlikler kapsamında 6. Uluslararası Kervansaray Buluşması Sergisi açılacak. Yurt içinde ve yurt dışından 40 farklı üniversiteden akademisyenlerin seçkin eserleri yer alacak. Açılış günü moderatörlüğünü Prof. Dr. Mehmet Karagöz’ün yapacağı ‘Geçmişten Geleceğe Kültürün Yansıması’ başlıklı panele gerçekleştirilecek.

Panele konuşmacı olarak Roma Lasepianza Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Aslantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Marcella Frangipane, Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zehra Çobanlı ve İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Eres katılacak. Battalgazi Belediyesi ve Malatya Ressamlar Derneği’nin ortak organizasyonu ile ‘Hadi Gel Sende Resim Yap’ etkinliği gerçekleştirilecek. İnönü Kapalı Çarşı üzerinde saat 16.00’da yapılacak olan etkinlikte 500 kişi aynı anda resim yapacak ve bu etkinlik Türkiye’de bir ilk olacak. Saat 16.30’da PTT Caddesi’nde Şemsiye Sokak uygulamasının açılışı yapılacak. Etkinliklerin ikinci gününde yakın zamanda hayata gözlerini yuman Malatyalı şair anısına ‘Kul Vahap Salt Anısına Şiir Dinletisi’ etkinliği gerçekleştirilecek.

Kaynak: CIHAN