Filistin Uzlaşı Hükümeti Başbakanı Rami el-Hamdallah, uluslararası kurumların Gazze’deki memurların maaşlarını ödeme noktasında sorumluluk alacağını belirtti.

Nablus’taki emniyet birimleri yetkilileriyle yürüttüğü temasların ardından düzenlenen basın toplantısında Hamdallah, ’Gazze’deki, güvenlik güçleri ve askerler dışında kalan memurların maaşlarının ödenmesi konusunda uluslararası tarafların Filistin yönetimiyle koordineli bir şekilde çalışmaları devam ediyor’ dedi.

Uluslararası taraf konusunda detay vermeyen Hamdallah, ’Gazze’deki yönetimin devam etmesinin önünde bazı engeller var. Kahire’de iki gün önce yapılan anlaşmanın Gazze’deki çalışma ortamı için verimli sonuçlanmasını ümit ediyoruz’ diye konuştu.

’Güvenlik hükümete bağlı değil, ben bu durumda Gazze’yi nasıl yönetebilirim?’

Gazze’deki güvenliğin hükümete bağlı olmaması halinde bölgeyi idare etmenin mümkün olamayacağını kaydeden Hamdallah, ’Gazze’ye gitmek ve hükümetin oturumlarını oradan yönetmek istiyorum. Ancak uzlaşıyla netliğe kavuşmayan bir takım durumlar söz konusu. Bunların en önemlisi de Gazze’nin idaresi konusu, güvenlik hükümete bağlı değil, ben bu durumda Gazze’yi nasıl yönetebilirim?’ şeklinde konuştu.

Mısır’ın başkenti Kahire’de 2011 yılında Fetih ve Hamas arasında varılan anlaşma uyarınca Gazze’nin güvenliğinin sağlanması amacıyla 16 üyeden oluşan Yüksek Emniyet Komitesi kurulmasının gerekli olduğunu dile getiren Hamdallah, söz konusu komitenin şu ana kadar oluşmadığını belirtti.

Hükümetin bu yıla kadar olan mali açığının 1 milyar 200 bin dolar olduğunu ifade eden Hamdallah, bütçe açığının ise 600 milyon dolardan fazla olduğunu kaydetti. Hamdallah, bu durum sebebiyle Gazze’deki 54 bin memurun maaşlarının ödenmesinde zorluk yaşandığını aktardı. 

Gazze’nin imarı

İsrail’in 7 Temmuz’da başlattığı ve 51 gün süren saldırılarının ardından enkaz yığını haline gelen Gazze’de imar çalışmalarının başlaması için destek beklediklerini ifade eden Hamdallah şunları kaydetti:

 ’Bağış yapacak taraflara Gazze’nin imarı için 3.8 milyar dolara ihtiyaç duyduğumuzu ilettik. Ekim ayının 12’sinde Kahire’de donör ülkeler toplanacak ve her ülkenin ne kadar yardımda bulunacağı konusu görüşülecek. Hükümet de bu işin gözetimini yapacak.’

İsrail’in 51 gün süren saldırılarında 2 bin 157 kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi de yaralanmıştı. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılmış, binlerce bina hasar görmüştü.

Muhabir: Qays Abu Samra - Hacer Bal

 

Kaynak: AA