Kuzey Kürdistan’ın diğer kentlerinde olduğu gibi Bismil’de de sokağa çıkma yasağından sonra siviller öldürüldü. 8 yaşındaki Elif Şimşek ile 22 yaşındaki Agit Yıldız, Türk güçlerince katledildi. Sur’da direnişi kıramayan Türk güçleri, 2 çocuğu ağır yaraladı. Lice’de uyguladığı teröre rağmen halkı teslim alamayan Türk güçleri, dün yine kenti ablukaya aldı. Bismil’de katledilen Elif Şimşek de babasının yanına defnedildi.

 

Önce yasak sonra ölüm

Amed’in Bismil ilçesinde devam eden Türk işgal güçlerinin saldırılarının ardından önceki gün öğle saatlerinde Rojava, Tekel, Fırat ve Avaşin mahallelerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sıkıyönetimin ilanın ardından mahallelerin etrafını ablukaya alan Türk güçleri, etrafı kurşun yağmuruna tuttu. Yapılan taramada, birçok ev ve iş yeri kurşunların hedefi olurken, Avaşin Mahallesi’ndeki Şimşek ailesine ait eve ise roket isabet etti. Roketin duvarı delerek içeri girmesiyle evin içinde bulunan Şimşek ailesinden Elif Şimşek (8) olay yerinde yaşamını yitirirken, aynı odada bulunan anne Bedia Şimşek (45), kızları Avaşin (10), Pelda (13) ve oğlu Ahmet Şimşek ağır yaralandı. Ahmet, Mehmet ve Pelda Şimşek, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılırken, Bedia ve Avaşîn, Bismil Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Katledilen Elif Şimşek’in cenazesi ise Bismil Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. 

Mahalleyi ablukaya alan Türk güçleri, etrafa rastgele ateş etmeye devam etti.

 

22 yaşındaki Agit de

Türk güçlerinin saldırısı sonucu bu kez evinin önünde bulunan Agit Yıldız (22) yaraladı. Yaralı Yıldız, çevredeki yurttaşların imkanlarıyla önce Bismil Devlet Hastanesi’ne ardından da Amed’deki Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Yıldız’ın, askerden yeni geldiğini ve 20 günlük çocuk babası olduğunu belirten kızkardeşi Özlem Yıldız, “Erdoğan’ın yaptığı katliamlara yeter. Bunun hesabını verecek. Sarayı için, iktidarı için bizi katletsin. Yeter artık” diyerek feryat etti. 3 mermiyle ağır yaralan Yıldız, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı ve dün sabah saatlerinde yaşamını yitirdi.

 

Polisler evin karşısındaydı 

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, polis ve askerlerin ilçede uyguladığı terörü görmezden gelerek, “Şimşek ailesinin evine PKK’liler roket ile saldırdı” açıklamasını saldırıda yaralanan Bedia Şimşek’in amcası Beşir Şimşek yalanladı. Evde yaralanan anne Bedia Şimşek’in amcası ve olayın görgü tanığı olan Beşir Şimşek, “Polis evimizin karşısına geldi. Bizler evimizin içinde oturuyorduk. Polisler roketi evin içine attı“ dedi. 

Olayın yaşandığı bölgede polis ambulansın gelmesini engellemesi üzerine çevredeki yurttaşlar tarafından yaralılar kendi imkânlarıyla Bismil Devlet Hastanesi’ne kaldırdı. Ancak polisin ablukaya aldığı Bismil Devlet Hastanesi’nde toplanan yurttaşlara ve hastaneye gerçek mermilerle saldırması üzerine yaralılara burada müdahale edilmeden ambulanslarla Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı.

 

Oğlu sinir krizi geçirdi

Durumu gören Bedia Şimşek’in oğlu Mehmet Şimşek sinir krizleri geçirmesi üzerine çevredeki camları indirmesiyle yaralandı. Anne Bedia Şimşek ve oğlu Mehmet Şimşek, hastanenin acil servis bölümünde tedavi edilirken, kızları Avaşin, Pelda ve oğlu Ahmet Şimşek ise ameliyata alındı. 

Yaşamını yitiren Elif Şimşek’in cenazesinin otopsi için Diyarbakır Adli Tıp Kurumu’na götürüldü.

 

Giriş çıkışları kapattı

Türk işgal güçlerince ablukaya alınan Avaşin, Tekel, Rojava ve Fırat mahallelerinde ara ara silah sesleri gelmeye devam etti. İlçeye, çok sayıda asker ve polisin sevkiyatının yapıldığı görüldü. Amed-Bismil yolunu birbirine bağlayan köprünün etrafını ablukaya alan Türk güçleri, giriş çıkışları yasakladı. 

 

Yasak gece yarısı kalktı

Sokağa çıkma yasağı, gece saatlerinde kaldırıldı. Yasağın kalktığı belediye hoparlörlerinden yapılan anonslarla halka duyuruldu. 

 

Bismil kepenk açmadı

Türk işgal güçlerinin saldırısını protesto eden bismil halkı, dün kepenk açmadı. 

 

Elif, babasının yanında

Polisin attığı roketin eve isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren 8 yaşındaki Elif Şimşek’in cenazesi dün sabah ailesi tarafından Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi morgundan alınarak Bismil ilçesine doğru yola çıkarıldı. HDP Milletvekili İmam Taşçıer, Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Fırat Anlı, DBP Amed İl Eşbaşkanı Ali Şimşek, İlçe Belediye eşbaşkanları, DBP ve HDP ilçe eşbaşkanlarının da aralarında bulunduğu yüzlerce araçlık konvoyun eşlik ettiği Elif Şimşek’in cenazesi, 1990’lı yıllarda askerler tarafından yakılarak boşaltılan Bismil ilçesine bağlı Kurudeğirmen (Kopeklî) köyüne getirildi. 

2009 yılında trafik kazasında yaşamını yitiren babasının yanına defnedilen Şimşek’in yakınları, cenaze esnasında sinir krizi geçirdi. Defin işlemlerin ardından konuşan Şimşek’in amcası ve aynı zamanda DBP Amed İl Eşbaşkanı Ali Şimşek, “AKP hükümetinin kendi iktidarını ve diktatörlüğünü kurmak için yaptığı katliamları şiddetle kınıyoruz. İnsanlarımızın, çocuklarımızın katliamlarına sebep olanları sonuna kadar kınayacağız. Bu kirli savaş politikalarını lanetliyoruz” diyerek cenaze törenenine katılan herkese teşekkür etti. 

 

Sur’da halk direnince çekildi

Amed’in Sur ilçesinin Hasırlı ve Fatihpaşa mahallelerinde önceki akşam halka silah ve roketatarlarla saldıran polis, halkın öz savunma direnişi karşısında geri çekilmek zorunda kaldı. Onlarca zırhlı araçla Fatihpaşa Mahallesi’nde bulunan Kurşunlu Cami’yi tarayan polis ve özel harekat timleri, çok sayıda eve de kurşun yağdırdı. Katliam girişimi sonuçsuz kalan polislerin geri çekilmesinin ardından Dağkapı’daki Şêx Said Meydanı‘nda bekleyen HDP, DBP, DTK, KJA’dan bir heyet, Sur’da incelemelerde bulundu. Heyette yer alan HDP Amed Milletvekili Feleknas Uca ve HDP eşbaşkanları, Fatihpaşa ve Hasırlı mahallerinde incelemelerde bulundu. 

Heyet mahallelerde yaptığı incelemelerin ardından Şêx Sait Meydanı’nda bekleyen yurttaşlara ve kamuoyuna açıklamalarda bulundu. Açıklama yapan HDP Amed İl Eşbaşkanı Ömer Önen, Kürt halkının bayram gününü dahi rahat geçirmemesi için saldırılar olduğunu ifade etti. Açıklamanın ardından yurttaşlar dağıldı.

 

Dün yeniden saldırdı

Fatih Mahallesi’ne dün sabah yeniden girmeye çalışan polis, gerçek mermilerle halka saldırdı. Halk da polis saldırısına karşı direnişe geçti. Yurttaşların, kepenklere, kapılara ve tencere-tavalara vurarak gürültü eylemi eşlik etti.

 

2’si ağır 5 çocuk yaralı

Fatihpaşa Mahallesi Altay Sokak’ta oynayan M.A.T., Y.T., S.K., A.K., ve Ş.S., isimli çocuklar, polisin attığı ve türü öğrenilemeyen bombayla yaralandı. Yaralanan çocuklar Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Kardeş olan M.A.T., ve Y.T.’nin durumları ağır olduğu için Dicle Üniversitesi Tıp Hastahanesi’ne sevk edilerek yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı

 

Lice’ye giriş çıkış engeli

Amed’in Lice ilçesinde de önceki geceden itibaren internet ve telefon erişimi kesilirken sabah saatlerinden itibaren ise ilçeye giriş çıkışlar askerler tarafından engellendi. Türk işgal güçleri tarafından  Kocaköy ve Hani ilçelerinden Lice’ye gelen yollar kapatılarak geçişlere izin verilmedi. 

 

Heyetler hareket etti

DBP ve HDP yöneticileri ile milletvekillerinden oluşan iki ayrı heyet, 3 gündür özel harekat polislerinin ablukaya aldığı, dün sabah saatlerinden itibaren de gaz bombaları ve gerçek mermilerle polis saldırının yaşandığı Sur ilçesi ile çevre köyler ve Amed merkezi başta olmak üzere tüm yolların askerler ve polisler tarafından kapatılarak ilçeye giriş çıkışların engellendiği Lice’ye doğru hareket etti. 

 

Bilal 20 gün direndi

Silvan ilçesinde 9 Eylül’de polis kurşunuyla yaralanan16 yaşındaki Bilal Mengil, dün sabah saatlerinde tedavi gördüğü Batman Özel Dünya Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Futbol oynadığı halı sahadan evine döndüğü sırada karnına isabet eden kurşunla ağır yaralanan Mengil, 20 gündür yoğun bakım ünitesinde  tedavi görüyordu. Batman Bölge Devlet Hastanesi’nde otopsi işlemleri tamamlanan Mengil’in cenazesi, memleketi Silvan’da toprağa verilmek için yola çıkarıldı. 

Bilal Meygil, öz savunma direnişinin sürdüğü Tekel Mahallesi Şehitlik Mezarlığı‘nda defnedildi. Meygil için düzenlenen defin törenine Silvan Belediyesi Eşbaşkanvekilleri Kerem Canpolaten, ve Zuhal Tekiner, MEYA-DER yöneticileri, HDP ve DBP Amed, Batman ve Silvan yöneticileri, Tekel, Mescit ve Konak mahallelerinde öz savunma yapan gençlerin yanı sıra binlerce kişi katıldı. 

Tekel Mahallesi girişine kadar araçlarla getirilen sarı, kırmızı ve yeşil flamalarla sarılı Meygil’in tabutu, burada omuzlara alınarak yaklaşık iki kilometre uzaklıkta bulunan Şehitlik Mezarlığı‘na yürüyüşle götürüldü. Sık sık “Şehîd namirin” ve “Bijî berxwedana Farqînê” sloganlarının yanı sıra marşlar eşliğinde yapılan yürüyüş mezarlıkta son buldu.

Tekel, Mescit ve Konak mahallelerinde halkın öz savunmasını alan, mahalleleri polis saldırısına karşın günlerdir koruyan ve cenaze törenine katılan öz savunma grupları mezarlıkta Bilal Meygil için tören düzenledi. Yapılan törenin ardından Meygil’in cenazesi defnedildi. 

 

Anne Meygil: Kürtler bitmez

Sık sık “Şehîd namirin” sloganının atıldığı mezarlıkta konuşan Meygil’in annesi Sevim Meygil, “Bilal’im fidandı. Fidanımı kopardılar. Fidanımı, Bilal’imi toprağa verdim. Bu fidandan binlerce fidan oluşacak. Kürtler bitmez. Kürtlerin biteceğini söylemesinler” dedi. Konuşmasının devamında Erdoğan’a seslenen anne Meygil “Senin de ciğerin yansın, parçalansın. Akıbetimiz senin de başına olsun” diye konuştu.

 

Hani’nin 9 mahallesinde

Diyarbakır Valiliği, Lice ve Hani ilçeleri kırsalında devam eden askeri operasyonlar kapsamında Hani’nin 9 mahallesinde “sokağa çıkma yasağı” ilan etti.
Valilik tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, operasyonların Lice’nin Zara bölgesindeki dağlık, ormanlık alanları ile Hani’nin Mazılı, Çağıl ve Dakyanus mahalleri arasında kalan bölgede yapıldığını belirtilerek, bu operasyonlar nedeniyle Hani’nin 9 mahallesinde “sokağa çıkma yasağı” ilan edildiği duyuruldu.
Yasak kararı, Uzunlar, Kırım, Şaklat Mezel Tepe Gökçe, Uçarı, Serince, Arıklı ve Duruköy mahallelerinde uygulanacak. Valilik, yasak kararının gerekçesinde şu ifadeleri de kullanabildi: “Operasyonu protesto etmek maksadıyla, halkı provoke ederek operasyon bölgesinde canlı kalkan, propaganda, basın açıklamaları ve sivil itaatsizlik türü eylemlerin gerçekleştirilebileceği, icra edilecek operasyon esnasında meydana gelebilecek muhtemel çatışmalar esnasında sivil halkı canlı kalkan olmaya zorlayabileceği, uluslararası ortamda kendini haklı çıkarmaya yönelik olarak sivil halkın zarar görmesini sağlamayı amaçlayarak, sivil halkı siper olarak kullanma arayışı içerisinde olabileceği değerlendirilmektedir.” 

 

HDP’Lİ Yiğitalp:  İnsanlar ölüyor, bu yetmez mi?

 

Sokağı çıkma yasağı devam ederken Bismil’de olan HDP Amed Milletvekili Sibel Yiğitalp, 24 Temmuz’dan bu yana yapılan sokağa çıkma yasağı ilanlarının sivil halkın ölümüyle sonuçlandığına dikkat çekti. Yiğitalp, “Cizre, Silopi, Varto ortada. Devlet bu can kayıplarının açıklamasını yapamıyor. Sokağa çıkma yasağı ilanlarıyla katliamlarına, şiddet politikalarına meşruiyet oluşturmaya çalışıyor. Sanki, sokağa çıkma yasağı ya da bu şiddet politikaları normalmiş gibi bir hava yaratmak istiyor ve bunu da kamuoyunu yanıltarak yapmaya çalışıyor” dedi. 
“Her gün insanlar ölüyor. Savaşı sonlandırmak için bu yetmez mi?” diye soran Yiğitalp, “Herkes ölüyor, gerilla, asker, polis, sivil. Bu savaş politikalarının sonuç vermediğinin herkes farkında. Bu gerçeği iktidar da görüyor ve ‘Savaş politikaları sonuç vermiyor’ algısını değiştirmek için de yalana başvuruyor. Bu farkındalığı ortadan kaldırmaya çalışıyor, gerçeğin üzerini kapatmaya çalışıyorlar” diye konuştu. 
Gazetecilerin kendisine yönelttiği “Hangi biçimde öldü?” sorusuna itiraz eden Yiğitalp, “Bunu neden tartışıyorsunuz? İnsanlar ölüyor ve bu çok uzak bir tarih değil. Yakın tarih. Hafızamız çok daha canlı. Bu ölümler savaşın son bulması için yetmez mi? Çözüm ve müzakerenin zamanı gelmedi mi?” diye sordu. 

Bismil’de sokağa çıkma yasağı kaldırılsa da durumun gergin olduğunu anlatan Yiğitalp, “Tüm iş makinelerine devlet el koymuş. Batman’dan onlarca zırhlı araç getirilmiş” dedi.  “

 
 
DİHA/AMED