2001 yılında vatandaşlıktan çıkartılan Mehmet Hanefi Celepli’ye 3 ay içinde ülkeye dönmesi çağrısı yaptı. Dönmemesi durumunda vatandaş olmayan Celepli vatandaş olmadığı halde vatandaşlıktan atılacak.

Mehmet Hanefi Celepli 1973 yılından beri İsveç’te yaşıyor. Celepli askerliğini yapmadığı gerekçesiyle 2001 yılında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarıldı. 16 Temmuz 2001 tarihli 24464 sayılı Resmi Gazetede Celepli’nin de aralarında bulunduğu 901 kişinin İçişleri Bakanlığı’nın 12 Haziran 2001 tarihli ve 045708 sayılı yazısı üzerine, 403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 25’nci maddesine göre vatandaşlıktan çıkarıldığı belirtiliyor.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararın altında dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necet Sezer, Başbakanı Bülent Ecevit, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ile bakanlar kurulu üyelerinin imzaları bulunuyor.

Kulu Nüfus Müdürlüğü’nden 14 Temmuz 2005 tarihinde verilen nüfus kayıt örneğinde de Celepli’nin vatandaşlığı kaybettiği belirtiliyor.

AKP Hükümeti ise, 16 yıl önce vatandaşlıktan atılan Celepli’ye 3 ay içinde ülkeye dönmediği takdirde 5902 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 29’uncu maddesinin 2’inci fıkrası gereğince vatandaşlıktan çıkarılacağını bildirdi.

19 YAŞINDA İSVEÇ’E YERLEŞTİ

Evrensel’e açıklamalarda bulunan Celepli, vatandaşlıktan atıldığını ailesinden birine nüfüs kayıt örneği lazım olması üzerine 2005 yılında öğrendiğini ve kendisine “yurda dön” çağrısı yapılmasına bir anlam veremediğini söyledi.

19 yaşındayken İsveç’e yerleştiğini ve Türkiye’de herhangi bir siyasi faaliyeti olmadığını söyleyen Celepli, “Ben İsveç’e geldikten sonra Kürt kültürünün gelişmesi, Kürtlerin derneklerde örgütlenmesi için çalıştım. Bir yayınevi kurdum ve Kürtçe kitapları yayınladım ve dergi çıkardım. Tüm bunları İsveç’teki yasalara uyarak yaptım” dedi.

‘BENİ ASKERE ÇAĞIRAN OLMADI’

Kültürel çalışmalarından dolayı askerliği gerekçe göstererek vatandaşlıktan çıkarıldığını belirten Celepli, “Bana askerliğimi yapma çağrısı gelmedi. Şimdi Türkiye’ye dönmemi istiyorlar. Zaten beni vatandaşlıktan atmışlar neden geri çağırdıklarını bilmiyorum. Ama insanları vatandaşlıktan atarak korku yaymak istiyorlar. Benim bir çocukluk arkadaşımın aylardır ülke dışına çıkmasına ve İsveç’e gelmesine izin vermiyorlar. Hiçbir siyasi çalışması yok. Ama buna rağmen yıllardır yaşadığı İsveç’e gelmesini engelliyorlar” şeklinde konuştu.

 Celepli ayrıca, “Demokratik bir ülkede insanlar yurt dışında yaşadıkları ülkenin olanaklarını kullandıkları, kültürel ve siyasi çalışmalar yaptıkları için vatandaşlıktan atılmazlar. Bu en temel insan hakkının ihlalidir.  Bu nedenle de yaptıkları yurda dön çağrısını ciddiye almıyorum. Beni vatandaşlıktan attılar ama beni topraklarımdan koparamayacaklar” dedi.

Murat KUSEYRİ
Stockholm/Evrensel