BEDLÎS / DİHA - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talimatı üzerine Kürdistan’da PKK ve HPG’lilerin mezarlarına yapılan saldırılar aralıksız bir şekilde devam ediyor. Gimgim (Varto) ve Cûdî Dağı’ndaki mezarlıklara yapılan saldırılardan sonra son 3 gündür Bedlîs’teki (Bitlis) “Xerzan Şehitliği”ne yapılan saldırı sürüyor.

Havadan bombaladılar

Bedlis merkeze yaklaşık 10 km uzaklıkta bulunan Olek Köyü’ndeki “Xerzan Şehitliği”ne 2 gün önce savaş uçakları ve helikopterler tarafından yapılan bombardıman sonrası, Bedlîs halkı ise tüm engellemelere ve saldırılara rağmen dün mezarlığa ulaşmayı başardı. Mezar taşlarının kırıldığı ve mezarlık çevresinde bulunan demir korkuluklar ile kapı girişi iş makinesiyle yıkıldığı, mezarlık üst tarafında bulunan binanın ise iş makinesiyle yıkılmak istendiği ancak yıkılamayınca binanın kirişlerine bağlanan patlayıcılar ile bina kullanılamaz hale getirildi.

Çok sayıda asker yaralandı

Yıkım işlemi yapan Bitlis İl Özel İdaresi’ne ait iş makinesi operatörünün HPG’liler tarafından vurulduğu iddia edilirken, HPG’lilerin açtığı ateş sonucu kullanılamaz hale gelen iş makinesi ise alanda bırakıldı. Kapanan yollar yeniden ulaşıma açılırken, çevrede konuşlandırılan askerlerin ise alandan götürüldüğü belirtildi. Bombalanan bölgede bulunan köylülerden edinilen bilgilerde ise, çok sayıda askerin yaralandığı öğrenildi.

AKP mezarlıkları yıkıyor

Saldırıyı kınamak amacıyla iki gündür alana girmek isteyen ve aralarında HDP Bedlîs Milletvekili Mizgin Irgat ile M. Celadet Gaydalı’nın bulunduğu DBP ve HDP Bedlîs İl Örgütü, mezarlık önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada sık sık “Katil Erdoğan” sloganı atıldı. Burada konuşan Irgat, alandaki görüntünün insanlık onurunu ayaklar altına aldığını belirterek, şunları aktardı: “Vicdanların zorlandığı bir noktadayız. Sabrımız ve vicdanımız son noktaya geldi. Erdoğan talimatıyla birçok yerde olduğu gibi Xerzan şehitliği büyük bir öfkeyle bombalanmıştır. Bunun hiçbir gerekçesi olamaz. Dünyanın her yerinde ve dininde kutsal yerlerin dokunulmazlığı vardır. Ancak AKP tarafından mezarlıklar yıkılıyor”

Vali görüşmedi

Bitlis Valisi ile iki gündür görüşmeye çalıştıklarını ancak valinin hiçbir şekilde kendileriyle görüşmeyi kabul etmediğini ifade eden Irgat, “Bu ilin en büyük amiri ve operasyonun başı, bu ilin seçilmişleriyle görüşme cesareti gösterememiştir. Mesai saatinde görev yerini terk etmiştir ve bizimle görüşmemiştir” dedi. Öte yandan bölgeye gitmek isteyen ve aralarında DİHA muhabiri Uğur Yılmaz’ın da bulunduğu yaklaşık 20 kişinin askerlerce gözaltına alındığı bildirildi.