Avrupa ile Türkiye geçtiğimiz günlerde mülteci krizini çözmek için bir araya geldi. Brüksel’de gerçekleştirilen toplantı sonrasında her iki taraf için de son derece önemli kararlara imza atıldı. Anlaşma kapsamında AB’nin Türkiye vatandaşlarına uyguladığı vizelerin 2016 yılı Ekim ayından itibaren kaldırılacak olması ise en çok Avrupa’da yaşayan Türkiye kökenli insanları sevindirdi. Ancak anlaşmanın detayları ortaya çıktıkça kafalardaki soru işaretleri arttı. AB vizeleri kaldırmak için Türkiye’nin 72 değişik şartı yerine getirmesini istiyor.  Bu şartların yerine getirilmemesi halinde ise vizelerin kaldırılması hayal olabilir.  Anlaşmanın detayları haberimizde….

Türkiye ile Avrupa Birliği’nin (AB) geçtiğimiz günlerde mülteci krizi üzerinden imzaladığı anlaşma kâğıt üzerinde her iki tarafa da kazandırmış gizi gözüküyor. Ankara tarafı özellikle 2016 yılı Ekim ayından itibaren vizelerin kaldırılacak olmasından dolayı büyük bir sevinç yaşarken Brüksel tarafı ise devam eden mülteci akınının yavaşlatacağı için Türkiye’ye minnettar. Vizelerin kaldırılacağına dair haberler hiç şüphesiz en çok başta Danimarka olmak üzere Avrupa’nın değişik ülkelerinde yaşayan Türkiye kökenli insanları sevindirdi.  Yıllardır ziyarete gelmek isteyen yakınlarına vize almak için binbir zorluğu göze almak zorunda kalan bu insanlar söz konusu anlaşmayla birlikte rahat bir nefes aldı. Ancak söz konusu anlaşmanın detayları ortaya çıktıkça bu sevinç yerini yavaş yavaş şüpheye bıraktı. Avrupa Birliği’nin Türkiye’den anlaşma karşılığında tam 72 şart istemiş olması kafaları karıştırdı. Uzmanlar söz konusu şartların tamamının yerine getirilmemesi halinde AB’nin vizeleri kaldırmayacağını söylüyor. Ankara yönetimi ise kendinden emin. Başbakan Ahmet Davutoğlu 2016 yılı Ekim ayında vize çilesinin sona ereceğini açıkladı.

Mülteci anlaşması kapsamında AB’nin ülkede bulunan mültecilerin hayat şartlarını düzeltmesi için Türkiye’ye 3 milyar Euro ödeme yapması gerekiyor. Bu paranın 500 milyon Euro’u Avrupa Komisyonu tarafından ödenecek. Geri kalan ise üye ülkeler tarafından karşılanacak. Ancak hangi ülkenin ne kadar ödeme yapacağı ve bu ödemelerin ne zaman ve hangi şartlarda yapılacağı ile ilgili bazı soru işaretleri var.

Prof: Cengiz Aktar: Anlaşma Türkiye’nin zararına

AB Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Aktar’a göre AB ile imzalanan mülteci anlaşması Türkiye’nin zararına olduğunu söyledi. Geri kabul anlaşmasıyla Türkiye’nin mülteci sorununun daha da artacağını kaydeden Aktar, Ankara’nın vizesiz dolaşım şartlarını karşılayamayacağını belirtti. Aktar ayrıca, 3 milyarlık yardımın tamamının verilmeyebileceğini vurguladı.

Türkiye’den başlıca istenen şartlar

  1.     Geri Kabul Anlaşması etkin bir şekilde uygulanacak.
  2.     Türkiye vizeleri kaldırdığı ülkelere yeniden vize koyacak.
  3.     Sınır kontrollerinin arttırılması ve bu konuda AB’ye üye ülkeler ile iş birliğine gidilmesi.
  4.     Uluslararası Mülteci Hukukuna uyum sağlanması
  5.     AB standartları uyarınca kişisel veri koruma mevzuatının oluşturulması.
  6.     Organize suçlarla ile mücadele ulusal stratejisi ve eylem planının uygulanması.
  7.     İnsan kaçakçılığı ile etkili mücadele
  8.     Mültecilerin şartlarının iyileştirilmesi; kamu hizmetlerine erişimi, sosyal hakları, eğitimleri ve entegrasyonlarının sağlanması.
  9.     Siber suçlar ve terörün finansmanı ile ilgili Avrupa Konseyi sözleşmelerinin imzalanması.
  10.     Yabancıların ülkeye girişi, kalışı ve çıkışıyla ilgili kuralların AB’ye uygun hale getirilmesi.

Not: AB, Türkiye’nin yukarıdakiler gibi toplamda 72 şartı yerine getirmesini talep ediyor.

Bahar.dk