Kış mevsiminin ortasına gelinmesine rağmen Konya’ya yeterli yağışın düşmemesi çiftçileri tedirgin ediyor. Son 44 yılın en kurak kış mevsiminin geçtiği bugünlerde çiftçiler yağışların etkili ve düzenli olmadığını ifade ediyorlar.
 
Kış mevsiminin ortasına gelinmesine rağmen Konya’ya hala yeterli yağış düşmedi. Tarım alanları için büyük tehlike oluşturan kuraklık çiftçileri de tedirgin ediyor. Yetkililer ise son 44 yılın en kurak kış mevsiminin geçtiğini ifade ediyor. Altınekin, Cihanbeyli, Sarayönü ve Karapınar Ziraat Odası başkanları konu ile ilgili Yeni Haber’e özel açıklamalarda bulundu.

“YAĞIŞLAR TOPRAK İÇİN YETERLİ DEĞİL”

Ekinlerin çıkışında herhangi bir sorunun olmadığını ifade eden Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Sonbahar aylarında yağan yağmurla ekinlerimiz çimlendi. Ekinlerin çıkmasında ve yeşermesinde şu ana kadar bir sıkıntı yok. Ama kış ayları olduğu için yağan yağmurlar toprağı tatmin edici değil. İklim kurak gidiyor. Bu aylarda yağış ve don olması gerekiyor. Toprağın hem kar yağışına ihtiyacı var hem de don olayına ihtiyacı var.  Bahar aylarında toprağın sıcak iklime gireceğinden toprağın doygun olması açısından şimdiki yağışlar çok önem taşıyor. Çarşamba’nın gelişi Salı’dan bellidir. Şu anda Salı zayıf gidiyor. Böyle devam ederse ilerisi dönem çok büyük bir sıkıntı var. Bu durum çiftçilerimizi tedirgin ediyor” diye konuştu.

“ÖNÜMÜZDE KURAKLIK GÖRÜNÜYOR”

Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Ömer Fatih Karça ise “Ekinlerin çıkışları iyi ama uzun zamandır yağış yok. Eğer böyle giderse çıkan ekinlerin de zarar görme ihtimali çok yüksek. Böyle devam ederse kuraklık görünüyor. Bundan sonra da ne kadar kar yağsa da zararı olmaz. Ekinler hem suyunu almış olur hem de koruma altına almış olur don olayından korur” şeklinde konuştu.

“KAR YAĞIŞININ OLMAMASINDA DOLAYI KURT VAR”

Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Galip Yeşilırmak da “Kar yağışının olmamasından dolayı çoğu bölgemizde kurt sıkıntısı var. Don da olmadı. Çiftçilerimizin üzerinden bir tedirginlik var. Bölgemiz için yağışlar ilerisi için sıkıntı olabilir. Geçen sene mart ayına kadar ekinlerimiz çıkmadı. Bu sene şimdiden kök tuttu. İlerisi bizi tereddüt içerisinde bırakıyor. Çoğu bölgelerde yağmur duasına çıkılıyor” dedi.  Karapınar Ziraat Odası Durmuş Üner ise, “Bölge olarak yeterli yağış aldık. Ekin çıkışları da gayet iyi. Kış olmadığından dolayı bazı yerlerimizde kurt sorunu var. Konya genelinde kıraç arazi daha çok var. Bahar yağışı düşmeyecek olursa bu yağışlar kurtarmaz” dedi. Kaynak: yenihaberden.com