3 Ağustos 2013 tarihinde insanlık düşmanı DAİŞ çetelerinin Şengal'e saldırmasıyla binlerce kadın gibi çetelerin eline geçen Şehnaz Elyas Murad, 6 ay önce kaçmayı başardı. Şu an Süleymaniye mülteci kampında kalan Murad, 'Ben kaçmayı başardım ama aklım oradaki çetelerin işkencesi altında olan kadınlarda" diyerek, kadınların bir an önce çetelerin elinden kurtarılması gerektiğini söyledi. 

 

'Asla unutamıyorum'

Êzîdî halkına yapılanları asla unutamadığını belirten Murad, yaşadıklarını "O günler gözlerimin önünden gitmiyor, başımıza gelenleri asla unutamıyorum. Yatamıyorum, yemek yiyemiyorum. Köle olarak satıldık, çocuklarımız gözlerimizin önünde öldü" diyerek anlattı. 

 

Babası ve kardeşleri hala ellerinde

Şengal'in Solak köyünden 10 aile ile birlikte esir düştüklerini dile getiren Murad, babasının ve kardeşlerinin de halen çetelerin elinde olduğunu söyledi. Murad, o günleri şöyle anlattı: "Köye ilk girdiklerinde bize bir şey yapmayacaklarını söylediler. Sonra Müslüman olmazsanız sizi öldürürüz' dediler. Birkaç aile Müslüman olmayı kabul etti. Ama ona rağmen işkence gördüler. Bazı erkekleri hepimizin gözü önünde öldürdüler. Çocuğum daha 20 günlüktü. Çocuğumu yatıracak yer yoktu. Çocukların bir çoğu ya açlıktan ya hastalıktan öldü. Ne yiyecek ne de içecek vardı, halimiz perişandı. Bizi köle gibi çalıştırıyorlardı. Çeteler gelip içimizden istedikleri kadını alıp götürüyorlardı. Gözlerimizin önünde tecavüz ediyorlardı. Kız kardeşimi götürdüler, bir daha da haber alamadım zaten."

 

Kaçmak isteyen kadının ellerini kestiler

Yaşadığına halen inanamadığını ifade eden Şehnaz Elyas Murad, "Kaçanları hepimizin gözü önünde öldürüyorlardı. Bazılarına da işkence yapıyorlardı. Ben ordayken bir kadın kaçarken yakalanmıştı. Hepimizin gözü önünde ellerini kestiler. Orada yaşadıklarımı asla unutmayacağım" diyerek, dehşet dolu günlerden söz etti.  

 

'İnsanlarımızı kurtarın'

Ailesi dahil birçok ailenin tecavüzcü çetelerin elinde olduğunu yineleyen Murad, "Yaşıyorlar mı öldüler mi, bilmiyoruz. Yaşıyorlarsa bile onların yanında olmaları bir ölüm. Bütün dünyaya sesleniyorum. İnsanlarımızı kurtarın o çetelerden" diye konuştu. 

DAİŞ' vahşetinden kurtulmasının ardından kendilerine maddi ve manevi destek sunulmadığını söyleyen Murad, ardından "Biz kimseden bir şey istemiyoruz. Sadece insanlarımızın o vahşilerin elinden kurtulmasını istiyoruz."

 

'Yaşadıklarımızı Avrupa'da değil,  burada aşacağız'

Murad, DAİŞ çetelerinin elinden kaçmayı başaran kadınların yurtdışına gönderilmesini doğru bulmadığını belirterek, şu refleksi gösterdi: " Bana 'seni de Almanya'ya gönderelim' dediler, kabul etmedim. Bunu doğru bulmuyorum. Kadınlarımızı kendi topraklarından koparmak istiyorlar. Hiçbir yer insanın kendi toprağı kadar güzel değildir. Burada kalacağız, yaşadıklarımızı burada aşacağız."

 

NEWROZ DIJWAR/JINHA/SILÊMANÎ