Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla Kürdistan’daki il ve ilçelerinde seçim kurullarının “sandık taşıma” talebini 4’e karşı 6 oyla reddetti. Kararın, olumlu olduğunu ancak seçim güvenliğinin sadece sandıklara indirgenmemesi gerektiğini belirten HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, “Şüpheniz yerel emrivakilerle fiili durum oluşturma girişimlerinin YSK’den dönmesi bir avantajdır. Ancak seçim güvenliği sadece sandık güvenliği değildir. Birçok şehirde sokağa çıkma yasaklarıyla ‘Ölürüm Türkiyem’ parçasıyla seçim kampanyası yapmasının kabul edilmemesi, bunu görülmesi gerekiyor. Bu kararının gerçek bir barış ve demokrasi ortamına dönüştürülmesi için fırsat olarak görülmesi gerekiyor” dedi.

 

AKP ‘hukuk’ dedi!

Karardan sonra konuşan AKP YSK Temsilcisi Şeref Malkoç “YSK’nın aldığı bu karar hukuka da gerçekliğe de aykırıdır” dedi. 

 

YSK’ye kutlama

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, “Doğru karar. YSK’yı kutluyorum” dedi. 

 

Sandıklar taşınamaz

AKP’nin büyük hezimete uğradığı Kürdistan’ın il ve ilçelerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla devreye konulan “taşımalı sandık” talebinin, YSK’nin “Sandıklar güvenlik gerekçesiyle dahi taşınamaz” kararından sonra taşınmak istenen yüzbinlerce seçmen kendi mahallesinde ve köyünde oy kullanacak. 

 

Altınok 'tedbir' almış

YSK’nin kararına ilişkin konuşan İçişleri Bakanı Selami Altınok ise, “Biz YSK’nın kararının ne yönde olacağını bilmediğimiz için birkaç saat öncesine kadar karar aleyhte olabilecek şekilde de lehte olabilecek şekilde de bütün tedbirlerimizi aldık” dedi. Ancak Altınok, bu tedbirlerin neler olduğunu ise açıklamadı. 

 

Erdoğan da beğenmedi

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan da dün yapıtığı açıklamada, YSK'yı eleştirdi. Erdoğan, "Şimdi Yüksek Seçim Kurulunun almış olduğu bu kararla aynı zamanda ilçe seçim kurullarının taşınma kararları da adeta yok farz etmiş oldu. Bu bakımdan temenni ederim ki bu seçimlerde, 7 Haziran seçimlerinde yaşadığımız sıkıntıları, bölgede yaşamayız. Eğer yaşarsak bunun sorumlusu da Yüksek Seçim Kuruludur. Çünkü şartlar ortadadır" diye konuştu. 



YENİ ÖZGÜR POLİTİKA