Amanos’lara düşen F-16’nın pilotu, uçağı kurtarmak için fırlatma pimini geç çekti ve yükseklik az olduğu için paraşütü açılmadı.

SURİYE sınırında kontrol uçuşu gerçekleştirirken Amanos Dağları’nın Osmaniye sınırları içinde düşen F-16 ile ilgili detaylara VATAN ulaştı. Askeri kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Pilot Üsteğmen Hamza Gümüşsoy, uçağı kurtarmak için fırlatma koltuğunun pimini geç çekti. Çabaları sonuç vermeyince 13-15 bin feet aralığında uçaktan atladı. Ancak bu mesafe, paraşütün açılması için yeterli olmadı. Fırlatma koltuğunun pimi geç çekilince, yakın mesafede paraşüt tam açılmadı. Paraşütün yarım açılması nedeniyle hızla zemine çarpan Pilot Üsteğmen Gümüşsoy şehit düştü. Gümüşsoy’un son mesajı “Atlıyorum” oldu ve uçakla irtibat kesildi.

Lider pilot anormalliği gördü

Gümüşsoy’la birlikte uçuş gerçekleştiren diğer F-16’daki lider pilotun, şehit pilotun uçağında anormallik sezince kendisini uyardığı öğrenildi. Bu uyarı, uçağın teknik bir arıza nedeniyle düşme göstergesi olarak değerlendirildi. Gümüşsoy’un kesin ölüm nedenini Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde, başında bir generalin bulunduğu kaza kırım heyeti ortaya çıkaracak. Heyet uçağın karakutusu ve içinde video görüntülerinin de bulunduğu cihaz üzerinde incelemelerini yoğunlaştıracak. Böylece düşme anındaki uçağın teknik verileri ve pilotun durumu ortaya çıkacak. Heyet incelemesinde düşen pilotla birlikte görev yapan diğer F-16/C uçağının pilotunun ifadesi de alınacak.

Valilik prosedürü yaktı!

TSK, şehit haberlerini, şehit yakınlarına belirli bir prosedür izleyerek veriyor. Prosedür gereği Şehit Üsteğmen Gümüşsoy’un durumunu ailesine bildirmek için Aksaray’da garnizon komutanı, kadın subay, astsubay ve ambsulans gönderildi. Ancak ailenin Mersin’de olduğu bilgisi alındı. Bunun üzerine Mersin’deki bölge komutanlığı uyarıldı. Aynı prosedür burada da uygulanarak şehit yakınının sağlık problemi yaşamaması amaçlandı. Ancak Osmaniye Valiliği’nin şehidin kimlik bilgilerini açıklaması, TSK prosedürünü sıkıntıya soktu. Aile, sağlık ekipleriyle birlikte TSK tarafından uyarılmadan valiliğin açıklaması nedeniyle oğullarının şehit haberini aldı.