Geçtiğimiz ekim ayında yapılan düzenlemeyle birlikte yurt dışından getirilen ve kişisel kullanıma mahsus araçların Türkiye'de kalma süreleri 6 aydan 24 aya çıkarıldı. Bu durumu fırsat bilen ve özellikle Gürcistan ve Bulgaristan'dan araç getiren kişiler, getirdikleri araçları intenet üzerinden üçte biri fiyatına satmaya başladı. Başbakan Davutoğlu tarafından ilk kez açıklanan bu karar sonrası hızla yeni bir sektör doğdu. Türkiye'de vergiler dahil 80 bin dolardan alıcı bulan otomobiller, 20-25 bin dolardan satışa sunulmaya başladı.

İnternet sitesi üzerinden alıcılarla irtibata geçilirken, sistem hakkında ilk bilgiler telefon üzerinden veriliyor. Türkiye'de ödenen vergiler olmayınca daha ucuza satın alınabilinen otomobiller için 1000 dolarlık komisyon alan satıcılar, otomobilin getirildiği ülkede gerekli tüm işlemleri yaptırdıklarını iddia ediyor. O ülkeden bir kişinin, otomobili alan kişiye kefil olduğunu, otomobilin sigortasından ruhsatına kadar herşeyin yasal olduğunu söylüyor. Tüm bu işlemleri 'iş ortakları' aracılığıyla yaptıklarını belirtiyor.


Beklenen Açıklama Gümrük ve Ticaret Bakanından Geldi!

Aracı Sadece Yurt Dışından Getiren Kişi Kullanabilir!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, yurtdışından getirilen kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarının başkaları tarafından kullanımına izin verilmeyeceğini belirterek, "Böyle bir yeni alan çıkmış değil. İdari yaptırımları var. Bu şekilde yapanlar cezalarla muhatap olurlar. Bu araçları başkasının kullandığının tespit edilmesi halinde araçların yurt dışına gönderilmelerini sağlıyoruz" dedi.

Bakan Aşcı, yaptığı açıklamada, yurt dışından getirilen kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarının Türkiye'deki kalış süresinin 6 aydan 24 aya çıkarıldığını hatırlattı.

Bu değişikliğin, gurbetçilerden gelen "Bu süre bize yetmiyor. Daha uzun süre kalmak istiyoruz" gibi talepler üzerine yapıldığına dikkati çeken Aşcı, bu uygulamanın "Bir araç buraya gelecek. Hiçbir vergi vermeksizin serbestçe alınıp, satılacak" anlamına gelmediğini vurguladı.

Aşcı, Almanya'da yaşayan bir gurbetçinin Antalyalı olduğunun varsayılması halinde Antalya'da aracını amcasının oğluna, dayısının kızına kullandırma şansının bulunmadığına işaret ederek, bunun yapılması halinde "geçici ithalat izninin ihlali" olarak yorumlandığını ve araç sahibinin cezalandırıldığını kaydetti.

UCUZ OTOMOBİL OLMAZ

Bizim de telefon üzerinden irtibat kurduğumuz bir satıcı, ilk olarak gerçekten araç alıp almayacağımız sorguluyor. Alıcı olduğumuza ikna olduktan sonra ilk uyarısını yapıyor: "Eğer düşük fiyatlı araç istiyorsanız konuşmayı sonlandıralım." Beğendiğimiz aracın internet sitelerinde yer alan 22 bin 500 dolarlık 2014 model Mercedes-Benz E-180 olduğunu söylediğimizde konuşmaya devam ediyor: "Bu aracın değeri 19 bin 500 dolar. Ancak 1000 dolar komisyon alıyorum. 2 bin dolar da gümrük vergisi var. Eğer 10 bin dolarlık bir otomobil isteseydiniz bu masrafı ödemenin bir anlamı olmayacaktı. O yüzden ilk olarak kaç liralık bir araç istediğinizi sordum."

teknoce.com