Milletvekilliği yemin metnindeki ‘Büyük Türk Milleti’ ifadesini, ‘Büyük Türkiye Milleti’ olarak değiştiren ve yemini geçersiz sayılan HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana’yla ilgili  tartışmalar sürüyor.

Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan'ın haberine göre, TBMM yönetimince yapılan çalışmaya göre bir milletvekili mazbatasını aldıktan sonra özlük hakları ve dokunulmazlığını kazanıyor. Meclis’te oy kullanması, komisyon ve genel kurul çalışmalarına katılması, yasa teklifi vermesi gibi yasama faaliyetlerine katılması için ise yemin etmesi gerekiyor.

TBMM yönetimi, Zana’nın Genel Kurul Salonu’na girebileceğini, ancak yemin etmediği için yoklamada yok yazılacağını belirtiyor.

SAĞLIK RAPORU ALIRSA

Zana’nın 1 ayda 5 birleşimde yok yazılması halinde TBMM İçtüzüğü uyarınca vekilliğinin düşürülmesi işleminin başlatılabileceği  ifade ediliyor. Zana’nın sağlık raporu alarak ‘yok yazılmanın’ önüne geçebileceği,  ancak bunu tercih etmeyeceği belirtiliyor. Kulislerde, Zana’nın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘çözüm sürecinin buzdolabına kalktığı’ açıklamasına tepkili olduğu, tavrının da Erdoğan’a olduğu konuşuluyor.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise Zana’nın alacağı kararlara saygı duyacaklarını belirterek, “Gerçek gündemle ilgili tartışma yürütmesi gerekenler, 550 vekilini çoğunun içine sinmeyen ırkçı, ayrımcı bir metin üzerinden tartışma yapıyorlar. Yeminin kabul edilmesi gerekir” dedi. (Hürriyet)