salihyazar @ ybhaber.com

“Adalet devletin amacıdır. Sivil toplumun amacıdır. Adalet için daima mücadele edilecektir.” Alexander Hamilton

 “Diyarbakır 6.Ağır Ceza mahkemesinde devam eden KCK davası için CHP genel başkan yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, ”Yargı bir adaleti gerçekleştirme aracı olarak değil altını çizerek söylüyorum muhalifler üzerinde bir siyasal terbiye aracı olarak kullanılıyor. Dört yıldan beri bu yargılamalardan tahliye kararı çıkmadı. Umarım yargı bu öç alma mekanizmasını bir tarafa bırakır, adalete, hukuka, özgürlüklere uygun bir karar çıkar.” dedi.”(18.02.2013)

“Bir insan taraf tutmaya başlar başlamaz, dünyada da o gerçekleri o kadar az görmeye başlar. “Heywood Braun

 Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş başkanı Helen Flautre ulusal bir gazeteye verdiği röportajda (17.02.2013) “tutuklu asker sayısının çok geniş tutulması, aslında bu tutuklamaların ve sürmekte olan davanın o kadar ciddi olmadığı ve şüphe uyandırdığı konusunda AB ülkelerinde bir görüş var.” diyor.

“Haksızlığa sapıp bütün insanların senin peşinden gelmeleri yerine, adaletli davranıp tek başına kalman iyidir.” Mahatma Ghandi

"İstanbul 19.Sulh Ceza mahkemesinde görülen davada “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama” suçundan dolayı 1,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle Fazıl Say yargılanmaktadır. Bu davaya karşı Britanya Müzisyenler ve Yazarlar Derneği Fazıl Say’a destek amacıyla adalet bakanına açık bir mektup yazarak; yapılan suçlamaların özgürlüklerin ve Türkiye’nin taraf olduğu Uluslar Arası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi ihlali olduğunu söyleyerek, bu durumu protesto ettiklerini söyledil."

Adalet; ahlâk, hukuk ve siyaset felsefesinin temel kavramlarındandır. İnsanlık var olduğundan beri insan; unvanları, misyonları farklı da olsa müstakil adalet teorileri geliştirmeye çalışmış ve kendi sosyal teorilerinin adaleti sağladığını savunmuştur. Klasik çağda olduğu gibi modern çağda da, adalet hem sıradan insanların hem tefekkür sahiplerinin başlıca ilgi odaklarından biri olma vasfını korumuştur. Adalet, günlük lisanda, herkesin ve her şeyin yerli yerinde olması; olması gereken yerde olması; herkesin hak ettiği yerde olması ve hak ettiğini yaşamasıdır. İnsan, yaşama hakkını önemli saydığı olguları için feda edebilir. Olgular içerisinde en mühim olanı adalettir. Adalet hiçbir koşul beklenmeden uygulanmalıdır. Adil olmayan düzenin  vahameti hayal gücümüzün bile sınırlarını zorlar. 

Dünyayı yöneten ve kendilerini ilahlaştıran kudretli  liderlerin ve devletlerin adaletle sınavları tarih kitaplarında uzun uzun anlatılır. Devletlerin çoğu dışarıdan gelen saldırılarla değil, içeriden gelen  adaletsizlik illetinden yıkıldı. Adalet duygusunu yok eden etmenlerin başında çifte standart anlayışıdır. Toplumsal temel ölçütler ve ilkeler yerine kişilere göre farklı yorumlanmasından kaynaklanıyor çifte standart.

İnsan, kendi çıkarları için her yolu kullanmak isteyebilir. Evrensel adalet yaklaşımıyla, çifte standart ve adaletsizliğin önüne geçebiliriz. Ülkede adalet yoksa iç barıştan söz edilemez.

salihyazar@gmail.com