salihyazar @ ybhaber.com

HAS Parti'nin Genel Başkanı olduğu dönemde partililere seslenen Numan Kurtulmuş, AKP 'nin 2023 vizyonunun gerçekleşmesi durumunda, gün gelecek Erdoğan'ın arkadaşlarının yakın çevresinin milletvekili yapılacağını söylemişti.

Yasama, emniyet, yargı ve TSK'nın özelleşmiş olacağını göreceğiz' diyen Kurtulmuş, başörtüsünün iktidar partisi tarafından 2023'te de sömürüleceğini vurgulamıştı.

Bir başka demecinde AKP yöneticileri için 'Harun gibi geldiler, Karun oldular' demişti. Has Parti  Genel Başkanı olduğu dönemde Medeniyet Gençliği tarafından düzenlenen panelde ise, siyasetteki firavunlaşma, karunlaşma ve bel’amlaşmanın nasıl olacağını şöyle anlatmıştı. ‘AKP hükümetinin İsrail ile görünürde kavga ediyor gibi yaptığını ancak perde arkasında ticaret yaptığını, uluslararası toplantılarda Tel Aviv yönetiminin önünü açtığını’ anlatmıştı. ‘1963 yılından bu yana onlarca Türk hükümetinin İsrail'in üyeliğine vize vermediği OECD konusunda AKP, 2010 yılında büyük bir jeste imza attı’ demişti. ‘Üstelik vetonun kaldırılması Mavi Marmara'dan sonra oldu.’ demişti. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, HAS Parti'nin başında iken, İsrail'in OECD üyeliğine AKP'nin onay verdiğini hatırlatmış ve "Erdoğan'ın kalbi Ali, dili Muaviye söylüyor" demişti. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın One Minute çıkışına da dikkat çeken Kurtulmuş, gerçek eleştirinin uygulamalarda olması gerektiğini vurgulamıştı. OECD üyeliği için İsrail'e vetonun kaldırılmasının yapılan eleştirilerin göstermelik olduğunun ispatı olduğunun altını çizmişti.

Milli Görüş geleneğinin sadık bir temsilcisi olan Numan Kurtulmuş, 28 Şubat sonrası “gelenekçiler-yenilikçiler” ayrımında gelenekçi tarafa bağlılığını koruyarak, Erbakan ile yolları ayırmış olan AKP ile mesafeli bir ilişki tutturdu. Saadet Partisi’nde olaylı bir biçimde başa geldikten sonra, “AKP’nin riyakâr davranan, millete tepeden bakan, saltanat heveslisi bir parti olduğunu ve merkeze halk yerine kendini koyduğunu” söylemişti.

AKP’i “kavgacı ve kutuplaşmacı” olarak tarif ettiği siyaset tarzından şikâyet eden Kurtulmuş, Türkiye siyasetini “Eski Türkiye” ve “Yeni Türkiye” olmak üzere ikiye ayırırken, “Eski Türkiye” siyasetçilerinin ve özellikle Tayyip Erdoğan başta olmak üzere AKP’nin siyaset tarzını “kamplaşmacı ve gerilimli” olmakla eleştiriyordu. 

Ayrıca, AKP’nin dış politikada bağımlı bir rol üstlendiğini, Afganistan’da ve Lübnan’da emperyalist güçlerin aracı olduğunu söyleyerek, “AKP’ye bölgede güç odağı olması için Yeni-Osmanlıcılık diye Osmanlı’yı bitiren Batı tarafından biçilen rol modelini kabul etmemek lazım” demişti.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, CNN Türk'te yayınlanan Tarafsız Bölge programında Ahmet Hakan'ın geçmişiyle ilgili sorduğu soru Numan Kurtulmuş'u terlettiğini biliyoruz.

Has Parti Genel Başkanı iken AKP ile ilgili sert eleştirilerde bulunan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'a Erdoğan başta olmak üzere AKP için kullandığı meşhur “Harun gibi geldiler Karun gibi oldular. Biz buna asla müsaade etmeyiz" sözü hatırlatıldı. Soru karşısında şaşıran ve adeta soğuk terler döken Numan Kurtulmuş ise bu sözlerinin bir partiye yönelik olmadığını, herkese yönelik olduğunu savundu. Numan Kurtulmuş, "Hiç kimseyi hedef almadan söylenmiş sözlerdi." dedi.

Numan Kurtulmuş’un AKP öngörüleri aynen çıktı. Ancak bir farkla: Devam eden yangına su taşımak yerine odun taşıyarak katkı sağlamaya çalışıyor şimdi.

Kurtulmuş yandaş basın yayının dışında hiçbir yere demeç vermiyor. Geçmişiyle ilgili sorulacak soruların böylelikle önüne geçmeye çalışıyor.

Biz sabırlıyız. Bir gün kendine göre nedenlerini söyleyecektir. O zaman bize ne der bilmiyorum ancak siyasi tarihimize en iyi ‘dönen’lerin içine adını yazdıran kişi olarak hafızamızda yeri baki olacaktır.

İnsanlar savrulur, toplum savrulmaları sineye çekebilir. Ama tarih ve arşiv notunu düşmüştür bir kere. Nereye giderseniz gidiniz; yaptıklarınız ve ettikleriniz gölgeniz gibi peşinizden gelecektir. Bugün değilse bile gelecekte, arşiv ar damarı çatlamış yüzünüze tükürür.

Kaynaklar:Zaman gazetesi, www.muhabirnet.com  http://haber.sol.org.tr

salihyazar@ybhaber.com