salihyazar @ ybhaber.com

Çok bilmiş,ukala trend aydınlarda (!) gözlemlediğim en belirgin özelliklerin başında her konuda ahkâm kesme ihtiyacı duymalarıdır.

İşi olsun olmasın herşeyi yorumlama ihtiyacı duymaları toplumun onları önemsediği yanlış algılarından kaynaklanıyor.

Bu züppe aydınlardan birisi çıktı mevcut iktidarın uygulamalarından dolayı tanımladığı söz öbeği: "Dindar ve Kindar"ı etimolojik anlamını bilmeden gündemimize soktu.

Sonra peşinden sözüm ona aydın olan kim varsa, altını üstünü bilmedikleri, devşirme, aşırma bu tanımlamayı günlük sohbetlerinde, yazılarında ve tartışmalarda ağzına doladı.

Kritik yapmaya aciz hazırcı güruh tanımlamanın içini dışını,cılkını çıkardı.Bir kere,"-dar" eki sonuna geldiği kelimelere «tu­tan, sahip, malik» mânası ekler. Örnekler: Bayraktar, hissedar, silahtar, defterdar... gibi.

Dindar kelimesi de bunun gibidir:İnancına malik, inancıyla ilgili davranışlara sahip, inancının üzerine yüklediği sorumlulukları tutan ve bilen kişi demektir.

.Bir kere dindar, ilkeleri olan, inandığı dinin kurallarından taviz vermeyen,bedeli ne olursa sadakatten ayrılmayan kişiliktir.Canı pahasına dahi olsa.

Bütün derdi inancı doğrultusunda insanın saadetini artırmaktır.Ezmez, üzmez,yalan söylemez, çalmaz, öldürmez, nifak sokmaz...Dolayısıyla dindar kindar değil, sevgidir.

"Ci" eki iş ve meslek ifade eden kelimelerin sonuna getirildiğinde;o işle ve meslekle uğraşan erbabı ifade eden sözcükler ortaya çıkar.

Bu ek somut olduğu sürece problem yok.Ancak soyut kelimelerin sonuna bu ek getirildiğinde biliniz ki orada büyük problem ve istismar vardır Ruhçu, ahlakçı, maneviyatçı, üfürükçü,muskacı, falcı.. gibi.Dinci, bunların en vurucu olanıdır.

Dinci, dinî pazarlayarak nemalanan, toplumu dinî saptırarak amaçları doğrultusunda angaje eden,din adına tek söz sahibi olmaya çalışan,dezenformasyonlarla insanın düşüncesine ipotek koyanlardır.

Temel amaçları toplumun manevi duygularını istismar ederek her seferinde daha büyük cukkalanmaktır.

Savundukları inançlarıyla birlikte her duruma adapte olurlar.Konjoktürel ve konformisttirler.

Kitlelerin zaaflarını bildikleri için takiyelerini çok masum bir biçimde pazarlarlar.

Son dönemlerde toplumda dinci enflasyonunun artması bir tesadüf değildir.İktidarın devamı için bilerek göz yumulan politikalar sonucu dinci enflasyonu hızla artmıştır.

Bu şekilde kitleleri masrafsız ve sorunsuz sevk/idare etmek çok kolaydır.

İçimi acıtan, ideal Müslüman'a benzetilen, atfedilen davranışların,hasletlerin Müslümanlardan öğrenilmemesinin nedeni meydanın istismarcı dincilerin elinde olmasıdır.

Hasılı, muktedir dindar ve kindar değil ancak dinci ve kinci olabilir.Aydının görevi,egemenleri; ki kim olursa olsun her anlamdaki değerlerini savunmak değil, evrensel doğruları savunmak, korumak ve ileriye aktarmaktır.

Kinci dincilere rağmen!!

"İnsanların toplumunu dost ve düşman, yandaş ve hasım, kahramanlar ve caniler, inananlar ve dine karşı gelenler diye bölen şey, düşüncenin ve zorbalığın birleşmesinden doğma bir piç olan bağnazlıktır; bu bağnazlık, tek bir kişinin düşüncesinin diktatörlüğünü, egemen olmasına izin verilen tek inanç ve yaşama biçimi niteliğiyle tüm dünyaya benimsetmek ister. Yalnızca kendi sistemini tanıdığından ve yalnızca kendi doğru bildiğini gerçekleştirmek peşinde olduğundan, Tanrı’nın bir çeşitlikler dünyası olmasını istediği dünyada başka herkesi susturabilmek için kaba güce başvurmak zorundadır." Stefan Zweig

salihyazar@ybhaber.com