salihyazar @ ybhaber.com

"Zulüm görmeye alışmış toplumlarda zalim azalmaz." James Dorsey

“Adalet nedir? Ağaçları sulamak. Zulüm nedir?  Dikene  su  vermek. “   Mevlana

Dış politikada ağaç ve diken arasındaki kafa karışıklığı sadece evdekileri değil, komşuları da germektedir. Daha bundan iki yıl kadar önce Esed’la sıkı dost olan Başbakan, ne olduğunu anlayamadığımız ani U dönüşü ile Esed ve rejimi ile köprüleri attı. Sonra yaşananlar hepinizin malumu.

Geçen ay Birleşmiş Milletler tarafından açıklanan Suriye iç savaşın bilançosu:60 bin insan hayatını kaybetti.

 “Uluslar Arası Şeffaflık Örgütü”; “Organize Suç ve Yolsuzluk Projesi” kapsamında yılın en yozlaşmış liderini Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’i seçti. Listenin alt sıralarında Rusya devlet Başkanı Putin, Türki Cumhuriyetlerin liderlerinden Özbekistan devlet başkanı İslam Kerimov, Çin ve diğerleri var.

Türki cumhuriyetler 1991 yılında Sovyetler Birliğini dağılmasından bu yana, liderleri değişmeksizin (21 Aralık 2006 – Türkmenistan Devlet Başkanı Saparmurat  Niyazov Türkmenbaşı ölmeseydi herhalde hala ülkeyi yönetiyor olacaktı.) ülkelerini demir yumrukla idare etmektedir. Kırgızistan yönetim sık  el değiştirmekte, en önemli nedeni bir türlü paylaşılamayan parsa. Birçok uygulamada Esed Türki liderlerin  eline su bile dökemez.

Medyamız bunları görmüyor.

 İktidarın toz kondurmadığı kardeş ülkeler, insan haklarıyla ilgili meselelerden dolayı sürekli gelişmiş ülkelerin gündeminde. Bu ülkeler çeşitli şekillerde kınanmaktadır.

Diktatörleri sınıflayan dış politika uzmanlarımızın ölçütü nedir? Diktatörler listesi neye göre oluşturuluyor? Nesep, mezhep, ülke kaynakları, müşterek ve hatırı kırılamayan dostlar, özel angajmanlar ve toplu durum çıkarları olabilir mi?

Şurası muhakkak, onların ölçüleri sabahtan akşama değişse de kamuoyunun ölçütü “Vicdan’dır. Vicdan, eninde sonunda iyi niyetli olmayan tutarsızlığı yüzünüze tarih sofrasında çarpacaktır.

İmdi vicdan der ki; Ey dış politikamızın sorumluları, Esed için ileri sürdüğünüz gerekçeleri  kardeş  diktatörler için de kullanacak mısınız? Değilse, farklı yaklaşımlarınızın nedenlerini bize söyleyecek misiniz? Kirli ilişkilerinize devlet sırrı zırhı giydirerek bizden saklamaya devam mı edeceksiniz?

Vekillerimizden asıllar olarak açıklama  beklemek hakkımızdır.

 salihyazar@gmail.com