reklam @ ybhaber.com

Güneş enerjisi ile elektrik üretme fikri son zamanlarda ülkemizde çok cazip bir konuma gelmiştir. Bu amaçla evlerde başlayan üretim; elektriğin ulaştırılamadığı yaylalarda, tarım alanlarında ve yüksek kesimlerde standart hale gelmiştir. Elektriğin öneminin farkında olan Türk insanı da, her ay fatura ödemek yerine gerekli izinleri alarak güneş paneli ile elektrik üretimine geçmiştir.

Güneşten elektrik üretiminde en büyük işi paneller yapmaktadır. Güneş panellerinin doğru kurulumu, güneşten alınacak elektriğin en maksimum seviye çıkarılmasını sağlar. Tüm kurulumun uzman gözetiminde, işi bilen bir ekip tarafından yapılması ise sistemin sağlıklı işleyebilmesi açısından çok önemlidir.

Güneş Paneli Kurulumunda Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ülkemizde akıllı ev olarak tabir edilen yapıların yanısıra birçok alanda güneşten elektrik üretimi gerçekleştirilmektedir. Işınların, elektrik enerjisine çevirilmesini sağlayan güneş paneli gruplarının doğru kurulumu ise çok önemlidir. Peki doğru kurulum yapmak için nelere dikkat edilmesi gerekir, sırasıyla bakalım…

-Öncelikle güneşten elektrik üretilecek alanın büyüklüğüne göre panel seçimi yapılmalıdır.

-Paneller, güneşi en iyi alan konuma yerleştirilmelidir. Bu konumun hesaplanması ise, sistemi kuracak uzmanlar tarafından gerçekleştirilir.

-Güneş panelleri, olumsuz doğa şartlarından en az düzeyde etkilenecek şekilde monte edilmelidir. Örneğin 45 derecelik bir eğimle kurulum yapmak, panel üzerinde biriken meteryallerin kayarak daha çabuk yere düşmesini sağlayacaktır.

-Kullanım alanının ihtiyacını tam anlamıyla karşılayacak düzeyde panel seçimi çok fazla önem taşır. Kurulum sırasında birden fazla panel kullanılacaksa, aralarında uygun mesafelerin olması sağlanmalıdır.

-Tüm sistem kesinlikle uzman bir ekip tarafından montajlanmalıdır. Yanlış kurulum ciddi zararlar oluşturulabilir.

Güneş Paneliyle Üretilen Elektrik Nerelerde Kullanılır?

Günümüzde elektriğin kullanım alanı çok geniştir. Güneş paneli vasıtasıyla üretimi gerçekleştirilen elektrik enerjisi, tüm elektronik aletlerde kullanıma uygundur. Üretim ev için düşünülüyorsa, evdeki tüm elektronik aletler güneşten üretilen elektrik enerjisiyle çalıştırılabilir.

Güneşten yapılan üretim farklı şekillerde yapılabilir fakat her yerde kullanılmaktadır. Bugün evlerde, fabrikalarda, trafik ışıklarında, tarımsal işlerde, bazı oyuncaklarda ve elektronik otomobillerin bazılarında bu teknoloji kullanılmaktadır. Sağlıklı ve çevreci olması ise, güneşten üretim yapmanın en büyük artılarındandır.

Güneş Panelinden Elektrik Üretimi Nasıl Yapılır?

Güneş panelleri, onlarca küçük hücreden meydana gelmiştir. Her hücre aldığı güneş ışınını elektriğe çevirecek bir teknolojiye sahiptir. Üretimi planlanan alanın büyüklüğüne göre farklı boyutlarda ve farklı elektrik üretim kapasitesine sahip güneş paneli modelleri mevcuttur.

Sistem; güneş panelleri, jel aküler ve diğer bağlantı aparatlarından oluşur. Kurulumda; panelden çıkan ve elektrik akımını taşıyan kablolar önce jel aküye ardından da kullanım alanına montajlanır. Jel akü; panellerin ürettiği elektrik enerjisini depolama işini yaparak sonraki kullanımlara kadar saklanabilmesini sağlar. Doğru kurulum yapıldığında uzun süren faydaların sağlanacağı ve maliyetlerin azaltılacağı ise tartışılmazdır.