salihyazar @ ybhaber.com

Değişen gündeme bağlı olarak araya farklı konuları sıkıştırmak zorunda kalmak canımı sıksa da gündeme dair bir iki kelam etmeden de geçmek olmazdı.

Balyoz davası ile ilgili Yargıtay’ın verdiği kararla ilgili başbakana mikrofon uzatılıyor. Konuyla ilgili açıklama yapıyor. Açıklamada dikkatimi çeken bir nokta Engin Alan ile ilgili süreçte yapılması gerekenleri açıklarken anayasamız demesiydi.

Bir taraftan 82 anayasasını yapanlar yargılanıyor diğer taraftan anayasamız diyerek sahip çıkmak. Şark kurnazlığı ve siyasi manevra.

Nice badire atlatan demokrasi  derdinden mustarip olan insanlar Balyoz davasıyla ilgili Yargıtay Karalarının ideal ve özlenen hukuk olmadığını çok iyi biliyor.

Sözlerimden şu çıkarılmamalıdır. Hukuksuz işlerle düşüp kalanlar cezasız kalsın.

Asla, kat’a.

İlla ki hukukun üstünlüğü demekten hiçbir zaman vazgeçmemeliyiz.

Yargıda yaşanan hukuk skandalları ve skandal yargılamalar; nasıl bir hukuk, hangi hukuk ile insanların ve toplumun devletle olan ilişkileri düzenlenecek sorusunun cevabı yok. Bu kesinlikle bir an önce ortaya konulmalı ve düzeltilmelidir.

Şahıslara, mercilere, makamlara, kamu kurumlarına-kuruluşlara ve dönemsel iktidar kaynaklı güçlere göre  değişen-değişken hukuk anlayışı tehlikelidir. Güvenilmez ve tehlikeli olduğu tecrübelerle sabittir.

Sayısız acıların yaşanmasına ve toplumu bir arada tutan değerlerin ortadan kaldırılmasına neden olur. İç barışı ve dış barışı tehdit eder.

Çağdaş hukukun inşası: Keyfi, pederşahi ve patriarkal uygulamaları ortadan kaldırır. Hukuk üzerinden yapılan ve yapılmaya çalışılan, intikama dayalı hesaplaşma ve meydan savaşlarına son verir. Hukuk üzerinden gerçekleşen kan davaları son bulacaktır.

İnsanı merkeze alan, devlete karşı koruyan hukuk olmalıdır. Hiçbir güce boyun eğmeyen, değişen zamana ve gelişen modern dünyaya uyum sağlayabilen hukukla yaşarsak sağlıklı toplum olabiliriz.

Yenilenebilen  hukuk inşa edilmezse, cılız toplumsal organik bağlar ortadan kalkacak. Kanayan vicdanların kontrolü zorlaşacak ve sorunların çözümü istenmeyen yerlerde aranmaya başlanır.

Bizimde hukuka ihtiyacımız olabilir. Lazım olduğunda hukuk istemek ahmaklıktır.

salihyazar@gmail.com