salihyazar @ ybhaber.com

Oh be, rahatladım. Bu mesele çözülemeyecek diye kaç gündür uykularım kaçıyordu. Nihayet hükümet sözcüsü açıklamasıyla son noktayı koydu. Korkulan başımıza gelmedi.

Efendim, mesele 23 Nisan törenlerinde çocuklar şu bilmem ne kadar önemli koltuklara temsili olarak bu yıl da oturacaklar mı, oturmayacaklar mı?

Geçen yıllarda böyle bir meselemiz daha vardı. Millî bayramların statların dışında kutlanması meselesi. Günlerce bunu konuşmuştuk. Bugün hatırlayan var mı?

Emek, zaman, enerji ve ömür israfını seviyoruz. Uygar toplumlarda bu meseleleri konuşmak meczupluğun alâmetifarikasından kabul edilir. Rutin ve basit bir şekilde toplum  rahatsız edilmeden ve gerilmeden kendi mecralarında olgunlaştırılarak çözülür.

Otokratizm yönetme ve yönetilme, öyle içimize işlemiş ki en basit meselelerimizi dahi konuşamıyor ve çözemiyoruz. Çözümden ziyade çözümsüzlük üzerine geliştirdiğimiz hayat tarzımız var. Gürültü yapıyoruz ama çözemiyoruz.

Lüzumsuz işlerle uğraşmaktan, konuşmamız ve tartışmamız gereken onca meseleden hiçbirimizin haberi olmuyor çoğu zaman. Adalet, ekonomi, demokrasi, bilimsel çalışmalar ve sanat gibi meselelerde faydalı, çağdaş bir tartışma yaşanıyor mu?

Mutlu olmak için meczup bir hayata mecbur edilmişiz. Çünkü sorunları doğru dürüst çözemiyor ve  beceremiyoruz.

Birey bilinci olmayan toplumlarda; meseleleri teşhis etmek, tartışmak ve çözmeye çalışmak sığlıktan öteye gitmemektedir

salihyazar@gmail.com