salihyazar @ ybhaber.com

‘Ah be dünya. Sen dönüyorsun onu anladık da. Bu insanlar senden hızlı dönüyor, hem de ortada hiçbir yörünge yokken.’ Can Yücel

Kutsal kitaplarda cennete avdet edeceğimiz güne kadar iskâna zorunlu kılındığımız gezegenimizde en şerefli ortak paydamız insan olmaktır. Başka bize bu kadar yakışan, asil yaftamız olamaz.

Gerisi sonrasında oluşan özel şartlardan kaynaklanan farklılıklardır.

Varlık nedenimiz olarak gördüğümüz kendi egolarımız üzerinden kavga etmek değildir yeryüzündeki görevimiz.

Asli ve onurlu görevimiz insan ortaklığını adamlığı dönüştürerek, bizden sonra gelenlere ‘adam’ gibi yaşayabilecekleri bir gezegen bırakmaktır.

Adam olanların insanlığın gelişiminde oynadıkları belirleyici rolleri nasıl unutabiliriz.

Adamlık, bize özgü olan yanlış anlaşılma olan ‘erkeklik’ değildir. Adem ve Havva’nın onurlu çocuğu olmaktır.

Adamlığın önemli hasletleri vardır.

Mesela, hiçbir tabusu, korkusu, yeisi ve çıkarı yoktur adam olanın. Savunduğu değerler evrensel ve salt insan içindir. Flu değildir ve kafa karışıklığı yoktur adamda. Her şartta, zaman ve zeminde doğruya doğru, yanlışa yanlış diyebilendir adam.

Adam eksilten toplumlar, dünya üzerinden cennete giden yolda direksiyonu cehenneme kırmaktadır.

Uygar toplumlar, adamlığı baskı, zulüm, dayatma ve savaşla öğrenilemeyeceğini iki dünya savaşı, irili ufaklı savaşlardan ve trajedilerden sonra öğrendi.

Şimdi yeryüzünde zulmün, savaşların yoğunluklu yaşandığı yerlere baksanıza.

Akıl, aklın meyvesi ‘şuur’ rehin alınmış. Aklın yerini alan safsatalar, temelsiz idealler üzerinden kan banyosu, acı, gözyaşı, ölümler, ölüler ve ceset torbaları adamlığı acıtarak tatil ediyor.

Tek çıkar yolumuz adam olmaktır bütün bunlardan kurtulmak için. Modern ve uygar dünya insanlarının yaptığı gibi akil, ahlaklı ve vicdanlı bilimin ışığında yeni ve yepyeni adamlar yetiştirmektir.

Silkinerek kendimize çekidüzen veremediğimiz sürece, kâbus ve psikopata bağlamış anaforun zincirlerinden asla kurtulamayız.

 “Kesin kararlılıkla az konuşma birleşti mi adamlık çok yakındır. Konuşulmaya değer birine rastlanıldı ve onunla konuşulmadıysa bir adam ziyan edilmiş demektir. Kendisiyle konuşmaya değmeyecek birine rastlanıldı ve onunla konuşulduysa sözler ziyan edilmiş demektir. Adam olan adam ne adamı ziyan eder ne de sözlerini ziyan eder” Konfiçyüs

salihyazar@ybhaber.com