salihyazar @ ybhaber.com

Nevruz Bayramı ya da kısaca Nevruz; Kürtçe: Newroz, Özbekçe: Navruz, Türkmence: Nowruz, Kazakça: Naurız, Kırgızca: Nooruz, Azerice: Novruz, Kırım Tatarcası: Navrez

Farslar, Kürtler, Zazalar, Azeriler, Anadolu Türkleri, Afganlar, Arnavutlar, Gürcüler, Türkmenler, Tacikler, Özbekler, Kırgızlar, Karakalpaklar, Kazaklar tarafından kutlanan geleneksel yeni yıl ya da doğanın uyanışı ve bahar bayramı

Yazılı olarak ilk kez 2. yüzyılda Pers kaynaklarında adı geçen Nevruz, İran ve Bahai takvimlerine göre yılın ilk gününü temsil eder. Günümüz İran'ında, her ne kadar İslami bir kökeni olmasa da bir şenlik olarak kutlanır. Bazı topluluklar bu bayramı 21 Mart'ta kutlarken, diğerleri Kuzey yarım kürede ilkbaharın başlamasını temsilen, 22 veya 23 Mart'ta kutlarlar. Aynı zamanda, Zerdüştlük, hem de Bahaîler için de kutsal bir gündür ve tatil olarak kutlanır. Kürtlerde, Nevruz bayramının Kürt mitolojisindeki Demirci Kawa Efsanesi ‘ne dayandığına inanılır. Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında da Göktürklerin Ergenekon'dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır.

2010'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 3000 yıldan beri kutlanmakta olan Pers kökenli bu şenliği, Dünya Nevruz Bayramı ilan etmiştir. 28 Eylül - 2 Ekim 2009 arasında Abu Dhabi'de hükümetler arası toplanan Birleşmiş Milletler Manevi Kültür Mirası Koruma Kurulu, nevruzu Dünya Manevi Kültür Mirası Listesi 'ne dâhil etmiştir. 2010'dan başlayarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 21 Mart'ı "Dünya Nevruz Bayramı" olarak kabul etmektedir.

Nevruz/Newrozu kutlamak şahane, nedenlerimiz ne olursa olsun sadece birer bahanedir. Maksat baharın gelişini kutlamak değil midir?

İç barışı sağlamak için başlatılan müzakerelerin seyrinde görüldü ki herkesin barışa ne kadar çok susadığıdır. Barışın Kaf dağının arkasında değil yanı başımızda olduğunu gördük. Barışa uzanmanın hiç de zor olmadığını görünce cesaret ve öz güvenimiz arttı. Öfke yerini umuda bırakınca daha soğukkanlı ve omuz veren beyanat ve hareketlerin artığını fark ettik. Daha birkaç ay önce bambaşka mecralarda seyreden gerilimli toplumsal ilişkilerimizin yerini empatiye dayalı iletişim diline bıraktık.

Bu yıl Nevruz/Newroz; yaşanacak yeni gün kutlamalarında herkes birbirine baksın ve ayna tutsun. Benzerliklerimizin farklılıklarımızdan ne kadar çok olduğunu göreceksiniz. Kavga etmek için farklılıkları değil, barış içinde yaşamak için benzerlikleri çoğaltmak insana yaraşır en güzel haldir. 

Bu Newroz/Nevruz Anadolu halklarının kardeşlik ve birlikte yaşama iradesini ortaya koyan ateşin yakıldığı ilk bayramı olsun. Geçmişte yaşanmış tüm acıların yaralarını sarmak için zamanın sabırlı kucağına bırakılan ilk bayramımız olsun.

Nevruzunuz Kutlu Olsun!/Newroz Piroz Be!/ Frohes Newroz! / Happy Nowruz!

salihyazar@gmail.com