salihyazar @ ybhaber.com

Son açıklanan vaatlere bir bakalım. Emekliye 1.200 TL zam, annelere tam ücret, ev alana para, ücretsiz internet, anahtar teslimi fabrika, asgari ücret 1300 lira, evlenene çeyiz desteği, işini kurana 100 bin TL, kadınlara 100 Bin TL kredi.

Mevsimlik tarım işçisi kadınlar ile ev eksenli çalışan kadınların sosyal güvenceden daha kolay faydalanmaları sağlanacak. Yarı zamanlı ve yarı ücretli çalışabilecekler,

Dövizli askerlik bedelinde de önemli iyileştirmeler yapılacak. Buna göre, 6 bin euro olan dövizli askerlik bedeli bin avroya düşürülecek.

İstanbul’a üç katlı tünel,

İlk kez iş bulan gençlerin maaşı 1 yıl boyunca devlet tarafından karşılanacak. Böylece, hem işçiye hem işverene destek sağlanmış olacak.

Yüzde 15'ten yüzde 10'a indirilen emeklilerden alınan sosyal güvenlik primi kesintisi tamamıyla kaldırılıyor.

250 TL taksitli ev,250 Bin işletmeye istihdam desteği, yemde, gübrede KDV kalkacak.

Polislerin 2.200 lira olan ek göstergeleri 3.000 TL'ye çıkarılacak. Askerler için de çalışma yürütülüyor.

Gelir testi sistemi ve buna bağlı Genel Sağlık Sigortası primi ödemeleri yeniden gözden geçirilecek.

Kamunun ihtiyaç duyduğu işlerde çalışan taşeronlar istihdam edilecek.

Ortaöğretim sonrası gençlerin kariyer hedeflerinin belirlenmesi için "kariyer merkezleri" kurulacak. Kısa film yapmak isteyen gençlere destek sağlanacak.

Engelli yaşam merkezleri, seranı yenile hibeyi kap, yatırımcıya vergi desteği,HES'lere izinde yeni düzenleme, kişi başı yeşil alan 15 metrekare olacak.

Bu vaatler son seçim (01.11.2015) öncesi söylenmişti. Şimdi geçmişe gidiyoruz. Bakalım kazın ayağı gerçekten öyle mi? On dört yıldır iktidar olan hükümetin geçmişteki vaatler karnesine bakalım. Ne kadarını yapabilmiş. Vaatleri yerine getirmedeki samimiyet ve dürüstlüğüne göz atalım.

Tarih 2002 Mayıs yer İzmit merkez mitingi R.T.Erdoğan kürsüde.
‘Şu sisteme bakın hele ülkede 72 bin öğretmen açığı var sen sınavla öğretmen seçiyorsun(KPSS kast ediyor.) hangi akla hizmet ediyorsunuz? Bırak öğretmenlerimiz okul seçsin göreve başlasın önüne niye engel koyuyorsun. Ama inşallah biz hükümetimizi kurduğumuzda bütün öğretmenlerimizi göreve başlatacağız ve öncelikli olarak eğitim sorununu çözeceğiz.’

Yıl 2016 Şubat öğretmen açığı 13 yılda 72 binden 300 bine çıktı.

2002 seçim beyannamesinde dokunulmazlıkları kaldırma sözü verilmişti. Hani nerede?

2011 yılı seçiminde verilen vaatler ve gelinen yerlere bakalım şimdi.

Dört yıl önce yüzde 9 olan işsizliği  yüzde 11’e çıkmış, gençler arasında işsizliğin oranı %20’ye yükselmiş, beş gençten biri işini kaybetmiş.

Dört yıl önce yüzde 4’lere düşen enflasyon %8’lere yükselmiş, son dört yılda gıda ürünlerindeki fiyat artışı yüzde 60’ları bulmuş, et 50 TL’ye, fındık, ceviz, badem 80 TL’ye, marul, patates, domates, limon gibi ürünler mevsiminde bile yükselmiş. 

Benzinden alınan sabit vergi devamlı artmış, petrol fiyatları dünyada ucuzlarken Türkiye’de artmış.Benzinin litresi 5 TL’ye buldu.. 

 “Gelirleri artıracağız!”:Kişi başı milli gelir hedefi 14 bin dolardı. Dört yıl önce 10428 dolar olan kişi başına gelir 10404 dolara düşmüştür. (O da zaten hesaplama yönteminin değişmesi ile 10 bin dolara çıkmıştı)

FATİH projesi; “Her öğrenciye tablet bilgisayar”. 22 Kasım 2010'da dönemin başbakanı projeyi imzalamıştı. Henüz tabletler dağıtılmadı. Kaç yıl geçmiş siz hesap edin.

Otoyol;2011 beyannamesinde "2015'te 750 km otoyol" hedefi konmuştu. Dört yılda sadece 19 kilometresi yapılmış.

Yüksek hızlı tren; 3 bin 500 km yüksek hızlı demiryolu hattı vaat edilmiş, 888 kilometresi tamamlanabilmiş.

“Yatırımları artıracağız!”:Dört yıl önce 15.7 milyar dolar olan yabancı doğrudan yatırımları 12.1 milyar dolara düşmüş.

“Dış borçları azaltacağız!”:Dört yıl önce 82 milyar dolar olan kısa vadeli dış borç 132 milyar dolara çıkmış.

“Tasarrufları artıracağız!”:1150 odalı saray yapılmış, saraya dünyanın dört bir yanından antikalar, lüks mobilyalar getirtilmiş, zırhlı araçların, ultra lüks uçakların sayısı artırılmış.

“Cari açığı azaltacağız!”:Dış ticaret açığı her geçen gün artmış, ihracatçı olduğumuz bir çok üründe dahi biz ithalatçı konuma düştük, dışa bağımlı hale geldik.

“Gelir adaletini sağlayacağız!”:Yoksulu daha da yoksullaşmış, orta gelirli de yoksullaştırılmış. Ücretlere, maaşlara enflasyonun altında zam verildi.Halk yardımlara bağımlı hale getirildi.

“Türk Lirasına değer kazandıracağız!”:Dolar ve Avro TL karşısında rekor üzerine rekor kırarak değerlendi. Dolar 3.00 TL’yi, Avro 3,5 TL’yi geçti.

“Milli eğitimdeki sorunları çözeceğiz!”:Milli eğitimin baş sorunu haline gelmiş, her yıl değişen sınav sistemi denenerek çocuklar ve aileler hayatlarından bezdirdi. Dershaneler kaldırılarak herkes özel okullara mahkûm edildi.

 “Adaleti temin edeceğiz!”:Hukukun üstünlüğüne değil, Üstünlerin Hukukuna dayanan Saray Adaleti tesis edildi. Adaleti ayak bağı gören, mahkeme kararlarını tanımayan, suçluyu yakalayanı hapse atan, suçluyu yüce divandan kaçıran, talimata uymayan hâkimi, savcıyı görevden alan, sürgün eden ve tutuklatan adalet sistemi inşa edildi. 

“Yolsuzluğu engelleyeceğiz!”:Yolsuzluk yol yapıldı.Fetvası alınarak meşrulaştırıldı.

“Yasakları kaldıracağız!”:Basın özgürlüğü yok edildi. Gazetelere, televizyonlara sansür uygulandı. Gazetelerden yazarlar ve çizerler attırıldı. Televizyon yöneticileri yargısız infazlarla hapse mahkûm edildi. İnternette her şey takibe alındı, Youtube ve Twitter’ı kapatılarak toplum cezalandırıldı.

“İnsan hak ve hürriyetine saygı duyacağız”: Demokratik gösteriler TOMA’yla dağıtıldı. Çocuk, hamile demeden göstericilerin üzerlerine gaz sıkıldı. Makul şüpheli deyip önüne gelen gözaltına alındı. Şirketlere keyfi lisans verildi. Taşeronlara mahkûm edilmiş işçilerin ölümü kader ve fıtrata bağlandı.

Evet, muhalefet konuşur. İktidar hem konuşur hem yapar.Bir farkla. Ne söylediyse tam tersini yapar.

Son seçimde verilen sözleri de izleyeceğiz. Takibini yaparak gücümüzün yettiği yere kadar insanımıza, yapılan ve yap(ıl)mayanları söyleyeceğiz.

Ta ki bir daha kandırılmadan yaşayabileceğimiz bir toplumu ortaya çıkarana kadar.

salihyazar@ybhaber.com