info @ ybhaber.com

Yeniceoba insanı çalışkandır, gayretlidir. Ticaretle uğraşır. Sanayisi ile, fabrikaları ilei traktör bayileri, sarrafları, eczacıları, marketleri, doktorları, berberleri, küçük büyük lokantaları, petrol istasyonları, tahıl ekimi, pancar, ayçiceği ekimi ve sayamadığım diğer işler, Yeniceoba ekonomisine çok ciddi katkıda bulunurlar.

 

Ama bana göre bu işlerin büyük çoğunluğu yurt dışındaki gurbetçi hemşerilerimizin Yeniceoba’ya gönderdikleri dövizlerler oluyor. Ayrıca Yeniceoba 20’ye yakın kasaba ve köyün merkezinde, onların da nüfusunun büyük çoğunluğu yurt dışında onlarda ihtiyaçlarını çoğunluklu Yeniceoba’da gidermektedirler. Yeniceoba ekonomisinin temelinde ekonomiyi diri tutan gurbetçi hemşerilerimizdir.

 

Son 20 yıldır hemşerilerimiz, izne gelince ne yaparlar : Benim gördüğüm çoğunluklu evlerinde dinlenerek eş dost akraba ziyareti şeklinde geçer. Diğer bir kısmı inşaat işleri ile uğraşır. Ya yeni ev yapar, yada mevcut evini tamir eder. Ciddi bir kısmı da Avrupa’da diş tedavileri çok pahallı olduğu için vaktini dişhekimlerinde geçirir. Yine düğün, nişan, sünnet düğünlerine de ciddi zaman ayrılır. Az bir kısmı ticaretle uğraşır. Son zamanlarda, özellikle gençler tatillerinin bir bölümünü sahil bölgelerinde yine son 1 – 2 senedir, Doğu ve Güney Doğuya giden, oraları gezip ziyaret eden arkadaşlarımızda var.

 

İşlerimizin son 40 – 45 senedir Avrupa’ya gidişleri ile beraber sosyal yapımız, gelenek ve göreneklerimizde ciddi oranda farklılaşmıştır.Onu ayrıca uzun bir yazıda değerlendirmek gerekir.

 

Hepinize Mutlu Yarınlar Dilerim…

 

                                                                                                                                             İlyas KARA

                                                                                                                                    Yeniceoba Bld. Bşk.