BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Grup Başkanvekili Pervin Buldan ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Abdullah Öcalan’ın çekilmeyle ilgili mektubunu dün Kandil’de örgüt yönetimine teslim etti. Kandil’in yanıtı ile birlikte Öcalan’ın, çekilmeye dair mesaj vermesi bekleniyor. Öcalan’ın çekilme çağrısına hazırlık amacıyla Kandil’den telsizle bütün sahalara “Mevzilerden çekilin, ana kamplarda toplanın” çağrısı yapıldı. Kısa sürede ana kamplarda toplanması beklenen PKK’lıların gruplar halinde Kuzey Irak’a doğru hareket etmesi bekleniyor.

Öcalan’ın silahlı grupların çekilmesini içeren ikinci ve son mektubu ile Kandil’e giden BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Grup Başkanvekili Pervin Buldan ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, örgüt yönetimi ile çekilmeye dair kapsamlı bir görüşme yaptı. İmralı’da Öcalan’la görüşen Buldan ve Önder’den izlenimlerini alan Kandil yönetimi İmralı’ya yine BDP aracılığıyla mektup gönderecek. Mektubun İmralı’ya ulaşmasının ardından Öcalan’ın kamuoyuna yapacağı bir çağrıyla çekilmenin başladığını bildireceği öğrenildi.
Kandil’in talimatı ile PKK’nın silahlı kanadı HPG Genel Komutanı Nurettin Sofi ve Yardımcısı Bahoz Erdal, Türkiye toprakları içinde eyalet sistemi şeklinde örgütlenen silahlı grup merkezlerine telsizle “Mevzilerinizden çekilin, ana kamplarda toplanan” talimatı verdi. Talimatın ulaşması ardından dağlık alanlara mevzilenen PKK’lılar, ana kamplara doğru harekete geçti. Kısa süre içinde ana kamplarda toplanacak silahlı gruplar, Öcalan’ın “çekilin” talimatının ulaşması ile birlikte Kuzey Irak‘a doğru daha önceden belirlenen noktalardan yola çıkacak.

PKK’lıların mevzilerinden çekilmesi sırasında tek bir operasyon bile yapılmadığı öğrenildi. Kuzey Irak’a ulaşacak PKK’lı Kandil’e kadar uzanan kamplara yerleşecek.

Üç aşamalı yol haritası
İmralı’da Öcalan’la görüşen BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, görüşmelerini Özgür Gündem gazetesine değerlendirdi. Sürecin devlet ile Öcalan arasında ortak yürütüldüğünü belirten Buldan, şu bilgileri verdi:
“Birinci aşamada daha çok komisyonların kurulması, hem akil insanlar komisyonu hem de Meclis bünyesinde kurulacak olan komisyon ve bir de geri çekilme meselesi var. Bu komisyonlar zaten kuruldu. Buna ilişkin Sayın Öcalan çok fazla bir görüş belirtmedi. Ancak özellikle Meclis’te kurulan komisyona CHP’nin mutlaka milletvekili vermesi gerektiğini ifade etti. Çünkü CHP bu sürece katkı sunmazsa, bu sürecin dışarısında kalırsa, bu süreçten sonra CHP kendisini bitirir dedi. Dolayısıyla CHP’nin sürece ilişkin tavrı net olmalı. Komisyona üye vererek bence bu tavrını netleştirebilir. Sayın Öcalan da bu konuda hem iki komisyonun kurulması hem de geri çekilme meselesinin tamamlanması ile birlikte ikinci aşamaya geçileceğini ifade ediyor.”
Buldan ikinci aşama olarak değerlendirilen aşamada Terörle Mücadele Kanunu’nun kaldırılması ve TCK’da değişikliklerin yapılması, seçim barajının düşürülmesi, hazine yardımı gibi düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi.

Üçüncü aşama dönüş
Öcalan’ın planının ilk aşaması örgüt tarafından uygulanma aşamasında. Birinci aşamada ateşkes ve sınır dışına çekilme, ikinci aşama yasal düzenleme ve anayasa değişikliği, üçüncü ve son aşamada ise Türkiye’ye geri dönüş var.


Bu bölgelerden çekilecekler

Örgüt, Türkiye topraklarında eyelet sistemi biçiminde faaliyet gösteriyor. 12 eyalete ayrılan faaliyet alanları şöyle belirtiliyor:

- Karadeniz Açılım grubu: Samsun-Tokat-Amasya-Giresun
- Koçgiri Eyaleti: Sivas ve Erzincan’ın bir bölümü
- Güneybatı Eyaleti: Malatya-Adıyaman-Gaziantep-Kahramanmaraş
- Dersim Eyaleti: Tunceli Erzincan’ın bir bölgesi
- Amed Eyaleti: Diyarbakır, Elazığ’ın bir bölümü
- Erzurum Eyaleti: Erzurum, Bingöl
- Garzan Eyaleti: Batman-Bitlis-Muş
- Mardin Eyaleti: Mardin ve Şırnak’ın bir bölümü
- Botan Eyaleti: Şırnak, Siirt
- Serhat Eyaleti: Ardahan, Kars, Iğdır
- Van Eyaleti: Van ve Hakkari’nin bir bölgesi
- Zagros Eyaleti: Hakkari ve Kuzey Irak’ın İran sınır hattına kadar uzanan bölge.

Namık Durukan / Milliyet