ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki ve ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü John Kirby, Dışişleri Bakanlığında ortak basın toplantısı düzenledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki, ABD ile Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile aracılar üzerinden görüşmeler yapıldığını, hafta sonu ilk kez doğrudan görüşüldüğünü belirtti.

Psaki görüşmeye ABD adına bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin katıldığını ve görüşmenin bölge dışında gerçekleştiğini söyledi.

Bu toplantının askeri yönünün olup olmadığına yönelik soru üzerine de Psaki, “Hayır” yanıtını verdi.

Psaki, bir soru üzerine, “PKK ile bazı PYD üyeleri arasındaki bir takım bağlantıların farkındayız. PKK hakkında uzun süredir var olan aynı kaygıya sahibiz. PKK’yı terörist organizasyon listemizde tutmamız noktasında pozisyonumuzda bir değişiklik de yok” dedi.

İncirlik üssüne yönelik soru üzerine Psaki, Türkiye ile görüşmelerin sadece askeri alanda olmadığını belirterek “Türkiye adımlar attı, 170 binden fazla mülteciyi kabul etti. İnsani yardımlar sağlıyor. Bunlar önemli. Eğitim ve ekipman programına ev sahipliğini kabul ettiler. Dolayısıyla görüşmeler devam ediyor. Hatırlatmak isterim ki Türkiye, koalisyon içi çok yararlı ve verimli olan birçok adımlar atıyor” dedi.

Kirby: Kobani’de 14 hava saldırısı düzenledik

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Kirby de, ABD güçlerinin Kobani çevresine 14 yeni hava saldırısı düzenlediğini belirterek, Kobani’de IŞİD’in ilerlemesinin yavaşlamış göründüğünü söyledi.

“Kobani’nin kurtarılmasının öncelikleri haline gelip gelmediğine” yönelik soru üzerine Kirby, Kobani’ye uzun süredir odaklandıklarını hatırlatarak,  “Kobani’yi önemli yapan IŞİD’in orayı istemesi. Onlar daha fazla istedikçe, oraya daha fazla kaynak ve güç aktarıyorlar, bu da bizim için daha çok vurulacak hedef anlamına geliyor. Kobani hala düşebilir. Hava saldırılarının tek başına bir kenti kurtarmaya yetmeyeceği konusunda dürüst konuştuk” dedi.

Kirby, Kobani çevresinde sadece bu hava saldırılarıyla yüzlerce IŞİD’linin öldürüldüğünü belirterek, son günlerde Kobani’deki hava saldırılarının artmasının nedenini ise, Irak’taki hava şartları nedeniyle oradaki saldırılarına devam edememeleri dolayısıyla eldeki kaynakları Kobani’ye yönlendirmelerine ve IŞİD’in Kobani çevresine daha fazla kaynak toplamasının vurulabilecek hedef sayısını artırmasına bağladı.

Kobani’deki nüfusun çoğunluğunun şehri terk ettiğini dile getiren Kirby, “Yine de Kürt milislere (hava saldırılarıyla) yardım ettiğimizde, bu oradaki kalan halkın daha fazla korunmasına yardım etmektir. Yani işin insani boyutu da var” ifadesini kullandı.

YPG: Kobani’de zafere doğru hamle başlattık

Halk Savunma Birlikleri (YPG) Kobani Komutanı Mahmut Berxwedan ise Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Rojava’nın Kobani Kantonu’na yönelik saldırılarıyla ilgili Ronahi TV’ye konuştu.

10-15 gündür ise Kobani’nin güney ve doğu cephesinde direniş olduğunu belirten Berxwedan şunları söyledi:

“Bir aylık direnişten sonra artık adım adım zafere doğru hamle başlatmış bulunuyoruz. Özellikle son bir haftadır Kobani IŞİD’e mezar oldu. Artık Kobani’nin her evinde, sokaklarında IŞİD çetelerinin cesedi var.

“Son üç günde Kobani’nin her üç cephesinde büyük bir ilerleme kaydettik. Onları öldürmediğimiz ve silahlarına el koymadığımız gün yoktur. Ağır silahları ve savaş güçleri kırılmış durumda. Şu an Kobani’nin her üç cephesinde temizlik operasyonu başlatılmıştır.”