Almanya'da kurulması kesinleşen (CDU/CSU/ SPD) büyük koalisyon hükümetinde, Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) Genel Başkan Yardımcısı ve federal milletvekili Aydan Özoğuz (46), Uyum Bakanı olarak göreve getiriliyor. Almanya'nın ilk Türk kökenli federal bakan unvanını alan Özoğuz'un, 2005'ten bu yana Maria Böhmer'in yürüttüğü Göç, Mülteci ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanlığı koltuğuna oturacağı açıklandı. Özoğuz, SABAH gazetesine yaptığı açıklamada, zor bir görevle karşı karşıya bulunduğunun bilincinde olduğunu belirterek şunları söyledi: "Görevimin kolay olmadığının bilincindeyim. Ancak uzun yıllardır yapılan çalışmaların bire bir içinde olmam nedeniyle, bu görevin üstesinden gelebileceğim inancını taşıyorum. Burada yaşayan göçmenlerin durumlarının iyileştirilmesi, şu an gündemde olan mülteci sorunlarının çözülmesi ve yaşadığımız çok kültürlü toplum içerisinde uyumlu ve huzurlu bir yaşam elbette ilk hedefim olacak. Koalisyon görüşmelerimiz esnasında elde edilen 'çocuklarımız için çifte vatandaşlık hakkı'nın, burada uzun yıllar yaşayan ve çalışan insanlarımızı da kapsayacak şekilde genişletilmesi için çaba harcamaya devam edeceğimi belirtmek isterim." Aydan Özoğuz'un ailesi 1958'de Türkiye'den Almanya'ya çalışmaya gitti. Ailenin, bir gün Almanya hükümetinde bakan olacak kızları, 31 Mayıs 1967'de dünyaya geldi. 1989'da Almanya vatandaşı oldu. İngiliz Edebiyatı ve İspanyolca okuduktan sonra yüksek lisansını insan kaynakları üzerine yapan Özoğuz, öğrencilik yıllarında Hamburg'da iki yıl süreyle Türk Öğrenci Derneği'nin başkanlığını yaptı. İlk Türk kökenli kadın milletvekili ve 2011'de SPD'nin ilk Türk asıllı başkan yardımcısı oldu. Hamburg'da yaşayan Aydan Özoğuz, içişleri senatörü Michael Neumann ile evli ve bir çocuk annesi. 19 Nisan 2010'da dönemin Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Christian Wulff, kabinesinde değişiklik yaparak Hamburg Eyalet Parlamentosu milletvekili Türk kökenli Aygül Özkan'ı yeni Sosyal İşler, Kadın, Aile ve Sağlık Bakanlığı'na atamıştı.

SAVUNMA BAKANI DA KADIN
Bu arada yeni koalisyon hükümetinde Almanya tarihinde bir ilk daha gerçekleştirilerek, Savunma Bakanlığı'na bir kadın atandı. Halen Çalışma Bakanı olan CDU'lu Ursula von der Leyen, Savunma Bakanlığı'na getirildi.

'HAMM, BİR ENTEGRASYON MUCİZESİ'
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış Almanya ziyaretinde, Hamm Belediye Başkanı Thomas Hunsteger-Petermann'ın, Oberwerries Şatosu'nda onuruna verdiği akşam yemeğine katıldı. "Hamm Belediyesi'nin vatandaşlarımıza sağladığı hizmetler için müteşekkiriz" diyen Bağış, "Avrupa'da İslamafobi ve antisemitik hastalıkların pençesinde cebelleşen hastalıklı zihniyetler varken, Hamm'da gerçek bir entegrasyon mucizesi yaşanıyor" şeklinde konuştu. Bağış, yemekten önce Hamm Belediyesi'nin anı defterini imzalarken Hunsteger de Bakan Bağış'a, üzerinde Hamm şehrinin simgesi fil heykeli bulunan bir kolajı hediye etti.