Antibiyotik kullanmadan önce dikkat

Antibiyotiklerin yanlış kullanımına değinen Dr. Kenan Keskin,  antibiyotik kullanımı hakkında önemli bilgiler verdi. Antibiyotik bakterilerin neden olduğunu enfeksiyon hastalıklarında kullanılan ilaç olduğunu belirten Keskin, teşhis konulduğu zaman ve doğru kullanımla çok hayat kurtarıcı bir ilaç olduğunu söyledi. Birçok kişinin doktora veya hekime başvurmadan eczaneden ilaç alıp kullanmasının doğru olmadığına değinen Keskin, doktora başvurmanın daha sağlıklı olacağını ve başka hastalıklara yakalanma riskinin de  ortadan kalkacağını açıkladı.  Ülkemizde antibiyotik kullanımı  konusunda ciddi sıkıntılar olduğunu belirten Keskin, antibiyotiklere hemen yönelmek yerine bol bol sıvı tüketilmesinin, meyve yemenin ve düzenli beslenmenin vücut direncini arttıracağını ve hastalıklarla mücadeleyi hızlandıracağını ifade etti.

“BİR FAYDASI VARSA BİN ZARARA DÖNÜŞÜR”

Bilinçsiz antibiyotik kullanımının birçok hastalığı beraberinde getirebileceğine değinen Keskin, doktora sormadan kullanılan antibiyotikler bir süre sonra böbrek hastalığı, karaciğer yetmezliği, bağırsak sorunu gibi birçok  hastalığı beraberinde getirebileceğine değindi.   Gelişigüzel  antibiyotik kullanımın en büyük zararlarından biri ise bakterilerin antibiyotiğe direnç oluşturması olduğunun altını çizen Keskin, “ Bunu açıklayacak olursak vücut bir süre sonra antibiyotiğin belli bir bakteriyi öldürmede artık  başarısız olmasıdır. Kısaca bakterinin antibiyotiğe alıştığını yani antibiyotiğe direnç sağladığını gösterir.” dedi.

“ÖNLEMLER ALINDIKÇA SORUN AZALIR”

Kamu spotları sayesinde geçmişe oranla antibiyotik kullanımının oranlarının düştüğünü belirten Keskin, önlemlerin alındıkça bu sorunun azalmaya devam edeceğini ileri sürdü. Keskin, reçetesi antibiyotik satılmaması gerektiğini  ve bu şekilde büyük oranda bu sorunun önüne geçilebileceğini konuştu.  Bu çalışmaların sürekliliğinin devam etmesiyle bilinçsiz antibiyotik kullanımının önüne geçilebileceğini vurgulayan Keskin, hekime başvurduktan sonra kullanıma başlanan antibiyotikleri söylenen dozda ve zamanında kullanılmasının gerektiğini sözlerine ekledi.

Sakine Demir - Ybhaber.com