Tatbikata ev sahibi Türkiye'nin yanı sıra Suudi Arabistan, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün de katılacak
 
Dünyanın en kapsamlı hava tatbikatlarından olan Anadolu Kartalları 2013 yılı 2. Eğitimi başlıyor. Her yıl Konya'da gerçekleştirilen Anadolu Kartalı Tatbikatı'nın uluslararası katılımlı bölümü  Haziran ayının ilk yarısında icra edilecek. En az 6 ülkenin katılması beklenen tatbikata İsrail bu yıl da davet edilmedi. Amerika Birleşik Devletleri  ise bu yılda katılmıyor. Tatbikata  Birkaç hafta kala birlikte Konya'daki otellerde de yoğunluk yaşanıyor. Tatbikata katılan ülkeler Konya'daki otellerdeki yerlerini haftalar öncesinden ayırttı. Tatbikat süresi boyunca otellerde  doluluk oranı üst seviyede olacak. Tatbikata ev sahibi ülke Türkiye'nin yanı sıra, Suudi Arabistan, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün de katılacak. Arap dünyasının gözü Haziran ayının ortasında Konya'da gerçekleştirilecek olan Anadolu Kartalı Tatbikatı'nda olacak.
 
İSRAİL VE ABD BU YIL DA YOK!
 
5 yıldır Anadolu Kartalı Tatbikatı'na alınmayan İsrail'in ise bu yıl da tatbikata katılması beklenmiyor. Bu yıl tatbikata katılması beklenen ABD'nin ise Başkan Barack Obama'nın İsrail ziyaretinden sonra katılımın iptal edildiği ortaya çıktı. ABD, geçen yıl da İsrail'in tatbikatlara alınmamasını bahane ederek, Anadol Kartalı Tatbikatı'na katılmamıştı. 31 Mayıs 2010 tarihinde İsrail'in uluslararası sularda ambargo altındaki Gazze'ye insani yardım malzemesi taşıyan Mavi Marmara gemisinde 9 Türk vatandaşını şehit etmesinin ardından Türk havası İsrail askeri uçaklarına kapatılmıştı. İsrail'in geçtiğimiz aylarda özür dilemesi ve tazminat ödemeyi kabul etmesinin ardından kamuoyunda İsrail'in Anadolu Kartalı Tatbikatı'na katılıp katılmayacağı tartışılıyordu. Konya kamuoyu ise yıllardır İsrail'in Anadolu Kartalı Tatbikatı'na katılmasına ciddi tepki gösteriyordu. Kamuoyu, Konya semalarında İsrail uçakları görmek istemiyor. İsrail'in Anadolu semalarında yeniden uçması için Gazze'ye koyduğu ambargonun kaldırması isteniyor. 2010 yılında İsrail ile yaşanan Mavi Marmara krizinin ardından ABD, İsrail olmadan Anadolu Kartalı Tatbikatı'na katılmayacağını açıklamıştı. Bunun üzerine Türkiye, 2010 yılında ilk defa Çin Halk Cumhuriyeti'ni Anadolu Kartalı Tatbikatı'na davet etmişti.
 
SURİYE VE İRAN'A GÖZDAĞI MI?
 
Bu yıl düzenlenecek olan Anadolu Kartalı Tatbikatı'na ağırlıklı olarak Arap ülkelerinin katılması Suriye ve İran'a gözdağı olarak yorumlandı. Suriye'de 3 yıldır yaşanan iç savaş Arap ülkelerini de tehdit etmeye başladı. Bu yüzden özellikle Suudi Arabistan, tatbikata sıkı bir şekilde hazırlanıyor.
Suudi Arabistan'ın yanı sıra Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Bahreyn ve Lübnan, Ürdün'de önümüzdeki hafta başlayacak "Eager Lion 2013" askeri tatbikatına katılacak. Konya'daki Anadolu Kartalı Tatbikatı ve Ürdün'deki “Eeger Lion 2013” tatbikatıyla “olası Suriye işgali”  için hazırlık olarak yorumlanıyor. 
 
SUUDİ ARABİSTAN SIKI HAZIRLANIYOR
 
Suudi Arabistan tatbikata Hava Kuvvetleri uçakları Tornado saldırı uçakları ve (P - 15) katılımı ile Kraliyet Hava Kuvvetleri ile katılacak. Suudi Hava Kuvvetleri Eğitim Lideri Albay Kotaim Muhammed Subaie, El Riyad Gazetesi'ne yaptığı açıklamada; Anadolu Kartalı Tatbikatı'yla birlikte Hava Kuvvetlerinin savaş hazırlık seviyesine getirileceğini açıkladı. Suudi Arabistan resmi haber ajansına göre ise tatbikatın hazırlık uçuşları Suudi Arabistan’ın doğusundaki Melek Abdülaziz Hava Üssünde çeşitli savunma, saldırı ve uyarıcı uçaklarının katılımı ve hava, teknik ve lojistik uçaklarının da bulunmasıyla tam kadro halinde başlatıldı. Böylece Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri uçaklarının hava, idari ve lojestik donanımıyla birlikte tam kadro olarak Anadolu Kartalı  tatbikatına katılmak üzere Türkiye’ye doğru yola çıkacak. Aynı habere göre, bu hafta içerisinde Suudi Arabistan’dan Anadolu Kartalları tatbikatına katılacak olan bütün uçak türleri Konya'daki 3. Ana Jet  Üssü'ne ava üssüna gitmek üzere hazırlık görmekte. 4 Arap ülkesinin katılacağı Anadolu Kartalı Tatbikatı'nın  Haziran ayının ortasında yapılması bekleniliyor.