Artık mübarek Ramazan ayının sonuna gelindi. 5 Temmuz'da başlayacak bayram öncesinde vatandaşlar arefe gününde yapılacak ibadetleri yaparak bayram hazırlıklarını sürdürüyorlar. Ramazan Bayramı heyecanı gencinden yaşlısına kadar 7'den 77'ye kadar herkes tarafından yaşanıyor. İbadetlerle oruçla geçen Ramazan ayının son gününü de ibadet ederek geçirmek isteyenler, arefe günü yapılacak ibadetleri öğrenmek istiyor. Arefe günü nedir, arefe gününde yapılması gerekenler nelerdir soruları hakkında bilgileri  haberimizin devamında bulabilirsiniz.

ARİFE (AREFE) NEDİR?

Günümüzde arefe Ramazan ve Kurban Bayramlarının öncesindeki gün için kullanılmaktadır. Öte yandan arife günü aslında Hicri takvimde 12. ay olan Zilhicce ayının 9. günüdür. Kurban Bayramı'ndan önceki, teviye gününden sonraki gündür. Ancak zaman içerisinde arefe tabiri Ramazan Bayramı öncesinde de kullanılmaya başladı ve dile bu şekilde yerleşti. Tüm bunların yanında Türkçe'de de arife kelimesi herhangi bir şeyden önceki gün anlamında kullanılmaktadır.

RAMAZAN BAYRAMI'NDA TATİL 9 GÜN

Ramazan Bayramı'nda ne kadar tatil olacağı yönündeki tartışmalar Başbakanlık'tan yapılan açıklama ile sona erdi. Pazartesi günü yarım gün, Cuma günü tam gün tatil ilan edilmesinin ardından kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar 9 gün tatil yapma imkanı buldu. Uzun zamandır tatil yapmak isteyenler için bu kadar uzun bir sürenin oluşması olumlu karşılandı.

Hicret'in ikinci yılından itibaren kullanılmaya başlayan Ramazan Bayramı, farz orucunun sonunu belirtir. Hicri takvime göre Şevval ayının birinci gününe denk gelen bu bayramın ilk gününün sabahında camilerde bayram namazı kılınır ve erkekler burada cemaat ile namaz kılar. Bayramda bakımlı ve temiz olmak gerekir. Bu yüzden herkes en yeni kıyafetlerini giyer ve bayramlaşırlar.

AREFE GÜNÜ'NÜN ÖNEMİ

Önümüzdeki çarşamba çok faziletli arefe günüdür, ertesi gün de Kurban Bayramı. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Arefe günü tutulan oruç hakkında şöyle buyurmaktadır:

“arefe günü tutulan oruç, geçmiş bir senenin ve gelecek senenin günahlarına kefaret olur.” (Tergîb ve Terhîb Trc, 2. 457)

Yani geçmiş yılın günahı affedilir, gelecek yıl da Allah o kişiyi günahlardan korur.

Hz. Ebu Bekir'in oğlu Abdurrahman arefe günü kardeşi Hz. Âişe Validemizin (r.a.) huzuruna girdi. Hz. Âişe oruçlu olduğu için hararetten dolayı üzerine su dökülüyordu. Abdurrahman ona:
Orucunu boz, dedi. Hz. Âişe:

“Resûlullahın (s.a.v.) 'Arefe günü oruç tutmak, kendisinden önceki senenin günahlarına kefaret olur' dediğini işittiğim halde iftar mı edeyim” dedi. (Tergîb ve Terhîb Trc, 2. 458)

“Kefaret olur”, günahları örter, affettirir demektir. Bizim gibi neredeyse bir günah denizinde yüzen ahir zaman Müslümanları için bundan daha büyük bir müjde olabilir mi?

Başka bir rivayette ise Hz. Âişe (r.a.) şöyle demiştir:

Arefe gününün orucu bin gün oruç tutmak gibidir. (Tergîb ve Terhîb Trc., 2. 460)
Demek ki, bir günlük arefe orucu, üç yıllık normal günlerde tutulan oruç sevabına denktir.

Arefe günü yapılacak ibadetler nelerdir? Ramazan Bayramı'na artık sayılı günler kaldı. Mübarek Ramazan ayını geride bırakıyoruz. Tüm ay boyunca ibadetlerini yerine getirenler şimdi de arefe günü yapılması gereken ibadetleri de araştırıyor. Sizler için Arefe günü yapılması gereken ibadetleri araştırdık.