ANKARA (ANKA) - CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a 58, 59, 60 ve 61. hükümetler döneminde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan ve bakanlar düzeyinde Suudi Arabistan ve Katar’a yapılan resmi ve gayri resmi ziyaretlerin sayısını sordu. 

Kart, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. 

Daha önce aynı konuda verdiği soru önergelerini hatırlatan Kart, “Mezkûr önergelerimiz TBMM Başkanı tarafından işleme konulmuş, Başbakan’a ulaştırılmış, ancak Başbakan İçtüzükte belirtilen süre içinde cevap vermemiştir” diyerek şöyle dedi: 
“Türkiye’nin Suriye ile ilgili gelişmeler konusunda, Suudi Arabistan ve Katar ile birlikte hareket ettiği göz önüne alındığında ve keza bu ülkeler kaynaklı olarak Türkiye’ye 10 Milyar dolarlar seviyesinde kayıt dışı sermaye akışının yapıldığı yönünde ciddi iddia ve bulguların söz konusu olması sebebiyle; Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanlar düzeyinde bu ülkelere yapılan gayri resmi ziyaretlerin sayısı ve niteliğinin bilinmesi ve bu konuda kamuoyunun bilgilendirilmesi zarureti vardır. 

Hükümetin ısrarla cevap vermediği bu ziyaretlerin içeriği ve akıbeti henüz bilinmez iken ve kamuoyunun bu konuda bilgilendirilmesinden özenle kaçınılırken, Başbakan’ın yeni bir Katar ziyareti yapması son derece anlamlıdır.” 

Hükümetin TBMM’nin bilgisi haricinde ilişkiler içinde olduğunu, Katar ve Suudi Arabistan’la birlikte yeni işbirliği süreçlerini hayata geçirmek için bu ziyareti gerçekleştirdiği ihtimalinin kuvvet kazandığını iddia eden Kart, şu soruları yöneltti: 

“58, 59, 60 ve 61. hükümetler döneminde; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bakanlar düzeyinde Suudi Arabistan ve Katar’a yapılan resmi ve gayri resmi ziyaretlerin sayısı nedir? Her bir ziyaret kaç gün sürmüştür? 

Bu görüşmelerin tamamı kayıt altına alınmış mıdır? Kayıt altına alınmayan resmi görüşme var mıdır? Bu ülkeler ile Türkiye arasında mutabık kalınan anlaşma ve protokoller hangileridir? 

Yine 58, 59, 60 ve 61. hükümetler döneminde; Suudi Arabistan ve Katar’dan; Türkiye’ye Kral, Şeyh, Emir, Başbakan, bakan ve devlet adamları düzeyinde yapılan resmi ve gayri resmi ziyaretlerin sayısı nedir? 

Bu görüşmelerin tamamı kayıt altına alınmış mıdır? Kayıt altına alınmayan resmi görüşme var mıdır? 
İlgi önergelerimize neden cevap verilmemiştir? 
Ziyaretler konusunda muhalefet partileri ve TBMM neden bilgilendirilmemektedir? 
Suriye konusunda ivedi gelişmeler mi söz konusudur? 

Cevap verilmemesi, gayri resmi olarak yapılan görüşmelerde kuşkulu ilişkilerin bulunduğu yönündeki iddiaları doğrulamaz mı? Böyle bir anlam ve sonuç ortaya çıkmaz mı?”