Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Atila Menevşe, başta ihracat olmak üzere ilin tüm ekonomik göstergelerinin yükseltilebilmesi için çaba harcadıklarını belirtti. Menevşe, ana hedeflerinin ise ihracatın 2023 yılında 10 milyar dolar seviyelerine ulaştırılması olduğunu söyledi.

Adana Ticaret Odası Meclisi’nin Eylül ayı olağan toplantısı, Meclis Başkanı Tarkan Kulak yönetiminde gerçekleştirildi. Toplantının açılışında yaptığı konuşmada, ATO’nun 120. yılına değinen Tarkan Kulak, “Aradan geçen 120 yıl Adana Ticaret Odası’na çok şeyler kazandırmıştır. Bugün sağlam kurumsal yapısı ile geleceği yakalama azmi ile faaliyetlerini sürdürmekte, bünyesindeki 47 meslek komitesinin faaliyet gösterdiği alanların her birini göz önünde tutup, zamanın yeniliklerini, fırsatlarını takip ederek ufuk açıcı konumunu pekiştirmektedir. Odamız yıllar geçtikçe, büyüdükçe, üye sayısını artırdıkça Adana’nın, bölgenin, Türkiye’nin ve dünyanın kendisinden beklediklerini daha iyi kavrayıp buna uygun davranışlar geliştirmektedir.” dedi.

Toplantıda, ATO’nun Ağustos ayı mizanı ve faaliyet raporunun Meclis üyelerinin oybirliğiyle kabul edilmesinin ardından gündemdeki maddelere geçildi. Daha sonra söz alan Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, başlıca hedeflerinin tüm sektörlerin ihracata yönelmelerini sağlamak olduğunu, bunun için de Meslek Grupları Destek Programı çerçevesinde, tüm sektörlere yurt dışı fuar desteği sağlandığını söyledi. Adana’nın, başta ihracat olmak üzere tüm ekonomik göstergelerinin yükseltilebilmesinin, kentin üretiminin yurt dışı pazarlarda tanıtılabilmesiyle mümkün olduğunu vurgulayan Menevşe, “Adana’nın 2 milyar dolar olan ihracat rakamı kent için oldukça düşük. Bunu 2023 yılına kadar 4 katına çıkarmak zorundayız. Bunun için tüm meslek komitelerimizin üretimlerini yurt dışı pazarlarda değerlendirebilmeleri için çaba harcıyoruz.” ifadelerini kullandı.

ATO meclis toplantısının son bölümünde sektörel sunumlara geçildi. Sigorta sektöründeki üyeleri kapsayan 40 meslek komitesi adına konuşan Meslek Komitesi Üyesi İdris Doğan, sigorta acentelerinin mesleki sorumluluk teminatlarının günümüz koşullarına uyum sağlayacak şekilde acilen güncellenmesi gerektiğini söyledi. Doğan, sunumunda, sigortacılık mesleğinin ve sigorta acentelerinin sorunlarını dile getirdikten sonra, “Tüm olumsuzluklara rağmen sigortacılık mesleğinin acil sorunlarının çözümünü sağlayarak, sektörün geleceğinin güvenceye alınmasını temin edebilmek için elimizden gelen tüm mücadeleyi vereceğimizden kimsenin kuşku duymamasını istiyoruz.” diye konuştu.

34 Grup Akaryakıtçılar Meslek Komitesi adına sektörün sorunlarını dile getiren Meclis Üyesi Mehmet Burç da sektörde faaliyet gösteren işletmelerin zor günler yaşadığını ifade etti. Akaryakıt satıcılığının fazla sermaye gerektiren bir sektör olmasına karşılık, kar oranının son derece az olduğunu söyleyen Burç, sözlerini şöyle sürdürdü: “2 milyon nüfusun yaşadığı Adana il sınırlarında 243 benzin istasyonu bulunmaktadır. 16 milyonluk İstanbul’da ise sadece 650 istasyon faaliyet göstermektedir. Buna rağmen Adana’da akaryakıt istasyonu açmak isteyenlerden yoğun bir şekilde ruhsat talepleri devam etmektedir. Akaryakıtçılar Derneği olarak, Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Hüseyin Sözlü’den, hiç kimseye akaryakıt istasyonu ruhsatı verilmeyeceğinin sözünü almaktan mutluyuz.”


Kaynak: CIHAN