Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

Dünyadaki olumsuzluklara rağmen iyi yoldayız, ilerliyoruz. 2013 hedeflerimize verdiğiniz destekten dolayı müteşekkiriz.İhracatımız 152.5 milyar dolara ulaştı. 10 yılda sektör 4-5 kat büyüdü. 

MUHALEFET BOŞLUĞU VAR

Sistem içersinde en az iktidar kadar muhalefet de güçlü olmalıdır. Muhalefet güçlü olmazsa muhalefet başka güçlerin eline geçer. Biz Türkiye'de muhalefet boşluğu yaşıyoruz.Muhalefet kitlelerin peşine düşüyor. Nerede bir eylem varsa muhalafet hiç bir şeye bakmadan çörekleniyor. Hükümet olarak attığımaz her adım hiç sorgulanmadan lokal tepkilerle karşılanıyor. 76 milyona sesleniyorum. Türkiye sistemin tıkır tıkır işlediği bir ülkedir. Çoğunluğun oyuyla iktidara gelen iktidarın sınırsız gücünü kullanacağını asla iddia etmedik. Çoğunluğun azınlığı ezmesi, onların tercihine kulak tıkaması mümkün değildir. Ancak çoğunluk azınlık üzerinde baskı kuramazsa azınlıkta çoğunluk üzerinde baskı kuramaz.

TEK YOL SANDIKTIR

Hükümetle, hükümetin politikalarıyla uygulamalarıyla meselesi olanlar demokrasi ve hukuk çerçevesinde mücadele ederler. Bu işin ölçüsü sandıktır. Bunun dışındakiler demokrasi dışıdır, hukuk dışıdır. Demokrasiye nasıl tuzaklar kurulduğunu gördük, yaşadık ne yazık ki. Bu ülkede herkesin hukuk ve demokrasi içinde mitingini yapma, eylem yapma hakkı vardır ama işgal, çevreden geçenlere zarar verme hakkı yoktur. Hele hele ağaçlar kesiliyor bahanesiyle ortaya çıkıp ülkede gerilimi arttırmaya hakkı yoktur. Biz bunları çok yaşadık.

TOPÇU KIŞLASINI YAPACAĞIZ

Şimdi bakın. Oynanan oyunu gayet iyi görün. Taksim Gezi Parkı ile bir kaç gündür bazı eylemler yapılıyor. Gerekçe ne. Ağaçlar kesiliyor. Topçu kışlası yapılıyor. Burada AVM olacak.  Taksim'de gezi parkında yapılanların kışlayla yapılmasıyla aslında alakası yok şu an.Bu kışlayı yapacağız, gökten zembille inen bir proje değildir.Olay ne Divan Oteli tarafındaki cadde, kesilen 5-6 ağaç, kesilen dedim yanlış oldu, sökülen ağaçlardır.

AMAÇ BELEDİYEYİ ALMAK

Burada amaç ideolojik. Birinci amaç İstanbul Büyükşehir Belediyesini almaktır. Polisini çek diyor muhalefet lideri. Bugün de olacak, yarında olacak. Orası aşırı uçların ele geçirmek istediği bir yer.

O YÖNTEMLER KULLANILIYOR

Güvenlik güçlerinin müdahalesi bakanlık tarafından inceleniyor. Aşırı biber gazı kullanımında yanlışlık var ama yeri geldiğinde o yöntemlerin de kullanılması gerekiyor. Dünyanın her yerinde yapılıyor. Valime, emniyet müdürüme talimat verdim bu aşırılığa karşı gereken önlemleri almaları için.

AKM'Yİ DE YIKMALIYIZ

Şu an Taksim Meydanı'nda bir yayalaştırma çalışmaları yapıyoruz. Kültür Bakanı'na söyledim, AKM'yi de yıkmalıyız. Oraya gururlanacağımız bir opera binası yapmalıyız. Çünkü bu bölge önemli bir merkez olmalıdır. Taksim Meydanı'na gelen turistler gururlanmalı. Dünyada demek ki böyle bir meydan varmış demeliler. Biz "Gezi Parkı bize yeter, başka bir şey istemiyoruz" diyemez. Bu kafa, Topçu Kışlası'nı yıkıp onun yerine Taksim Stadı'nı yapan kafadır. Meşhur Taksim Stadı orasıdır. Daha sonra değişti, şu an İnönü Stadı'nın olduğu yere alındı. İnönü'nün orası eskiden Dolmabahçe Sarayı'nın ahırlarıydı.

MİLLETE RANT SAĞLAMAK İSTİYORUZ

Biz diyoruz ki Topçu Kışlası tarihi şekline uygun olarak yapılmalı. Ve mevcut yeşil korunmalı. Biz bunları diyoruz. Vatandaşımızın buralarda yaya olarak gezebilme imkanı bulmalı. İş farklı yerlere çekilmek suretiyle ideolojik bir yapılanmayla, kaos estiriliyor. Neymiş, birilerine rant sağlanacakmış. Biz sadece bu millete rant sağlamanın gayreti içindeyiz. Biz hala kişi başına milli gelirin 3.500 dolar olduğu bir Türkiye'de mi yaşamak istiyoruz. Yoksa kişi başı gelirin 20 bin dolara çıktığı bir Türkiye'de mi yaşamak istiyoruz. Bunların zihniyetine bakarsak insanlar hala gecekonduda yaşar. Biz ne diyoruz, kentsel dönüşümlerle birlikte benim insanım insanca yaşayabileceği yerde yaşasın.

ZEKERİYAKÖY'DE AĞAÇLAR KESİLDİĞİNDE NEREDEYDİ

Burada bazı dostlar gücenebilir gücenmesinler. Doğruyu anlatacağım.Zekeriyaköy’de ağaçlar kesildi üniversite yapıldı. 
O ağaçlar için büyük savaşlar verdim. Şimdi bağıranlar o zaman neredeydi. Neden o zaman çıkıp konuşmadı. CHP, çevreciler neden konuşmadı. Üniversitenin açıldığı dönem ben cezaevindeydim.Ben şiir okuduğum için cezaevindeydim
Bir rivayete 30 bin ağaç kesildi. İnsanı üzen bu. Taksim’de gösteri yapanlar dürüst davranmıyorlar
Ben soruyorum; Benim mutahattabım kim. Ne talep ettiğini söylesin

YEŞİLİN DANİSKASINI YAPACAĞIZ

Topçu Kışlası ise kusura bakmasın. Onu yapacağız. Yeşilin daniskasını da yayalaştırma çalıştırmalarında yapacağız. 94 öncesi dönemde hava kirliliği yüzünden dolaşılamıyordu. İçme suyu bulunmuyordu
Ormanın yok ki suyun olsun. Çöp dağlarından geçilmiyordu. 368 bin ağaç kesilecekmiş. Nasıl da biliyor. Nerden biliyorsun, kim verdi sana bu bilgiyi, Nereden yaptınız bu hesabı?. Bunlar hesap kitap işi. Sen gazetede köşe yazıyorsun diye her şeyi biliyorsun anlamına gelmez. Hedef insandır. 3-5 ağacı sökersin, yerine 50 ağaç dikersin. Her şey insan için bir araçtır. Biz CHP’ye, MHP’ye gençler ölmesin diye çağrı yapıyoruz sesleri çıkmıyor.
Ağaçlar kesilecek diye kolkola yürüyorlar...

SOSYAL MEDYAYA TEPKİ

CHP, MHP, BDP ortak eylem yapıyor. Bu projede CHP'nin oyu varsa istifa ederim diyen politikacı gece gündüz o eylemcileri tahrik etmek için çalışıyor. Bunları ağaçları sallandıracaksın diyenlere sahip çıkan faşistler olduğunu görüyoruz. Tweet atan densizler ve bunlara sahip çıkan faşistler var. Bazı medya kuruluşları sorumsuzca, tehlikeli yayınlar yapıyorlar. Polis görevini çok zor şartlarda yapıyor. Kışkırtmaya karşın polis hukuk ve yetki dahilinde işini yapıyor. Aşırı güç kullanımında gerekeni yapacağız.

MÜZE OLABİLİR, AVM KESİN KARAR DEĞİL

Gezi Parkı ile ilgili olarak vali ve belediye başkanımız açıklamaları yaptılar. Asılsız iddiaların tümüne cevap verildi. Bu yayalaştırma projesinde araçlar ne oluyor. Gümüşsuyu'ndan geliyorsunuz. Ceylan'a doğru gelirken Mete Caddesi var. Orada araçlar yerin altına alınacak. Henüz bunun yapılmasına başlanmadı. Bir diğeri Elmadağ caddesi de alta alınıyor. Taksim İlkyardım Hastanesi'ne kadar o bölgede araçlar yerin altına alınmış olacak. Yani biz Taksim'de araç görmeyeceğiz. Halkımız çoluk çocuğu ile dolaşacak. Diyorlar ki orada AVM yapılacak. Şunu açık söylüyorum, Topçu Kışlası yapılacak. Bunun girişi şehir müzesi veya AMV yapılabilir. Ancak şu an verilmiş bir karar şu an yok. İstiklal Caddesi'nden geliyorsunuz, orada alışveriş yapma imkanı bulabilirsiniz. Gezi Parkı'nın Cumhuriyet Caddesi'ne bakan tarafında 20'ye yakın dükkan var. Niye buna isyan etmiyorlar? Bu AVM olmazsa olmaz değil, burada şehir müzesi de yapılabilir. Divan Oteli bölümündeki yeri düşünebiliriz. Ancak burası nihai kararımız değil. Binanın tamamı AVM oluyor gibi bir şey söylenemez. 

EYLEMCİLERDEN RİCA EDİYORUM

Taksim’de esnafa, halka daha fazlası zarar verilmesini rica ediyorum. GS lisesi önünde toplan İstiklal’de yürü. Orada esnaf yok mu mağaza yok mu? İş yapamazlar korkarlar orada, ticareti de göremezsiniz. Ben samimi duygularla oraya gelen, illegal grupların baskına  maruz kalanlarıonlara uymamaları konusunda uyarıyorum. Bu eylemlerin derhal sona ermesini rica ediyorum

KILIÇDAROĞLU'NA TEPKİ

Kılıçdaroğlu bugün mitingi yapacak. Hakkıdır, yapabilir elbette ama mitingte tahrik ifadeleri kullanırsan bu millet seni affetmez. Olay miting yapmaksa, ben onun 20 topladığı yerde 200 toplarım, 1 milyon insan toplarım eğer toplumsal muhalefetse. İşi bu noktaya getirme.