Akaryakıt fiyatlarının yüzde 50'sinin ÖTV+KDV olduğunu göz önüne alan Türkiye Akaryakıt Bayileri Sendikası'nın (TABGİS) raporu araç sürücülerine ümit verdi. Rapor uygulanırsa benzinin litresi 3.92 TL'ye düşecek.

Ancak bu formül dizel araç sahipleri ile LPG'li araçları vuracak. Zira kayıp ordan, özellikle de LPG'den karşılanacak.


Türkiye gazetesinden Ercan Seki imzalı haberde TABGİS Başkanı Ferruh Zülfikar'ın açıklamaları yer alıyor. Maliye, Enerji ve Gümük ve Ticanet Bakanlığı'na sunulduğu belirtilen raporda öne çıkan başlıklar şöyle sıralanıyor:

ÖTV LİTREDE 1.40 LİRA OLARAK EŞİTLENSİN

*Türkiye'de en çok üretilen akaryakıt benzindir. Ancak yüksek fiyatı sebebiyle tüketimi hızla azalıyor. Yurtiçinde litresi 4.84 liradan satılamayan benzin Tüpraş tarafından litresi 1 TL civarında fiyatla ihraç edilmektedir. Devlet sadece 2012 yılında 2.4 milyar lira vergi kaybetmiştir.

*Türkiye'de üretilen benzinin ÖTV'si litrede 2.18 lira, yüzde 54'ü ithal motorinin ÖTV'si litrede 1.60 lira, yüzde 74'ü ithal LPG'nin ÖTV'si ise litrede 89 kuruştur. Bu büyük bir çelişkidir. Acilen benzin fiyatının LPG ve motorin ile rekabet edebilir hale getirilmesi gereklidir.

*Akaryakıttan alınan ÖTV'nin bütün ürünlerde litrede 1.40 lira olarak eşitlenmesini teklif ediyoruz. Bu yapılırsa benzinin litresi 3.92 liraya, motorinin litresi 3.98 liraya düşecek, LPG'nin litresi de 3.37 lira olacaktır.

*Teklifimizin kabul görmesi ve uygulanması halinde, devletimizin hiçbir vergi kaybı olmayacaktır. Aksine, üretilen benzinin tamamının ülke içinde tüketilmesi halinde 8 milyar daha fazla vergi geliri elde edilecektir.

*Motorin ucuzlayınca yasadışı ürün (10 numara) kullanımı azalacak. Kaçak akaryakıtın sebep olduğu 5 Milyar TL'lik vergi kaybı devletin kasasına geri dönecektir. Benzin fiyatı düşünce, yıllık ortalama 4 milyar lira olan LPG ithalat maliyeti de en az yüzde 50 oranında azalacaktır.