Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında Beyaz Saray’da gerçekleşen görüşme sona erdi. Görüşme 2.5 saatten uzun sürdü. Görüşmenin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

ABD Başkanı Barack Obama, basın toplantısında, "Esad rejimi üzerindeki baskıya ve muhalefetle çalışmaya devam edeceğiz. Esad'ın içinde olmadığı demokratik bir geçiş süreci için çaba göstermeye devam edeceğiz. Esad'ın gitmesi konusunda kararlıyız. Esad'ın ortaya koymuş olduğu, çözüme olanak vermeyen şiddet bitmeli. Suriye konusunda Türkiye ile yakın çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

Obama, Türkiye'nin önümüzdeki günlerdeki Cenevre görüşmelerinde Suriye'de tarafların bir araya getirilmesinde önemli rol oynayacağını söyledi.

Obama, çözüm sürecini desteklediklerini belirterek, "Türkiye'yi çok uzun süredir rahatsız eden PKK şiddetine yönelik tarihi ve barışçıl çözüm arayışları konusunda siz ve Türk halkının cesaretine yönelik övgülerimi iletmek istiyorum. ABD, sizin uzun süredir aradığınız güvenlik konusunda yanınızda durmaktadır. Türkiye'nin, hukukun üstünlüğü, iyi yönetim ve insan haklarını muhafazasına yönelik çabalarını destekleyeceğiz" diye konuştu.

'ABD İLE TAM MUTABAKAT'

Basın toplantısında sözlerine Boston'daki terör saldırısını kınayarak başlayan Başbakan Erdoğan, görüşmede Suriye'nin bir numaralı konuları olduğunu kaydetti.

Suriye konusunda ABD ile tam bir mutabakat içinde olduklarını kaydeden Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

"Suriye ile ilgili geldiğimiz süreç ve bundan sonra yapılabilecek olanları görüştük. Düşüncelerimizin örtüştüğünü gördük. Bu konuyu akşam yapacağımız görüşmede daha detaylı olarak ele alacağız. Suriye'de kanlı sürecin sonlandırılması ve yeni bir yönetimin inşası konusunda ABD ile tam bir mutabakat içerisindeyiz. Suriye'de muhalefetin desteklenmesi, bölgenin terör örgütlerinin faaliyet sahası olmasının engellenmesi, azınlıkların güvenliklerinin sağlanması öncelikli yapılması gerekenlerdir. Akşam ki görüşmemizde bunları detaylandıracağız."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Muhalefetin desteklemesi ve Esad'ın gitmesi, Suriye'nin terör örgütlerinin faaliyet sahası olmasının engellenmesi, kimyasal silahların kullanılmasının engellenmesi, bütün azınlıkların güvenliklerinin temin edilmesi öncelikli olarak önem arz etmektedir" dedi.

Erdoğan, Suriye konusunda Rusya ve Çin’in sürecin içinde olmasının son derece önemli olduğunu da vurguladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine yönelik saldırıda hayatını kaybeden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve bir ABD vatandaşı için tazminat ödenmesi noktasında, İsrail Hükümetiyle çalışmalarımız devam ediyor. Bunun yanı sıra Gazze'ye yapacağım ziyaretin gerek İsrail-Filistin barışına gerekse Filistin'in ittifakına önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, haziran ayı içinde Gazze'ye  zyaretinin söz konusu olduğunu ve Batı Şeria'ya da gideceğini bildirdi.

ŞEMSİYELER DEVREYE GİRDİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama'nın ortak basın toplantısı sırasında yağmur sürprizi yaşandı. Toplantı sırasında yağmur yağması üzerine ABD Başbakanı Obama, yardımcılarından şemsiye istedi. Obama'nın şemsiye isterken "Ben takımımı değiştirebilirim ama sayın başbakanın böyle bir imkanı sanırım yok" demesi ise gülüşmelere neden oldu.

ERDOĞAN-OBAMA GÖRÜŞMESİ SONA ERDİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında Beyaz Saray’da gerçekleşen görüşme sona erdi. Görüşme 2 saatten uzun sürdü.

Heyetler arası görüşmeye, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Mevlüt Çavuşoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, AK Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Türkiye'nin ABD Büyükelçisi Namık Tan da katıldı.

BEYAZ SARAY'DA AKŞAM YEMEĞİ

Başbakan Erdoğan, akşam saatlerinden Başkan Obama'nın onuruna vereceği akşam yemeği için tekrar Beyaz Saray'a geçecek.

Başbakan Erdoğan, Cuma günü Brookings Enstitüsü'nde "AK Parti İktidarları ve Türkiye'nin Dönüşümü" başlığıyla bir konuşma yapacak.

ABD'li gazetecilerin yanı sıra politikacı ve iş dünyası temsilcilerinin izleyeceği konuşmanın ardından Erdoğan, SETA tarafından düzenlenen konferansta "21. Yüzyılda Küresel Düzen ve Adalet" başlığı altında bir konuşma yapacak.

Başbakan Erdoğan, Washington temasları boyunca "Blair House" adıyla anılan Başkanlık Konukevi'nde konaklayacak.

Erdoğan için devlet başkanlarının önem verilen ziyaretlerinde uygulanan "A" tipi protokol uygulanıyor.

SİLİKON VADİSİ'NE ZİYARET

Erdoğan, Washington'daki temaslarını tamamlayarak akşam saatlerinde San Fransisco'ya geçecek.

18 Mayıs Cumartesi günü Silikon Vadisi'ndeki bazı kuruluşları ziyaret edecek olan Başbakan Erdoğan, daha sonra Amerika İslam ve Türk Toplumu Temsilcilerini Kabul edecek.

Erdoğan'ın 20 Mayıs Pazartesi günü ise öğle saatlerinde San Francisco'daki temaslarını tamamlayarak Türkiye'ye hareket etmesi planlanıyor.

Erdoğan ayrıca, ziyareti kapsamında yarın başkent Washington'a yakın bir bölgede Maryland eyaletinin sınırları içerisindeki Türk Amerikan Toplum Merkezi'nin inşaat alanını da gezecek.