Son senelerin en popüler besinlerinden biri olan chia tohumu, zayıflamak isteyenlerin ve sağlığına dikkat etmek isteyenlerin severek tükettikleri bir tahıldır. Küçük, siyah şifa deposu olan bu besin sayesinde birçok kişi sağlıklı bedene sahip olma yolunda ilerlemiştir. Omega değeri yüksek olan chia tohumunu merak edilen diğer yönleriyle tanımak ve faydalı kullanım alanlarını öğrenmek için bu yazımızı sizlere özenle hazırladık.

Diyetisyenlerin, doktorların ve sağlığına önem verenlerin beslenme programına dahil ettiği chia tohumu senelerdir araştırılan ve önemi ilan edilen bir besindir. Tatlıdan tuzluya birçok tarifte leziz şekilde yer alan chia tohumunu siz de evinizde iştah açan ve sağlıklı besinlerde kullanabilirsiniz. Nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız; yazımızı sonuna kadar okumayı ihmal etmeyiniz.

Leziz tariflerle, şifalı yönleriyle bilinen chia tohumu faydaları ile sizinde evinizde olmak için burada.

Chia Tohumu Nedir?

● Aztek ve Maya dönemlerinde güç bulmak için tüketilen chia tohumu, ülkemizde son senelerde popüler olmuştur.
● Bu besini diyet sofralarında sık sık görmek mümkün. Çünkü diyet yaparken ihtiyaç duyulan enerji ve zindelik, chia tohumunda yer alır.
● Salvia Hispanica bitkisinin tohumları olan chia tohumu, sağlıklı beslenme programlarının vazgeçilmez bir parçasıdır.
● Yapılan araştırmalara göre chia tohumu yüksek oranda omega ve B vitamini içermektedir.
● Pek çok yaş grubu için sağlıklı bir besin maddesi olduğu için günün her öğününe konuk edilebilir.
● Kanser türlerine, kronik hastalıklara, mevsimsel hastalıklara iyi gelmesiyle bilinen chia tohumu hem sıcak hem de soğuk lezzetlere eklenebilir.
● 1 kaşık chia tohumu size ömürden 1 gün armağan edecek kadar değerli ve faydalıdır. Sağlığınıza önem veriyorsanız, bu besini evinizde sık sık tüketmelisiniz.

 

Chia Tohumu Nasıl Kullanılır, Ne İşe Yarar?

Marketlerde ve aktarlarda ilgi gören bu besin, bazı evlerde daha önce hiç kullanılmamış olabilir. Bu gibi durumda aklınıza chia tohumu nasıl kullanılır sorusu gelebilir. En iyi şekilde kullanım yöntemlerini size burada açıklamak isteriz. Chia tohumu ne işe yarar sorusunun yanıtlarına da bu başlık altında ulaşabileceğinizi belirtmeden geçmeyelim.

● Chia tohumu süt ürünleri içinde bekletilerek kullanılan bir besin maddesidir. Özellikle de ılık süt içinde beklediğinde, dışındaki jel tabaka ortaya çıkar ve puding kıvamı elde edilir.
● Sütlü tatlı yapmak istediğinizde chia tohumunu kullanarak fit ve düşük kalorili bir tatlı elde edebilirsiniz.
● Aynı şekilde yoğurtla beraber de kullanılabilir. Kahvaltıda, ara öğünde ve salatalarda chia tohumu kullanarak doyurucu tabaklar hazırlayabilirsiniz.
● Meyve suyu içmek istediğinizde, doğal meyve suyu içine eklenebilir. Bu yöntemle hem tok tutan hem de vitamin değeri yüksek bir içecek hazırlanmış olur.
● Chia tohumunu salatalara doğrudan ekleyebilirsiniz. Besin değerini yükselterek daha faydalı bir salata tüketebilirsiniz.
● Kahvaltıda omlet hazırlamak istediğinizde omlet karışımına ilave edip pişirme aşamasına geçebilirsiniz. Nefis Yemek Tariflerinde yer alan birbirinden lezzetli omletler size bu konuda fikir olabilir. İstediğiniz tarife chia tohumu ekleyerek diyet kahvaltı hazırlayabilirsiniz.
 

Peki, chia tohumu ne işe yarar?

Faydalarıyla senelerdir dikkatleri üzerine çeken chia tohumu, birçok sağlık problemini önler. Bu şifalı besinin ne işe yaradığına daha detaylı değinecek olursak; şöyle bir liste ortaya çıkar: 

● Chia tohumu uzun süreli tokluk hissi verir. Bu özelliği sayesinde yemek yemeye imkan olmadığı yoğun günlerde öğünleri kurtarır.
● Metabolizmanızı hızlandırır. Bağırsakların aktif şekilde çalışmasına yardım eder.
● Kan dolaşımını dengeleyen vitaminleri içerir. Kan hastalıklarına önlem alır.
● Kalp hastalıklarının oluşmasını önler. Damarların temizlenmesine ve rahatlamasına yardım eder.
● Tansiyonu kontrol altına alır. Düzenli tüketimde vücudun dinç kalmasını sağlar.
● Sinir hücrelerini korur. Özellikle de dikkat eksikliği durumlarına bitkisel bir ilaç olarak müdahale eder.

Chia Tohumu Zayıflatır Mı?

Chia tohumu ile zayıflama söz konusu olduğunda ne kadar kilo verdirdiği merak edilir. Bu konu pek çok diyetisyen tarafından ele alınmıştır. Özellikle de chia tohumu nasıl kullanılır zayıflamak için kaç defa tüketilmelidir gibi sorular sık sık sorulmaktadır. Kilo verme sürecinde, chia tohumunun etkisini sizlere listemizde tek tek anlatalım:

● Besin değeri yüksek olan chia tohumu, zayıflamak için gerekli olan enerjiyi vücuda kazandırır.
● Metabolizmanın hızlanmasına yardım ederek alınan kalorilerin yakılmasına yardım eder.
● Dengeli tabaklarda yer alacak sağlıklı tariflere eklenen chia tohumu, tokluk hissini sağlar.
● Kan şekerini dengeleyerek aniden gelen acıkmalara engel olur. Psikolojik açlığı önler.
● Sindirim sisteminin daha sağlıklı şekilde çalışmasına destek olan chia tohumu, bağırsakların durgunlaşmasına da engel olur.
● Düşük kalorili bir besin olduğu için diyet listelerinden eksik edilmez. Günün her öğününde kullanıma uygundur.
● Düzenli tüketim sonucunda, sağlıklı beslenmeye dahil edilirse kilo verme sürecini hızlandırır. 

Chia Tohumu ile En Beğenilen 5 Fit Tarif

Nefis Yemek Tariflerinin en beğenilen chia tohumlu tariflerini siz de evinizde deneyin istedik ve yapımı kolay, lezzeti olay 5 tarifi ekledik. Bakın bu lezzetler nelermiş! 

1) Ara Öğünlerin Efsane Lezzeti Yoğurtlu Chia Tohumu 

Diyette olanlar, daha temiz beslenmek isteyenler ara öğünlerini mutlaka yapmalı. Bu öğünlerde düşük kalorili yüksek lezzetli tarifler denemek isteyenler, chia tohumunu tüketebilir. Chia tohumunun lezzetli bir tarifte yer aldığı yoğurtlu önerimiz ise oldukça doyurucu. Vakti az olanlar, anında bir şeyler yemek isteyenler yoğurtlu chia tohumunu deneyebilir.

 

2) En Masum Atıştırmalık Chia Tohumu ve Zencefilli Kurabiye

Kurabiyeye eklenen bir tutam zencefil hem lezzetini hem de faydalarını artırıyor. Zencefile eşlik eden chia tohumu ise tam bir enerji deposu olarak kurabiyeyi sizlere sunuyor. Eğer çayın ve kahvenin yanına leziz bir kurabiye hazırlamak isterseniz; chia tohumuyla çıtırlaşan zencefille lezzetlenen kurabiyeyi deneyebilirsiniz. Günlerce tazeliğini koruyan bu kurabiye evinizde mis kokular oluşturacak. 

3) Diyette Olanlara Kilo Aldırmayan Kakaolu Chia Puding

Sadece 4 malzemeyle hazırlanan nefis bir puding, diyette olanların damağını şenlendirmeye geliyor. Chia tohumu sayesinde düşük kalorili olduğu için ara öğünlerde rahatlıkla tüketilebilir. Kakao sevenlerin kaşık kaşık yiyeceği bu puding, uzun bir süre size açlığı hatırlatmayacak. Şayet kilo almaktan çekinip tatlı yemek isterseniz bu özel ve nefis tarifi evinizde konuk edebilirsiniz. 

4) Dakikalar İçinde Hazır Chia Tohumlu Tavada Yumurta

Günün en önemli öğünü olan kahvaltı, bu tarifle daha da lezzetlenecek. Omlet sevenlerin her sabah tüketeceği chia tohumlu tavada yumurta tarifi çocukların ve yetişkinlerin severek bitireceği bir lezzet. Chia tohumunun faydalarını almak için kahvaltınıza bu yumurta tarifini davet etmelisiniz. Enerjili, zinde ve tok bir şekilde güne devam etmek için chia tohumundan faydalanmayı unutmayın! 

5) Chialı Limonlu İçecek Diyet Yapanların Favorisi

Chia tohumunun bağışıklığı güçlendirmek ve metabolizmayı hızlandırmak gibi etkileri olduğunu sizlere hatırlatmıştık. Bu özelliklerini hissetmek için limonlu içecek tarifimizi deneyebilirsiniz. Sıcak yaz günlerinde ferah bir lezzet, yorgun anlarda enerji içeceği, uyku öncesinde rahatlatan bir seçim olarak tüketebilirsiniz. Chia tohumu ve limon bir arada sizlere şifa olmaya geliyor.