Çözüm süreci karşısında anlamsız bir tavır sergileyen ve çizgisini net bir şekilde belli etmeyen CHP'ye tepkili olan Manisalı emekli öğretmen İsmail Yıldız, böyle muhalefet olmaz olsun dedi ve ekledi: "Muhalefet dediğin ülke menfaatlerini göz önünde bulundurur, aile içindeki kavgayı aile dışına taşımaz. Süreç sonunda Başbakan Erdoğan'ın dedikleri çıkar da barış gelirse bütün samimiyetimle söylüyorum, oyumu AK Parti'ye vereceğim... Eğer CHP, Türkiye Cumhuriyeti'ni ben kurdum ve onu ben yaşatacağım diyorsa o zaman MHP'yi de ikna edip hep beraber teröre karşı savaşmalıdır."

MANİSA 'BİR' OLMUŞ BARIŞI İSTİYOR!

Sadece emekli öğretmen İsmail Yıldız, 'teröre karşı birlik olalım' demiyor. Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Manisa Şube Başkanı Ümit Taydaş da, Gazeteci-Yazar Bülent Hasgönüllü de, Manisasporlu eski futbolcu Turgay Gümüşdere de, emekli astsubay Erdem Baltacı da AK Parti, CHP ve MHP'nin ortak hareket etmesini istiyor. Hatta CHP Manisa İl Başkanı Cahit Kaplan, "eğer kavga bitecekse CHP olarak destek vermeye hazırız" dedi. Yani kısacası Manisalılar kavgadan değil, çözümden yana... Manisalılar bu terör sorunun çözüme kavuşması için el birliğiyle hareket etmemiz gerektiğini düşünüyor.

Aydın ve İzmir'den sonra haber7.com olarak geleneksel milliyetçiliğin yaygın olduğu Manisa'da vatandaşlara, STK'lara ve siyasi partilerin temsilcilerine çözüm süreciyle ilgili düşüncelerini sorduk. Hem AK Parti'nin hem CHP'nin hem de MHP'nin milletvekili çıkardığı Manisa'da her kesimden ve düşünceden insanı görmek pek mümkün. İzmir'e yakınlığı sebebiyle sanayisi gelişmiş olan bu şehrimizde belediye başkanlığı koltuğunda MHP'li bir isim oturuyor. Bu yönüyle de Manisa ayrı bir önem arz ediyor bizim için.

İŞTE MANİSA'NIN DÜŞÜNCELERİ:

DEDEDEN CHP'LİYİM AMA BARIŞ GELİRSE OYUM AK PARTİ'YE

Emekli Öğretmen İSMAİL YILDIZ: Cumhuriyet Halk Partisi'nin kurulduğundan bu yana önce dedem sonra babam son olarak ben CHP'ye oy verdim. Ama benim çocuğumun CHP'ye oy vereceğini tahmin etmiyorum, bu konuda da en ufak bir baskı yapmayacağım. Çünkü ülke adına ne zaman güzel bir şey yapılsa CHP sorgusuz sualsiz mutlaka karşı çıkıyor. Böyle muhalefet olmaz olsun kardeşim. Muhalefet dediğin ülke menfaatlerini göz önünde bulundurur, aile içindeki kavgayı aile dışına taşımaz. Türkiye'nin baş belası terör karşısında tek yürek olmamız gerekirken, sürekli kavga sürekli tartışma... MHP ve Devlet Bahçeli'nin tepkisini anlayabiliyoruz, çünkü o parti milliyetçi bir parti. CHP'nin Atatürk'ün çizgisinden hayli uzaklaştığını, Kemal Kılıçdaroğlu ise Cumhuriyet Halk Partisi'nin değerlerini ayaklar altına aldığını düşünüyorum. Eğer bu süreç sonunda Başbakan Erdoğan'ın dedikleri çıkar da barış gelirse bütün samimiyetimle söylüyorum, oyumu AK Parti'ye vereceğim... Eğer CHP, Türkiye Cumhuriyeti'ni ben kurdum ve onu ben yaşatacağım diyorsa o zaman MHP'yi de ikna edip hep beraber teröre karşı savaşmalıdır. 

"TERÖRDEN MEDET UMANLAR SÜRECİ DESTEKLEMİYOR"

AK Parti Manisa Milletvekili HÜSEYİN TANRIVERDİ: Terörün bir an önce sonlanması gerekiyor. Önceki hükümetler sonuç alamadı. Biz terörün çözümü için konuşulabilecek, görüşülebilecek herkesle konuşarak ilk adımı attık. PKK ülkeyi terk etmeye başladı ve ilk olumlu sonucunu aldık yani yöntem başarıyla başladı. Bu süreçle terör sonlanacaktır. Manisalı vatandaşlarımın beklentisi ve umudu yüksektir. Türkiye'de farklı ırklara ve inançlara mensup insan var. Bu insanlarımız terör bizi de yaralar mı sorularıyla yaşamlarını şekillendiriyor. Ama terör sonladığı zaman dili, dini, ırkı ne olursa olsun herkes bu ülkede kardeşlik duygularıyla huzurlu bir şekilde yaşar. Anne ve babaların göz yaşlarının dinmesi noktasında herkesin beklentisi aynıdır. Sokak ağzıyla barışı engellemek isteyenler olacak ancak biz onlara aldırmadan yolumuza devam ediyoruz. Hemşerilerimin beklentisi terörün sonlandırılmasıdır.Başbakanımız ne kadar alırsa onun yanındayız. Terörün sonlandırılması için tüm gayretleri ortaya koyacağız. Ana muhalefet süreç içinde çıkan olumsuzluklardan kendisine bir çıkar bekleyen bir parti görünümünü verdiği için halkımız CHP'den sürece destek beklemiyor. Terörden ve olumsuzluklardan medet uman kim olursa olsun onlardan terörün önlenmesini istemeyeceklerdir. CHP ve MHP aynı politikayı yürütüyor ve ruh ikizliği var. Sürece olumlu katkı veren BDP inşallah sözünde durur ve vazgeçmez.

AK PARTİ, CHP VE MHP KAVGA ETMEYİ BIRAKMALI

Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Manisa Şube Başkanı ÜMİT TAYDAŞ:

Bizim istediğimiz şehit ve gazi ailelerinin hassasiyetlerine özen gösterilmesidir. Bu sürece Kürt sorunu olarak bakılmasını hoş bakmıyoruz ki şehit ve gazi ailelerimizin içinde Kürt kökenli vatandaşlarımız var. Biz kardeşiz, bizi kimse ayıramaz. Abdullah Öcalan'la görüşülmesi ve Diyarbakır'da alalen PKK'nın desteklendiğini onlardan medet beklendiğini görmek bizim canımızı acıyor. 40 bin kişinin katili Abdullah Öcalan'ın samimi olduğuna inanmıyoruz. Öcalan'ın ‘serbest bırakılacak' dedikodusu bile bizi rahatsız ediyor. AK Parti, CHP ve MHP bir olup terör örgütünü bitirmek için kavga etmeliler. Çünkü burada mevzu bahis Türkiye Cumhuriyeti'dir, vatan toprağıdır, bu iş parti üstü durumdur. 

"ÇÖZÜME YÖNELİK KATKI OLACAKSA CHP VARDIR"

CHP Manisa İl Başkanı CAHİT KAPLAN: Terör örgütü ve başı ile görüşerek teröre çözüm arayışı çaresizliğin ve acizliğin göstergesidir. AK Parti'nin izlediği barış ve kardeşlik projesi devamında ise İmralı ile görüşmesi, kendi siyasi parti yaklaşımı içinde çözme amaçları barışa hizmet etmediğini gösteriyor ve ayrışmaları beraberinde getiriyor.Sonuç almaya dönük bir çalışma yapılacaksa mutlaka partilerin görüşleri alınmalı ve geniş bir mutabakata varılmalıdır. Halkın ve STK'ların da desteğini alarak bu iş çözülmelidir. AK Parti'nin bu süreçte izlediği yolun barış değil, ayrılığı körükleyen bir anlayış olduğuna inanıyoruz. AK Parti'nin nasıl bir çözüm üreteceklerine dair bugüne kadar hiçbir açıklaması yok. Kendi milletvekillerinin bile haberi yok bu çok tehlikeli bir gidişattır. Toplumda kaygı var. CHP çözüme yönelik bir katkı olacaksa vardır. Abdullah Öcalan ile görüşülmesi ve çözümü onun iradesi ile yürütmek PKK'yı dünya nezdinde terör örgütü olmanın ötesinde farklı bir siyasi grup olmasını sağlıyor.

"BU İŞİ BOZAN VEBALİ ÜSTÜNE ALIR"

Gazeteci-Yazar BÜLENT HASGÖNÜLLÜ: Ben Hükümetin Abdullah Öcalan ile görüşmesini olumlu karşılıyorum. Barışın bir an önce bu topraklara gelmesi lazım. Vatan evlatlarının ölmemesi ve memleketimizde bahar havası esmesi lazım. Görüşmeleri, akil insanları olumlu buluyorum. Hükümetin bu süreci daha da hızlandırması gerekiyor. Yasal zeminleri hazırlamalı ve dolayısıyla barışın bu topraklara gelmesi hepimizin hayrına olacaktır. Manisa insanı barışa yatkın insan. Öç almak gibi bir niyetimiz yok. Muhalefet partileri muhalefetlerini yapıyor ama bu işte bir olmalıyız. CHP ve MHP'nin tavrı hoş değil. Çözüm süreci geri dönülmez bir noktaya geldi. Bundan sonra hangi parti bu işi bozarsa vebali üstüne kalır. Bu işi hangi parti başarırsa tebrik etmek gerekiyor. Türkiye barış sürecini kendi yönetmeli ve dış güçlerin eline bırakmamalıdır. Bunları AK Partili olmayan ve hiçbir zaman AK Parti'ye oy vermeyen biri olarak söylüyorum.

"ADIM ATILDI, ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALI"

Manisasporlu Eski futbolcu TURGAY GÜMÜŞDERE: Terör Türkiye'ye hiçbir şey kazandırmıyor ve yıllardır götürüyor. Türkiye'nin çözüm sürecine bir an önce katkı sağlanmalı ve çözümü kavuşturulmalı. Bir adım atılmalıydı ve atıldı. Hiçbir şey yapılmamasından daha iyi. Ülkemizde Kürt sorunu yok bizim her bölgeden futbolcu arkadaşlarımız vardı ve hala var. Bizim terör sorunumuz var. Hassasiyet içinde, kimseyi kırmadan bu süreç devam etmeli. Dört parti de hem fikir olmalı.

"ÜLKE BÜTÜNLÜĞÜ ESAS ALINMALIDIR, BİZ UMUTLUYUZ"

Manisa Baro Başkanı ZEYNEL BALKIZ: Ülkemiz çatışma döneminden barış dönemine geçiyor. Biz de ülke barışının gerçekleşmesini ve sağlanmasını önemsiyoruz. Bu anlamda ülkemizdeki bugüne kadar çatışan bir takım grupların silahlarını bırakarak ülke dışına çıkma ihtimali ülkemizin barışı adına önemlidir. Önemli olan Türkiye'nin lider ülke olma yolundaki engellerin kaldırılmasıdır. Biz ülkemiz insanlarının barış atmosferini özlediğini ve bir an önce ülkedeki barışın gerçekleşmesini istiyoruz. Artık analar ağlamasın. Aziz milletimizin, bayrağımızın ve ülke bütünlüğümüzün esas alınması en önemli meseledir.Ülkemizi 30 yıldır meşgul eden PKK belasının artık silah bırakacak noktaya gelmesi hepimizde memnuniyet uyandırmıştır. Biz aktörlerin samimi olmalarını istiyoruz.PKK silahla bir sonuca varılamayacağını anladı. PKK sözünde durmazsa bu büyük devlet bu belanın üstesinden gelecektir. Bugüne kadar hiçbir taviz verilmeden yürütülen terörle mücadele bugün önemli bir seviyeye gelmiş ve bunun sonucunda PKK silah bırakmaya mecbur bırakılmıştır. Biz Kürt kimliği altında bu mücadelenin sürdürülmesi noktasındaki görüşlere katılmıyoruz. Çünkü kendisini Kürt kimliğiyle ifade eden milyonlarca insanımız birlikte yaşama iradesini göstermiştir. Bu ülke içinde yaşayan herkesin kardeşlik içinde yaşamasını istiyoruz. Gelecekten umutluyuz.

"AK PARTİ, CHP, MHP VE BDP ORTAK HAREKET ETMELİ"

Emekli Astsubay ERDEM BALTACI: Ben emekli asker olarak söylüyorum ki bu bir kurulu oyun. Oyun Amerika tarafından kuruldu ve tekrar Amerika tarafından bitirilecek. Oyun bizim oyunumuz değil. Acaba bu çözüm süreci oyununu bizim ülkemiz mi bitirmek istiyor yoksa dış güçler mi bitirmek istiyor. Ben bu hükümetten şüpheliyim. PKK ve BDP bu işin figüranları. Başbakan da öyle. Dört parti birlikte bir beyanat veremiyor. Ben nasıl inanayım bu yöneticilere?Barış herkesin istediği bir şey. Eğer bu süreci biz bitirdiysek biz bitirmeliyiz. AK Parti, MHP, CHP ve BDP Türkiye'nin partisi olduklarını düşünüyorlarsa o zaman kavga etmeden, birbirini dinleyerek terörü kökünden kazımaları gerekiyor.

"TERÖR ÖRGÜTÜNÜN İSTEKLERİ BİTMEZ"

CHP Manisa Eski Milletvekili ŞAHİN MENGÜ: Açılım süreci Türkiye'nin bölünmesine doğru giden bir süreç olarak görüyorum. Terörist başı ile müzakere başından beri kabul edilemez bir durumdur. Terör örgütünün her gün yeni bir istekle çıktığını görmekteyiz. Türkiye'de demokrasi sorunun olduğu tartışmasızdır. Eğer demokrasi sorununu kabul ediyorsak, yeni anayasa çalışmalarından önce siyasi ve seçim kanunun ele alınması gerekiyordu. Düşünce ve ifade özgürlüğü önündekiengelleri kaldırmak birinci vazifeniz olmalıdır. Kan dökmeye ve şiddete yönelten ifadeler özgürlük kapsamına alınmaz. Silahların patladığı bir yere özel sektörün hizmet götürmesini beklemek hayalcilikten başka birşey değildir. Türkiye'nin bütün geri kalmış bölgelerini güvenli ve kalkınmalı bir şekilde yeniden inşa etmemiz sorunları ortadan kaldıracaktır. 12 Eylül'de olduğu gibi Kürtlerin dillerini yasaklamamak lazım. Herkes özgür bir Türkiye'de özgür bir şekilde dillerini rahat rahat konuşabilmeliler.

KILIÇDAROĞLU İLE KARŞILAŞIRSAM...

Parti içerisinde çok fazla yüz yüze görüşmediğim Kemal Kılıçdaroğlu ile  karşılaşırsam çözüm süreci ile ilgili tavrını eleştirdiğim yönlerini yüzüne de söylerim. Cumhuriyet Halk Partisi'nin açık ve net tavırlar almasından yanayım.

SÜRECİ DESTEKLEMEMEK İHANETTİR

Manisa Genç İş Adamları Derneği Başkanı İSMAİL ÖMER ÖZKARA: Teröre harcanan para, ülkenin kalkınması için kullanılsaydı Türkiye'nin daha müreffeh bir ülke olacağını sanırım herkes kabul ediyor. Bu süreç ile beraber Türkiye'nin hedefine ulaşacağına dair bir umut ışığını görüyoruz. Bu süreci desteklememek ülkeye ihanet etmektir. Silahların susmasını ve ölümlerin durmasını istemek hepimizin asli görevi olmalıdır. Ancak ülkenin olmazsa olmaz kırmızı çizgileri çok önemli. Tek devletin varlığı, müzakerelerde pazarlıkların sınırlı olması, Abdullah Öcalan'ın mahkumiyetinin devam etmesi bizim için öne çıkan kırmızı çizgilerimizdir. Gelişen ve değişen Türkiye'nin ayağına takılan ufak taşları temizlemesi lazım. Balkanlardan Kafkaslara,  Ortadoğu'dan Afrika'ya bizden medet uman koskoca İslam coğrafyası var. Bu insanların taleplerine cevap vermek boynumuzun borcudur ki şimdilerde büyük hedefleri ve cihan devleti olma yolunda adımlar atan bir Türkiye var. Biz de işadamları olarak bu ülke için ne yapılması gerekiyorsa seve seve yerine getirmeye hazırız. Ekilen fitne tohumlarını kökten sökme kazımanın vakti geldi, geçiyor bile...

samet.tuncer@haber7.com

omer.sut@haber7.com