Gelişen Sekiz Ülke (D-8) üyesi ülkelerin temsilcileri, New York’ta özel bir oturumda bir araya geldi.

D-8 Genel Sekreterliği’nden yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu dolayısıyla New York’ta bulunan D-8 üyesi ülkelerin temsilcilerinin özel bir oturumda bir araya geldiği belirtildi.

Pakistan Başbakanlık Ulusal Güvenlik ve Dışişleri Danışmanı Sertaç Aziz’in başkanlığındaki toplantıda Türkiye’yi Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin temsil ettiği kaydedilen açıklamada, D-8’in tarihinde ilk defa New York’ta bu düzeyde bir toplantı icra ettiğinin altı çizildi.

Toplantıda örgüt bünyesinde yaşanan son gelişmelerin ele alındığı belirtilen açıklamada, örgütün kısa ve uzun vadeli hedefleri ile stratejik eylem planının değerlendirildiği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca D-8’in BM Genel Kurulu’nda gözlemci statüsünü kazanmasının ardından geliştirilecek dış ilişkilerin, D-8 Akil Adamlar Grubu sürecinin sonuçlarının ve aralık ayında Türkiye’de yapılacak 9. Devlet Başkanları Zirvesi’nin ayrıntılarının da görüşüldüğü aktarıldı.

D-8 açıklamasında, toplantıda D-8 Devlet Başkanları Zirvesi’nden önce İslamabad’da özel bir komisyonun toplanmasına ve zirveyle ilgili hazırlık çalışması yapmasına karar verildiği de kaydedildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun başka bir programı dolayısıyla katılmadığı toplantıda, Endonezya’nın Dışişleri Bakanı Marty Natalegawa tarafından, Nijerya ve Bangladeş’in de dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde temsil edildiği bildirildi.

Türkiye’nin öncülüğünde 1997’de ekonomik kalkınma ittifakı olarak kurulan D-8, Türkiye, Pakistan, Nijerya, Malezya, İran, Endonezya, Mısır ve Bangladeş’ten oluşuyor. Grubun daimi sekretaryası ise İstanbul’da bulunuyor.

D-8 dönem başkanlığı, bu yıl Türkiye’de yapılacak Devlet Başkanları Zirvesi’yle ikinci kez Türkiye’ye geçecek.

Kaynak: AA