Danimarka, Avrupa’da en sert yabancılar yasasına sahip ülke olarak biliniyor. Aile birleşimi yoluyla eşini Danimarka’ya getirmek isteyenlerin bir çok engeli aşması gerekiyor. Bu ülkede yıllarca yaşayanlar Danimarka vatandaşlığına geçmek istediğinde bir dizi şartları yerine getirmesi gerekiyor. Dil, iş, sabıkasız olmak gibi şartların yanında hız cezası almamak gibi garip bir kural daha vardı. Azınlık sağ koalisyonu, aldığı hız cezasından dolayı Danimarka vatandaşlığını alamayanların önünü açmaya hazırlanıyor.

Danimarka’da Liberal, Muhafazakar ve Liberal İttifak’tan oluşan sağ koalisyonu, 3000 krondan fazla hız cezası alanların vatandaşlığa geçisini engelleyen kuralı kaldırmak için anamuhalefet Sosyal Demokrat Parti ve hükümeti dışardan destekleyen Danimarka Halk Partisi ile anlaştı. Eylül 2015’te yapılan seçimlerde iktidarı devralan sağ koalisyon, vatandaşlığa geçiş şartlarından biri olan hız cezası almama kuralını daha sertleştirmişti. Sol koalisyon döneminde kural, 3000 kron ve üstünde ceza alanların vatandaşlığa geçisi 3 yıl süreyle erteleniyordu. Sağ koalisyon bu süreyi 4,5 yıla çıkarmıştı. Yabancılar Bakanlığı’nın 2017 verilerine göre 86 kişi hız cezası kuralına takılarak vatandaşlık başvurularında ret cezası aldı.

Sağ koalisyonun hazırladığı yeni tasarıya göre; vatandaşlığa geçişteki hız cezası sınırı 4000 krona yükseltilecek. 4 ila 7000 bin kron arasında hız cezası alanlar ise yeniden vatandaşlık müracaatı için beklemeyecek. Kuralın değişmesi halinde 2017’de 3 ila 4000 bin kron arasında hız cezasından dolayı vatandaşlık müracaatında ret alanlar, tekrar başvuracak. Koalisyonun büyük ortağı Liberal Parti’nin Vatandaşlık Sözcüsü Jan Jörgensen, küçük miktarda hız cezası alan Danimarkalıların binlerce olduğunu ve kimsenin onların elinden pasaportunu almadığına dikkat çekerek, aynı uygulamanın vatandaşlığa geçmek isteyen yabancılar için de geçerli olması gerektiğini söyledi.  Kaynak : Nordik Postası