ABD Adalet Bakanlığı, Danimarka’nın en büyük bankasında yaşanan yolsuzluk iddialarının gün yüzüne çıkması üzerine Danske Bank’ı, ABD’nin ulusal güvenliğini tehdit ve teröre finansman şüphesiyle incelemeye aldı.

150 milyar doları geçkin kara paranın Estonya’daki Danske bank şubeleri üzerinden 2007-2015 yılları arasında aklandığı ileri sürülürken, şüpheli para transferleri arasında Vladimir Putin’in kuzeni Igor Putin, Rus gizli servisi FSB’ye yakın isimlerin ve bazı Azerilerin olduğu iddia edildi. Bankadan, Azerbaycan, Rusya ve Moldova gibi ülkelere yasa dışı para çıkışının olduğu yönünde açıklama geldi.

Borgen

JP MORGAN’DAN SUÇLAMA
Banka Genel Müdürü Thomas F. Borgen’in 2013 yılında bir toplantıda JP Morgan yetkililerince uyarılarak Estonya’daki Danske Bank şubelerinin rakiplerine göre olağanüstü para giriş çıkış yaptıklarını tespit ettiklerini, olayın kara para aklama şüphesiyle incelenmesi gerektiğini söylediklerini fakat Thomas F. Borgen’in olayı incelemek yerine örtbas ettirdiği de iddia edildi. Eski Polis İstihbarat Servisi (PET) Jens Madsen kara para aklama ve teröre finans kapsamında olay araştırması için Danske Bank tarafından görevlendirildiği de kamuoyuna duyuruldu. YeniŞafak