Danimarka’da çeşitli üniversitelerde okuyan ve üniversitelerden mezun olarak önemli mevkilerde çalışan Türk gençleri bir dernek çatısı altında birleştiler. Mehmet Bahadır Dağlı’nın girişimi ile Kopenhag’daki Yüksek Ticaret Okulu’nda bir araya gelen 40 genç, Danimarka-Türk Akademisyenler Birliği’nin kurulmasına karar vererek, geçici yönetim kurulunu belirledi. Odense Üniversitesi’nden Mehmet Bahadır Dağlı’nın başkan olarak seçildiği Akademisyenler Birliği’nin yönetim kuruluna Danimarka Teknik Üniversitesi’nden Taner Şahin, Kopenhag Üniversitesi’nden Semiha Afacan, Roskilde Üniversitesinden Cemile Arslan, Arhus Üniversitesi’nden Mehtap Erdoğan, Aalborg Üniversitesinden Burcu Yüksel, Meslek Yüksek Okulu’ndan Fethullah Hancı, İş Akademisinden İskender Kaya getirildiler.

Amaçlarının Danimarka’da yaşayan Türkler ve Türkiye’nin menfaatlerini savunmak, Türk halkının eğitim ve yaşam standartlarını yükseltmek olduğunu belirten Mehmet Bahadır Dağlı “Danimarka’da en büyük göçmen toplum Türkler ama maalesef Danimarka medyasında temsil edilmiyoruz. Türkiye ve Türkler hakkında bir şey olduğu zaman cevap veremiyoruz. Artık biz de kendimizi savunmak için demeçlerde bulunup, olumsuz tepkileri olumluya çevirmek istiyoruz. Örneğin eğitim seviyesinin yükselmesini istiyoruz. Üniversiteli veya üniversite bitirmiş gençler olarak bizden küçüklere ders yardımı yapmak, ailelere çocuklarıyla ilgili yardımlarda bulunmak, Danimarka’da yararlı bir Türk toplumu yaratmak istiyoruz. Tüm akademisyen gençleri birliğimize üye olmaya davet ediyorum” dedi.

23 yaşındaki Burcu Yüksel amaçlarının Türkler, özellikle Türk gençleri arasında birlik ve beraberliği sağlamak, deneyimleri ve imkanları paylaşmak olduğunu söyledi. Burcu Yüksek, “Türk gençlerinin akademisyen seviyesine yükseltilmesini, Danimarkalılar ile diyaloğumuzu arttırmak istiyoruz. Türkiye’nin buradaki Türk gençlerinin neler yapabileceğini daha iyi görmesi gerekir. Bizler sadece kebapçı, pizzacı olmadığımızı, okuyup, yüksek eğitim alarak, önemli mevkilerde bulunabileceğimizi göstermek istiyoruz. Kısacası akademisyen gençler olarak el le veriyoruz. Yüksek eğitim alan Türk gençlerinin, özellikle kızların sayısı her geçen gün artıyor. Artık Türk gençleri arasında mühendis, doktor, avukat, savcı gibi meslek sahiplerinin sayıları artıyor. Bunun en güzel örneği burada toplanan ve bir çatı altında birleşen bizleriz” diye konuştu.