4 Ocak günü tedavi gördüğü Ankara’daki Güven Hastanesi’nde yaşamını yitiren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Murat Bozlak için Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Genel Merkezi önünde tören düzenlendi.

Törene Bozlak’ın ailesi, HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, DBP Eş Genel Başkanları Emine Ayna ve Kamuran Yüksek, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüleri Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanları Selma Irmak ve Hatip Dicle, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ile siyasi partiler ve Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcileri katıldı.

Törende Bozlak ailesi adına konuşan Rukan Bozlak, DTK Eş Başkanı Hatip Dicle, HDK Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş birer konuşma yaptı.

Rukan Bozlak: Ne tutuklamalar ne gözaltılar

“Babamı ne göğsündeki 5 kurşun ne tutuklamalar ne de gözaltılar vazgeçirmedi. Tanıdığım en naif ve ilkeli insandı. Onun oğlu olmaktan gurur duyuyorum.

“Bize bıraktığı muazzam mirasa sahip çıkacağımıza yemin ediyorum. Babamı yanlız bırakmaya tüm dostlarımıza, dava arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Kürt halkının ve tüm Türkiye’nin başı sağolsun.”

Dicle: Yollarımız hiç ayrılmadı

“Yollarımız hiç ayrılmadı. Belki uzun cezaevi yılları oldu, fiziken ayrıldık ama yüreğimiz ve beynimiz aynı idealler uğruna çarptı.

“Onun için bugün Türkiye halklarının büyük kaybının yaşandığını hatırlatmam yerinde olacaktır. Murat arkadaşımız için çok şey söylenebilir ama onun yiğitliği fedakarlığı asla tartışma konusu yapılamaz.

Kürkçü: Yolun açık olsun heval

“Bugün HADEP’in unutulmaz cesur başkanı, HDP Milletvekili yoldaşımız Murat Bozlak’ı halkların kalbine uğurluyoruz. Sadece Kürt halkının bir şehidini değil, bizim de şehidimizi sonsuzluğa uğurluyoruz. Artık senin, benim değil bizim şehitlerimiz var. Yolun açık olsun heval” dedi.

Kışanak: Her ölüm acı ve zamansız

“Her ölüm acı ve zamansız. Ancak Murat Bozlak’ın yüreklerde bıraktığı acı hiç bir zaman dinmeyecek kadar büyük.

“Ben Murat başkan vurulduğu zaman onun kontrgerilla tarafından vurulduğunu yazan gazetedeydim, o haberi yazdım, o manşeti attım.

“Çok zordu, her gün bu ülkede ölümün nasıl kol gezdiğini, devletin karanlık güçlerinin nasıl insanları katlettiğini yazdık. Daha sonra ise Murat başkanla aynı partide milletvekilliği yaptık, kendisinin duruşu, ‘halka sevdalı nasıl yaşanır’ı gösteren bir duruştu.”

Demirtaş: Onların sayesinde buradayız

Törende son olaram HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş bir konuşma yaptı.

“Elbette ölüm Allah’ın emri, hepimiz çaresiz ölüm karşısında. Fakat bizlere büyük miras bırakanların yarattığı gurur, bıraktıkları acı kadar büyük. Murat Bozlak, benim gençlik çalışmalarında bulunduğum günlerde genel başkandı.

“O günlerden bugünlere her zamankinden daha güçlü, kararlı ve inançlıyız. Geriye dönüp baktığımızda onların o zorlu dönemdeki dik duruşları sayesinde bugün buradayız.

“Korkunun sokakları teslim aldığı günlerde kahramanca, yiğitçe, faşizmin yüzüne tüküren yiğitler sayesinde, Murat Bozlak gibi yiğitler sayesinde bulunduğumuz noktadayız. Eğer onlar rüzgarın yönüne göre kendi geleceklerini düşünerek eğilmiş olsalardı, bugün burada olmayacaktık.

“Murat Bozlak bütün şehitlerimiz gibi bizlere kutsal bir emanet bıraktı. Gözü arkada kalmasın. Bizler devredilen bayrağın yere düşmemesi için elimizden geleni yapacağız.”

Konuşmaların ardından Bozlak’ın cenazesi, Ankara’nın Şereflikoçhisar ilçesine bağlı Aktaş köyünde defnedilmek üzere yola çıkarıldı.