Birleşmiş Milletler (BM) 69. Genel Kurulu umumi görüşmelerine katılmak için ilk kere Cumhurbaşkanı sıfatıyla New York’a gelen Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ban ile yaptığı görüşmede terörle mücadele, Suriyeli mülteciler, uçuşa yasak bölge, Kıbrıs meselesi, Gazze, Ukrayna, Somali’ye insani yardım, medeniyetler ittifakı, iklim değişikliği ve Ebola salgını benzeri konularının ele alındığı öğrenildi.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, BM Genel Sekreteri Ban, Musul’da alıkonulmuş bulunan Türk vatandaşlarının sıhhatli şekilde kurtarılmalarından ötürü Türkiye’ye tebriklerini iletirken Cumhurbaşkanı Erdoğan’da Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT)’in bu süreçte muvaffakiyetli bir performans sergileyerek sonuç edinmeyi başardığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul’u BM’nin bir bölgesel merkezi biçimine getirmeyi hedeflediklerine değinerek, bu konu ile ilgili verilen destekten ötürü Ban’a teşekkür ettiği belirtildi.

Erdoğan’ın Türkiye olarak, 2015-2016 çağı BM Güvenlik Konseyi üyeliğine yönelik çalışmaları sürdürdüklerine, Medeniyetler İttifakı Girişimi’ndeki öncü rolü sürdürme meselesinde kararlı olduklarına dikkati çektiği kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, terörle savaş meselesinde ise, Irak ve Suriye’nin tek bir fiil piyasası şekilde değerlendirilmesi gerektiğine işaretle, terör odaklarının beslendiği zemini kurutacak adımlar atılmasının ciddiyet taşıdığını vurguladığı öğrenildi. Türkiye’nin Suriyeli mülteciler için yaptığı harcamanın 3,5 milyar dolara ulaştığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu trajediye son verme açısından ’Uçuşa Yasak Bölge’ oluşturulması gerektiğini de anlatım etti.

Kıbrıs sorunuyla ilgili şekilde Ban Ki-mun Rum kesiminin önderi Nicos Anastasiades ile yaptığı görüşmeye dair bilgi verdiği, buna karşılık Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da sürece ivme kazandırılması gerektiğine vurgu yaptığı kaydedildi. Erdoğan, Anastasiades görüşmesi ile ilgili herhangi bir bilgi verilmedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra Türkevi’nde verilecek resepsiyona katılması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan son şekilde rahmetli Ahmet Ertegün’ün benzeri Mica Ertegün’ün ev sahipliğinde düzenlenecek akşam yemeğine katılacak.

Kaynak: CIHAN