PKK, Abdullah Öcalan'ın çağrısıyla geri çekilme kararı alırken, çözüm sürecinde ilk somut adım şiddete bulaşmamış örgüt mensuplarının doğrudan eve dönüşü olacak. Hükümet kaynakları, TCK'nın etkin pişmanlığı düzenleyen 221. maddesinin işletileceğini belirttirken, PKK'lıların sınır dışına çıkmadan ailelerine kavuşması, bugüne kadar çağrılarla ve mesajlarla ilerletilen sürecin ilk somut uygulaması olacak.

Suça karışmayanlar gelecek

TCK 221. maddeye göre, "örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeksizin, gönüllü olarak örgütten ayrıldığını ilgili makamlara bildirenler" hakkında cezaya hükmolunmuyor. Etkin pişmanlıktan bugüne kadar yararlananların sayısı Adalet Bakanlığı verilerine göre 2 binin üzerinde. Geçmişte PKK'ya katıldığı halde, güvenlik güçlerine teslim olup gönüllü olarak örgütten ayrılan bu kişiler hiçbir suç kayıtları da sözkonusu olmadığı için hızla evlerine dönebildiler. Bu örgüt mensupları aileleri ile birlikte eski hayatlarına devam imkanına kavuştu. 2 bin kişinin hiçbir sıkıntı ile karşılaşmadan topluma karışması, eve yeni dönecekler için de güvence olarak gösteriliyor.

Doğrudan topluma entegre

Örgütten kaçanların yararlandığı düzenlemeden, çözüm sürecinde ilk kez PKK yönetiminin desteği ile diğer militanların da yararlanması planlanıyor. Böylece örgüt mensuplarının sınır dışına çekilmeden, sadece adli makamlara yapacakları başvuru yoluyla eve dönüşleri sağlanacak. Hükümet kaynakları, halen uygulanan etkin pişmanlık mekanizmasının "çözüm sürecinin fiilen hayata geçen ilk uygulaması" olacağına dikkat çekiyor. Eylemlere karışmış PKK'lılar sınır dışına çekilirken, suç işlememiş örgüt üyeleri doğrudan memleketlerine ailelerinin yanına dönecek. PKK'nın sınır içindeki birimlerine konuyla ilgili duyuru yapması bekleniyor.

Çıkış güzergahları belirleniyor

PKK'nın çekilmesi için teknik çalışmalar sürerken, Ankara'da şimdi cevabı en çok aranan soru çekilmenin nasıl olacağı yönünde. Sınır dışına çekilmenin etkili bir 'sıkı izleme-gözetleme' yöntemi ile olabileceği ifade ediliyor. Buna göre, halen yurt içinde farklı noktalarda kış üstlenmesinde olan PKK unsurlarının coğrafi şartlara göre Kuzey-Güney arasında kullandıkları güzergahlardan geçerek ülkeyi terketmeleri planlanıyor.

 

Kaynak: STAR GAZETESİ